Reklama

Reklama

Super Mario Bros. ve filmu

  • USA The Super Mario Bros. Movie (více)
Trailer 1

Sourozenci Mario a Luigi sní o tom, že povedou nejlepší instalatérskou firmu v New Yorku, což jim zatím moc nevychází. Možná právě proto jsou ochotní vrhat se i do úkolů, které jsou zjevně nad jejich nepatrné síly. Chuť jít do všeho po hlavě se jim nevyplatí ve chvíli, kdy vlezou do podezřele vypadající obří zelené trubky a pár vteřin nato se jí nekontrolovatelně řítí „kamsi“. Na druhém konci potrubí na ně čeká fantastický svět, jehož obyvatelé právě řeší dost podstatný problém. Ohavný ještěr Bowser, král jednoho ze zdejších království, se totiž rozhodl silou ovládnout všechny ostatní říše. V hledáčku má především Houbové království, jehož vládkyni, princeznu Peach, by si navíc rád vzal za manželku. Věčný smolař Luigi po své životní jízdě skončí právě v Bowserově spálené zemi, kde je okamžitě zajat poskoky zdejšího krále. To Mario má mnohem větší štěstí, protože království princezny Peach, kam dopadne, vypadá jako ráj nejen pro houbaře. Peach je navíc fajn holka bez princeznovských manýrů, a tak když se Mario dozví, jaké jí hrozí nebezpečí, okamžitě se jí rozhodne pomoci. Zvlášť když přitom bude moci zachránit i milovaného bratra Luigiho. Zapomíná přitom jaksi na to, že rozhodně není žádný hrdina a že to nejstatečnější, co dosud udělal, bylo utažení povoleného kohoutku. Jenže když jste Super Mario, tak se žádných překážek nebojíte. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (310)

matt6 

všechny recenze uživatele

Po dlhšom čase som dal znovu priestor animáku z Hollywoodu a opäť ma nesklamal a je to znovu solídny prúser. Ťažko povedať, kto je cieľová skupina tohto filmu, nakoľko ľudia čo ešte mali tú česť s hrami o Máriovi na toto asi šli do kina len zo zvedavosti a možno kvôli spoko trailerom. Malé deti budú mať radosť, keďže je to zase uškriekaný, zrýchlený bordel ala Mimoni, kde sa stále skáče, lieta, padá a kričí. Taktiež je asi trochu výhoda, keď o Máriovi nič neviete, lebo osobne som necítil žiadnu pridanú hodnotu. Zasadenie do "reálneho" sveta mi nesedelo, zbytočná odbočka do opičieho kráľovstva len kvôli predstaveniu motokár a natiahnutiu stopáže. Princezná je tu najmocnejšia postava, Mário žiadny borec ale len šťastný panák a pôvodný koncept hry - zachrániť princeznú sa zmenil na zachráňte neschopného brata Luigiho, ktorý bol v detstve viac bitý ako sýty. Je to niečo ako ranné pokusy hier zo začiatku tohto milénia o nadviazanie na klasického Mária, teda spravme to v 3D a priblížme kameru, nech do nej trčí Máriov gigantický nos a napchajme tam všetko čo fungovalo minule. To že to bude skôr gigantický chaos už nevadí, lebo je to Super Mário a hráč/divák musí byť spokojný. Nemyslím, že toto malo šancu skončiť víťazstvom. Zárobky sú "našťastie" dobré, takže o nejaké tie 2 roky očakávam pokračovanie. Nabudúce už ale týmto šmelinárom nenaletím. :-) Za zmienku stojí jedine fajn soundtrack, ktorý čerpá z originálneho motívu a tiež Jack Black, ktorý si postavu užil a predviedol originálnu pesničku o princeznej Peach. ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

Moc se mi to nelíbilo, moc mě to nebavilo. Neteře se ale smály dost, což bylo nejdůležitější! Já si myslel, že jsem v 41 letech jasná cílovka, ale nějak mě to minulo, a to mám Nintendo Switch, videohry miluju, ale Mario si zasloužil víc, a nevím jestli dospěleji, ale určitě zábavněji a možná i víc bláznivě a akčně. Ani těch eastereggů jsem moc nepochytal. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Není to jen o pupkatém knírači Mariovi, ale tvůrci vyzobali i další hry a postavičky od Nintenda, každého nějak do výsledné podoby otiskli a poslepovali do zábavy pro celou rodinu. Maria jsem po večerech nehrál, protože nebylo na čem, ale samozřejmě ho znám. Každopádně si hru vybavuju asi tak, jak si po několika týdnech pamatuju tuhle miliardovou legrandu s nekomplikovanou zápletkou, slušným tempem, vymazleným vizuálem a pár vydařenými joky. Spolu s bráchou Luigim se (samozřejmě potrubím) dostanou z New Yorku kamsi do kouzelných světů, jenže zatímco Mario si užívá v barevném Houbovém království, mladší zelenej brácha skončí v temné spálené říši s obří armádou, která si hodlá sousední království podmanit. Na nějaký solidní vývoj nebo práci s charaktery rovnou zapomeňme, tohle je prostý fanouškovský dárek s pár rafinovanými momenty a nápady. Tři až čtyři hvězdy. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších videoherních adaptací. Říkám jako někdo, kdo už před třiceti lety mastil Mária na Nintendu a dodnes se mi valí u telky snes a několik kazet z instalatérské i opičí série. Bavila jsem se od začátku až do konce a po dlouhé době jsem se v kině několikrát i od srdce nahlas zasmála. Pobavilo dokonce napříč generacemi, páč jsme byli v partě 30+, 50+, 70+ a ten zážitek jsme měli celkem podobný. Očekávám, že se zvednou prodeje Switche, protože po zkouknutí má člověk chuť si hned zahrát. Viděno ve 4dx a chystám se minimálně ještě jednou. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Hodně velké překvapení, které musí uspokojit všechny, kteří Super Maria alespoň jednou v životě hráli. Režijní dvojice Aaron Horvath a Michael Jelenic velmi dobře pochopila, že aby dosáhla úspěchu, musí přiznat videoherní původ, což udělala a opravdu se nebojí v jednotlivých soubojích pomoci hrdinům power-upy, které dokáží síly vyrovnat. Odkazů na hru je tu opravdu hodně, jsou naprosto přirozené a většinou i zábavné. Tempo je hodně svižné a animace výborná, takže nijak nevadí, že příběh je plný klišé, předvídatelný a až moc potřebuje udělat z Maria hrdinu, nehledě na to, že někdy nedává moc smysl, protože všichni nějakým způsobem vědí, že Mario je Mario, aniž by se jim představil. Moc fajn je i osmdesátkový soundtrack, který vsází na ty nejprofláklejší hity, což může někomu přijít zbytečné a prvoplánové. Humor ale naštěstí není nijak infantilní a pobaví i dospělé, za což mají tvůrci také body navíc. The Super Mario Bros. Movie je ve výsledku výbornou videoherní adaptací, která si na nic nehraje a dokáže pobavit děti i dospělé, má v sobě částečný nádech nostalgie a všichni její hrdinové jsou vesměs sympatičtí. 80 % ()

Galerie (60)

Zajímavosti (36)

  • Ve filmu se objevuje nespočet odkazů na starší „Super Mario“ hry od Nintenda – tučňáci a král Bob-Omb ze „Super Mario 64“, Ice flower a Mini mushroom ze série „New Super Mario Bros.“, dinosauři Yoshi a mapa ze „Super Mario World“, mývalí power-up ze „Super Mario Bros. 3“, průhledné trubky a kočičí oblek též známý jako Super Bell ze hry „Super Mario 3D World“, depresivní Luma ze hry „Super Mario Galaxy“. Vzhled Maria a Luigiho jako malé děti je převzat z hry „Super Mario World 2: Yoshi's Island“. Obchod Crazy Cap, který lze zahlédnout v houbovém království a obrácená pyramida v poušti, Bowserovo sako, klobouk i svatební kytice jsou jasné odkazy na „Super Mario Odyssey“. Starostka Pauline na začátku filmu je odkaz jak na „Super Mario Odyssey“, tak i na „Donkey Kong“, kde debutovala; Rainbow Road a divoká honička v autech je odkaz na „Mario Kart 8 Deluxe“. Super hvězda debutovala sice již ve starém „Super Mario Bros.“, nicméně ve formě prezentované ve filmu se objevila až v „Super Mario 64“. Stavění levelu pro Maria je odkaz na „Super Mario Maker“. (Petr.Pe.8627)
  • Piano, na které Bowser hraje, nese název Ludwig van Koopa. Tento název odkazuje jednak na Ludwiga van Beethovena, ale také na nejstaršího syna Bowsera v herním světě. (petr.koca)
  • Když se Mario a Luigi dostanou do podzemí, v pozadí hraje stejná píseň, jako když se do podzemí dostaneme v původní hře „Super Mario Bros.“. Rozbitá zeď, kterou bratři prochází, je navíc ve tvaru Mariovy hlavy z videohry. (SpiderBoy)

Související novinky

The Legend of Zelda putuje do filmu

The Legend of Zelda putuje do filmu

11.11.2023

Nejspíš to bylo jen otázkou času. Po letošním obrovském úspěchu snímku Super Mario bros ve filmu, jenž se díky miliardě a dalších 362 milionech dolarů stal nejúspěšnější herní adaptací vůbec, studio… (více)

Nová Mission: Impossible sbírá nadšené ohlasy

Nová Mission: Impossible sbírá nadšené ohlasy

20.06.2023

Tom Cruise loni vlastnoručně zachránil kina a jeho Top Gun: Maverick se po fenomenální jízdě napříč světem zastavil až těsně pod 1,5 miliardami dolarů. Letos se něco podobného, ačkoliv tam to člověk… (více)

Ani Strážci galaxie nepřekonali Super Maria

Ani Strážci galaxie nepřekonali Super Maria

07.05.2023

Čtvrtá, ani začátek páté fáze marvelovského univerza mírně řečeno nenadchla, od vyvrcholení trilogie Strážců Galaxie, které na plátna dorazilo ve čtvrtek, se nicméně očekávaly velké věci. A film,… (více)

Reklama

Reklama