foto

Randy Couture

  • nar. 22.6.1963 (53 let)
    Everett, Washington, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým svým jménem Randy Duane Couture narozen ve Washingtonském Lynnwoodu. Aby nedošlo k mýlce, s dámským krejčovstvím nemá nic společného. Jiný význam francouzského slova „couture“ je ovšem jizva, což je mnohem příznačnější. Randy je jediným pětinásobným vítězem soutěže Ultimate Fighting Championship (UFC), která spadá pod MMA (mixed martial arts). Navíc dokázal své tituly získat ve dvou kategoriích – heavyweight a light heavyweight. Ti více zasvěcení do světa ultimátních zápasů o něm bez ostychů mluví jako o opravdové legendě tohoto sportu. Byl také zapsán do Síně slávy asociace UFC.

Po dokončení střední školy sloužil Randy 6 let v armádě, kde také začal s boxováním v rámci fyzického výcviku. Poté pracoval jako pomocný coach na Oregon State University v rámci kondičního a zápasnického tréninku, při čemž uplatňoval své bohaté zkušenosti s řecko-římským zápasem. V celkovém součtu se mu věnoval 25 let.

S UFC začal v roce 1997, kdy mu bylo 33 let, a od té doby si budoval pověst věčného a nezapomenutelného šampiona. Je mistrem ground-and-pound boje, kdy sráží svého protivníka na zem, zaujímá vrchní pozici a nemilosrdně přiblíží zápas k vítěznému konci. Obrovské nadání prolevil i v jiných bojových stylech jako muay thai či jiu-jitsu.

Poté, co se začalo schylovat ke konci jeho profesionální zápasnické kariéry, založil síť výcvikových středisek a tělocvičen s názvem Xtreme Couture. Začal se také věnovat akčnímu herectví. Debutem pro něj byl snímek CRADLE 2 THE GRAVE s Jet Lim a DMXem v hlavních rolích. Významnější role přichází ve druhém dílu SCORPION KING, který ovšem nadšené ovace nesklidil. Projekt THE EXPENDABLES režiséra Sylvestera Stallonea by ho měl vynést, alespoň na krátkou dobu, mezi hereckou akční elitu. Role ve snímku RED BELT byla pro svoji zápasnickou tematiku pro Randyho jako ušitá.

Randy už má za sebou dvě manželství. Potřetí si vzal Kim Couture, která je zápasnicí MMA. I přes fakt, že požádali o rozvod, ji Randy stále trénuje a podporuje. Má dceru Aimee a syny Ryana a Cadena.

Mimo herectví se věnuje především trénování a předávání zkušeností. S další zápasnickou legendou Basem Ruttenem spolupracují v hollywoodském tréninkovém středisku s názvem Legends MMA. K filmu mají oba tedy opravdu blízko.

Herecká filmografie

2016 Distant Shore
2014 Expendables: Postradatelní 3
Šofér
2013 Bílá horečka
3 Geezers!
2012 Expendables: Postradatelní 2
Hijacked
2011 Podraz
2010 Expendables: Postradatelní
2008 Červený pás
Král Škorpión: Vzestup Říše
2007 Ten Největší
2006 Jednotka zvláštního určení (TV seriál)
Nepřemožitelný
2005 Dnes zemřeš!
No Rules
2003 Od kolébky do hrobu

Dokumentární

2016 The Hurt Business
2015 Safest Place on Earth
2014 I Am Steve McQueen
2011 Once I Was a Champion
2010 Inferno: The Making of 'The Expendables' (TV film)
2009 Comedy Is Pain
Jak Bruce Lee změnil svět (TV film)

TV pořady

2015 Lip Sync Battle (TV pořad)
2012 UFC on Fox: Henderson vs. Diaz (TV pořad)
UFC Ultimate Insider (TV pořad)
2011 UFC 129: St-Pierre vs. Shields (TV pořad)
2010 UFC 109: Relentless (TV pořad)
UFC 110: Nogueira vs. Velasquez (TV pořad)
UFC 118: Edgar vs. Penn 2 (TV pořad)
2009 UFC: The Ultimate 100 Greatest Fights (TV pořad)
UFC 102: Couture vs. Nogueira (TV pořad)
UFC 105: Couture vs. Vera (TV pořad)
UFC 107: Penn vs. Sanchez (TV pořad)
2008 UFC 91: Couture vs. Lesnar (TV pořad)
2007 UFC 67: All or Nothing (TV pořad)
UFC 68: The Uprising (TV pořad)
UFC 69: Shootout (TV pořad)
UFC 70: Nations Collide (TV pořad)
UFC 73: Stacked (TV pořad)
UFC 74: Respect (TV pořad)
UFC 75: Champion vs. Champion (TV pořad)
UFC 76: Knockout (TV pořad)
2006 Bojová akademie (TV pořad)
UFC 57: Liddell vs. Couture 3 (TV pořad)
UFC 60: Hughes vs. Gracie (TV pořad)
UFC 61: Bitter Rivals (TV pořad)
UFC 62: Liddell vs. Sobral (TV pořad)
UFC 63: Hughes vs. Penn (TV pořad)
UFC 64: Unstoppable (TV pořad)
UFC 65: Bad Intentions (TV pořad)
UFC 66: Liddell vs. Ortiz (TV pořad)
2005 Dancing with the Stars (TV pořad)
The Ultimate Fighter: Team Couture vs. Team Liddell Finale (TV pořad)
UFC Fight Night (TV pořad)
UFC 52: Couture vs. Liddell 2 (TV pořad)
UFC 53: Heavy Hitters (TV pořad)
UFC 54: Boiling Point (TV pořad)
UFC 55: Fury (TV pořad)
UFC 56: Full Force (TV pořad)
2004 UFC 46: Supernatural (TV pořad)
UFC 47: It's On! (TV pořad)
UFC 49: Unfinished Business (TV pořad)
2003 UFC 43: Meltdown (TV pořad)
UFC 44: Undisputed (TV pořad)
2002 UFC 36: Worlds Collide (TV pořad)
UFC 39: The Warriors Return (TV pořad)
2001 UFC 31: Locked and Loaded (TV pořad)
UFC 34: High Voltage (TV pořad)
2000 UFC 28: High Stakes (TV pořad)
1997 UFC 13: The Ultimate Force (TV pořad)

Režijní filmografie

TV pořady

1997 UFC 15: Collision Course (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace