Reklama

Reklama

Schodiště

(seriál)
Trailer 2
USA, 2022, 8 h 16 min (Minutáž: 57–69 min)

VOD (1)

Epizody(8)

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi sleduje osudy rodiny Michaela Petersona ze Severní Karolíny a podezřelé okolnosti kolem úmrtí jeho manželky Kathleen Petersonové. (HBO Max)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (85)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Soud jsou prostě dvě strany, které soutěží o lepší příběh.“ Kathleen evidentně bojovala. Na těle měla 35 řezných ran, poranění a pohmožděnin, a 7 tržných ran na zadní straně hlavy. Je patrné, že nás bude celou dobu provázet záhada, zda to spisovatel a komunální politik Michael udělal, navíc v několika časových obdobích, která budou postupně přinášet několik překvapivých odhalení. Zajímavou volbou je obsazení Colina Firtha, který sází spíš na „odlehčenější“ typy rolí, tady coby sebevědomý egoista, kterého nastalá situace znervózňuje, dráždí a nutí ho k dalším lžím, rozhodně zaujme. Platili za harmonické soužití, po fázi truchlení se ovšem začnou objevovat první pochybnosti a dotazy, kolik toho o Michaelovi jeho děti skutečně vědí. Třeba o jeho sexualitě. A jakmile přichází možnost přečíst si pitevní zprávu, část rodiny svůj názor přehodnotí. Když už jsme u toho, možná se šlo ještě víc zaměřit na to, jak zásadně událost změnila životy jednotlivých dětí. Soud, rozsudek, odvolání, druhé odvolání. Hledání cest a zkoušení berliček, co by tak mohlo ještě zabrat. Líbí se mi, že obhajoba přišla se svým příběhem, obžaloba vyprávěla svůj příběh, dokumentaristé (ano, další linie) měli zase svůj. Ale divák pořád vnímá všechny tragické verze Kathleeniny smrti, u kterých se nikdo nechce mýlit. A tvůrci nás pořád dokáží udržet v napětí, nejen zajímavou sondou do amerického právního systému. Herecky moc fajn, Firth nějakou tu cenu získá, nesnadnou rolí se v různých časových osách prokousal výtečně, bavila mě i právnička Parker Posey nebo Michaelův obhájce Michael Stuhlbarg. A pak samozřejmě Toni Collette, která je prostřednictvím flashbacků výborná. Skvělé momenty od ní divák dostane zejména v sedmém dílu. Ve výsledku spokojenost. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál ktorý ale musíte chápať v dvoch rovinách. Prvá rovina je prvá polovica ( prvé štyri epizódy ) Potom príde druhá ktorá je vlastne len zhutnená a silná rodinná dráma ktorá ale nemá veľký súvis s prvou časťou. Prvá časť je dokonalá, dramatické krimi a súdne pojednávanie ktoré ukazuje rôzne uhly toho čo sa stalo. Potom sa to zlomí a príde kopec rodinných problémov, flashbackov a silné depresívne výjavy z minulosti. Celý čas vnímate, že niečo visí vo vzduchu a prehodí výhybku tam kam chceme. Chceme vedieť čo sa vlastne stalo a prečo. Žiaľ do konca je to len prestupovanie na mieste a plač jeho detí bude jediné čo ostáva. Samozrejme v rámci dekadentnej depopulačnej vlny je aj tu LGBTI story a samozrejme je úplne zbytočná a násilne nalepená. Takže pád zo schodov začne naprosto famózne a prebieha pravý kriminálny seriál v ktorom cítite, že ide o všetko. Paradoxne v štvrtom diely prebehne súd a už sa to potom len tacká a vlečie, Malo to mať šesť epizód, vyhodiť nepodstatné dejové linky detí Michaela či už vlastné alebo nevlastné. Táto hluchá vata ničí výborný seriál inšpirovaný skutočnými udalosťami. 70 - 80 % ()

