Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šerif Will Kane si právě vzal za manželku mladou a krásnou Amy, a jelikož šerifovi právě končí smlouva, chystají se z městečka odjet. Jejich štěstí je však zmařeno telegrafní zprávou, že se do města vrací propuštěný násilník a vrah Frank Miller. Přednosta místní stanice informuje představené města, že na stanici už na Millera čekají jeho tři kumpáni. Miller v minulosti městečko doslova terorizoval a byl to právě Kane, který dokázal Millera zatknout a předat spravedlnosti. Soud však Millerovi prominul zbytek trestu a teď se Miller vrací. Všem je jasné, že městečko čekají zlé chvíle a že se Miller bude chtít Kaneovi pomstít. Řada představených města začne Kanea přemlouvat, ať urychleně z města odjede. Kane skutečně v první chvíli nasedne na vůz se svou ženou a z městečka odjíždějí. Jenže Kane si cestou uvědomí, že nechce utíkat, otočí vůz a do města se i přes nesouhlas Amy vrátí. Kane se začne připravovat na střetnutí s Millerem a jeho lidmi. Snaží se mezi místními najít dobrovolníky, kteří by mu pomohli banditům se postavit. Snaha je to však marná, lidé se nechtějí nechat do budoucího boje zatáhnout a Kane zjišťuje, že jeho blízcí přátelé až tak přáteli nebyli. Ke všemu Amy oznámí Kaneovi, že pokud on v městečku zůstane, ona odjede tím samým vlakem, kterým má Miller přijet. Kane však nehodlá utíkat a stále zoufale hledá pomoc. Tu mu odmítne i jeho předchůdce ve funkci šerifa. Jedinými lidmi, kdo se nebojí Kaneovi pomoci, jsou čtrnáctiletý chlapec a poloslepý muž. Tuto pomoc však Kane odmítne. V místním hotelu, kde Amy čeká na příjezd vlaku, bydlí i Helen Ramírezová. Tato mexická žena byla kdysi Millerovou milenkou a poté, co Kane Millera zatknul, se stala na krátkou dobou i Kaneovou přítelkyní. Nakonec se však rozešli. Dnes se tedy v hotelu Helen potkává s Amy a dohodnou se, že společně z města odjedou. Helen však Amy tvrdí, že být ona na jejím místě, Kanea by neopustila. Ve chvíli, kdy vlak dorazí, jednou stranou z vlaku vystupuje Frank Miller a druhou do vlaku nastupují Helen s Amy. Když se však v dáli ozvou výstřely, Amy z vlaku vyběhne. To už Kane bojuje s Millerem a jeho lidmi... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (289)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Pokud taky patříte mezi tu šťastnější část diváctva a vyhnete se zdejšímu vynikajícímu obsahu, který vám úspěšně vyzradí, co se jen vyzradit dalo, tak si snímek můžete celkem užít. Příběh je velmi jednoduchý, což ve westernu není vyloženě škodná. 50letý Gary Cooper si vezme 20letou Grace Kelly. Místo líbánek se ovšem schyluje spíše k tomu, že Grace Kelly bude vdovou o 20 let dříve než předpokládala. Do města totiž míří poledním vlakem jeden drsný zločinec a plánuje se šerifovi společně se svými kumpány pomstít za dřívější uvěznění. A tak šerifovi nezbývá nic jiného než se za doprovodu překrásné hudby protloukat městečkem o deseti budovách a hledat posily, které by v poledne stáli po jeho boku. Postupně jej z kompletní škály důvodů všude pošlou do prdele, a tak se musí závěrečné "epické" přestřelky zúčastnit sám proti přesile. Ve vodách koukatelnosti snímek držel vynikající Gary Cooper, který ve své době mohl být mužem, který byl masturbační představou značné části žen a dost zajímavou a netradiční atmosféru obrovskou měrou pomáhala dotvářet úžasná ústřední píseň. Naopak mě zde velmi zklamala Grace Kelly, kterou se podařilo nastajlovat tak, že byla prostě brutálně hnusná. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel nascendi. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Klasika. Napriek tomu, že hlavný hrdina väčšinu filmu chodí po meste a zháňa dobrovoľníkov, je to celú dobu zaujímavé. A to predovšetkým preto, že sú tu dobre rozpracované/naznačené vzťahy medzi postavami. Celé je to dosť "suché" ale práve táto absencia akéhokoľvek pátosu či nadšenia zo zabíjania robí z filmu čosi viac. Skvelá práca s hudobným motívom, občas fajn zábery kamery, výborná práca s ubúdajúcim časom. Gary Cooper ani nemusel veľa hrať, všetku beznádej jeho postavy má vpísanú v tvári... ()

Reklama

pm 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že šerif s tváří a hlasem Johna Waynea by nikdy nežádal o pomoc muže od rodin a raději by zemřel sám... v krajním případě by se bandě gaunerů postavil s opilcem a chromým starcem po boku. Je pravda, že Howard Hawks by takový western nikdy nenatočil, jenomže Fred Zinnemann nebyl kovboj, ale humanista. Nemluvě o tom, že s vědomím neúspěchu o takovou pomoc žádat, vyžaduje také odvahu, nemluvě o tom, že tento film je opravdu o něčem jiném! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Keď to nechápeš sám, neviem ti to vysvetliť.“ Klasický western, ktorý nezostarol, ale už v čase vzniku zrejme pôsobil... jednoducho. Šerif (majestátny Gary Cooper) sa práve oženil s kvakerkou (Grace Kellyová) a opúšťa úrad. Medzitým sa vyskytne asi 24 hodinové obdobie, počas ktorého nebude mať mesto šerifa. A práve počas neho, vlastne už teraz, na pravé poludnie, na stanici zastaví vlak, ktorý vypľuje do tohto zaprášeného miesta krvilačného psychopata, na ktorého tu čakajú kumpáni. Šerif ho kedysi dostal a súd mu udelil slučku, ale v poslednej chvíli mu vymeral len doživotie a práve ho zrušil (nevedno prečo, ale vlastne je to fuk). Hodiny neúprosne odratúvajú posledné minúty k dobe, ktorá zo všetkého najviac pripomína šerifovu samovraždu. Hrdý, „správny muž“ sa totiž rozhodol neutiecť, ale v mestečku zostať napriek protestom čerstvej manželky. V neľútostne sa ukrajujúcom čase zháňa pomoc, ale rad za radom mu účasť v samovražedne pôsobiacej misii odmietajú priatelia, pomocníci, zástupcovia, sudcovia i hodnostári. Zostáva sám a hodiny práve odbili 12... Napriek celkovej „jednoduchosti“ to rozhodne má niečo do seba, pričom to „niečo“ bolo dokonca nominované na sedem Oscarov, z toho dve nominácie premenilo na zlato. Najväčším plusom je temná zápletka „radšej zomriem, ako stratím sám seba“ a dominantný Cooper. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Western čo sa viac tvári ako komorná dráma odohrávajúca sa v malom mestečku, kde sa očakáva príchod vlaku a v ňom prichádzajúcim nebezpečným vrahom Benom Millerom... príbeho to má zaujímavé momentky, samozrejme v tých dlhosiahlých odmietavých dialógoch ale strašne tomu chýba gradácia a ten pravý westernový nádych, po celý pomaly ubiehajúci čas sa takmer nedočkáme svišťanie guliek, až príde záver filmu kde sa konečne zomelie prestrelka ale nijako zvlášť veľkolepá. V každom prípade oplatí sa vidieť ale pištolnícky western nečakajte. A ináč je na čo pozerať veď tam hrá "sympatická" Grace Kelly. ║Rozpočet $750,000Tržby USA $3,750,000Tržby Celosvetovo $18,000,000 ()

Galerie (71)

Zajímavosti (70)

  • Mezi záběry Gary Cooper klábosil se štábem nebo dřímal pod stromem. (džanik)
  • Na tvári Garyho Coopera bol použitý len malý, alebo väčšinou žiadny make-up. Myšlienkou bolo, že vrásky na jeho tvári zdôraznia, ako veľmi bola jeho postava vo filme znepokojená. (westerns)

Související novinky

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (více)

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (více)

Tak co dál, Arnolde?

Tak co dál, Arnolde?

12.04.2011

Z „velkého překvapení“, které Schwarzenegger koncem března sliboval, se nakonec vyklubala blbůstka The Governator, která se kromě kresleného seriálu dočká i komiksového cyklu (za vším stojí Stan Lee)… (více)

Reklama

Reklama