Reklama

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Schodiště není ani tak krimi příběhem jako spíše velkým sociálním dilematem. Udělal to Michael Peterson nebo ne ? Tvůrci se snaží držet pravdy a objektivity ale já tenhle postoj moc nesdílím. Rovnou dopředu říkám, že pravdu se zde nedozvíte. Divákům je podsunuto několik verzí nehody/vraždy a obrázek by si měl vyvodit každý sám. Nečekejte žádné zvraty, žádné rozsáhlé vyšetřování. Vadilo mi, že detektivům a obžalobě není věnováno moc prostoru, snad jen ve dvou, možná třech dílech. Vše se zaměřuje a točí okolo Petersona a jeho rodiny. A když už jsme u toho, tady u mě nastává ten největší problém či nepochopení. Na co všechny ty flashbacky ? Proč, za jakým účelem ? Je to absolutní zbytečnost a ztráta času, protože v závěru nedostanete odpověď vůbec na nic a nemá to s celkovým příběhem a zakončením nic společného. Tohle není v žádném případě krimi seriál. Je to drama o rodině, která se snaží vypořádat se strašlivou událostí, kdy všichni pozústalí musí bojovat mnohdy sami se s sebou a snaží se opět začít žít svůj život, i přes všechny nekalé dopady Kathleeniny smrti. Nejvíce si cením soudních líčení, které jsou vlastně tím nejzajímavějším z celé minisérie a taktéž hereckých výkonů, obzvláště Colina Firtha a Juliette Binoche, kteří všechno zachraňují. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Firth a Collette jsou dobří herci, nemám jim co vytknout, horší je, když nemají top scénář. První epizoda skvělá, ale to hlemýždí tempo poté považuji za téměř nudnou jízdu. Skákání v čase, ani to, že karty odkrývá seriál fakt pomalu mně nevadilo, ale bez nějaké dynamiky to prostě nejde. Budu možná krutej, ale spíš jen lepší průměr. Udělal to teda, nebo ne? ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Poctivá řemeslná a herecká Show. Příběh se zaměřuje na Michaela Petersona ( Colin Firth) spisovatel, který je obviněn z vraždy své manželky, která byla nalezena mrtvá pod schody a je z toho 16 letý justiční BOJ, který mě fakt bavil. První 4 epizody jsou výborné, je tam nepříjemné dusno ve vzduchu, hutná atmosféra, emocionální peklo všech zúčastněných je hmatatelné, je tu pořádný a důkladný investigation ze strany obhajoby a návladních ( velmi detailní sbíraní důkazů) měl jsem pocit, že opravdu sleduji lidi, kteří se tím živí a předvádí ze sebe to nejlepší, co umí, soudní líčení jsou taktéž velmi vypjaté, dialogy na úrovni a různé alternativy pádu ze schodů jsou až na krev vyloženě syrové a nepříjemné. Druhé půlce lehce padá řetěz a zkrácení na 6 epizod by bylo rozhodně přijatelnější. Scény s rodinou a dětmi byly nejméně zajímavé a pro mne i zbytečné- tak trochu povinná vata dnešních seriálů a flashbacky tu jsou vyloženě otravné a místy i dost matoucí a hlavně velmi časté, ale i tak to byla pro mne kvalitní filmařina i zábava, rozhodně jsem rád, že jsem tomu dal šanci. + chvála za soundtrack a ústřední znělku ta byla boží. Příběh 4/5. Akce 1/5, Humor 1/5, Násilí 3/5, Zábavnost 4/5 Hudba 5/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 5/5, Napětí 4/5, Emoce 4/5, Herci 5/5. 7.5/10. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (5)

  • Skutočný Todd Peterson (syn Michaela Petersona), ktorého hrá Patrick Schwarzenegger, sa k seriálu vyjadril na Instagrame 28. mája 2022 a opísal ho ako nepresný a nedostatočne preskúmaný. Tvrdí, že jeho rodičia mali najlepší vzťah, aký kedy videl a že nikdy v živote sa nepohádali. Projekt HBO označil za "úplné nezmysly". (Arsenal83)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama