Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Docent Stehlík se téměř administrativním omylem dostává z policejní akademie na oddělení vražd. Padne do týmu hned poté, co kriminalisté začínají vyšetřovat brutální vraždu mladé dívky v lese u Prahy. Snaží se být užitečný jako specialista na psychologické profilování vrahů, ale na oddělení ho mají všichni za blázna, a tak ho neúprosný šéf tvrďák Šera posadí do kanceláře s extrémně problematickou Fousovou. Věří, že si navzájem znechutí práci natolik, že z oddělení odejdou. Netuší, že stejně jako jeho áčkový tým přezdívaný Dvojčata budou nakonec tito dva notoričtí potížisté velmi cenní nejen v kanceláři, ale i v terénu. A možná že nejen u jedné vraždy (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (103)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No žádné veledílo. Nenadchl mě příběh, kamera ani herci. Vše je tak na půl cestě. Příběh podivný, spojení prvních třech vražd budiž, ale ta nová? Závěr taky nic moc, jakoby už kvůli spoustě kecacích scén nezbyl prostor pro pořádný zásah. Trojan i Rambo OK, Taclík s Hádkem zkratkovití a spíše postavičky do nějaké show než policejní operativci. Příběh spíš tak na 50ti minutový seriálový díl než na celovečerní příběh. Zkrátka mohlo to být lepší. ()

Anet21 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

⚪Dobrá réžia, Trojan vo svojich bežných pomeroch, zápletka ako taká skôr slabota, síce zaujme a ponúka určité napätie, ale ako už bolo spomenuté niekoľkokrát - ide sa skôr na istotu - vrah dievčat, ktoré sú v Česku nelegálne, to je už skoro žánrový evergreen.⚪Herecky nevyčnieva skoro nikto, Vetchý hrá poslednú dekádu v malých obmenách stále tie isté postavy, na nevydržanie ale nie je postava vraha, ale postava Ramby, tak nechutnú ukričanú postavu by scenáristi snáď nenapísali, ani keby chceli. Očividne by jej postava mala byť taká tá správne drzá ženská ,,od rány," no spôsobom prevedenia skôr pôsobí ako urevaný dotknutý dedo pri pive v krčme.⚪Množstvo žánrových klišé, ale na české pomery (typu trus z Tv Prima a pod.) stále nadštandard.⚪ ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poměrně spletitě vyvedená kriminální minisérie. Psychologický profil sériového vraha je v našich končinách něco úzkoprofilového. Erudovaný docent Stehlík (Ivan Trojan) se sklony k roztržitosti nabízí své služby kriminální policii v tomto svém oboru, ale u plukovníka (Ondřej Vetchý) z oddělení zločinu se se zlou potáže. A záhy jeho služeb bude potřeba, neboť v pražském lese je nalezena zavražděná mladá dívka. Její vražda má totiž zřejmé styčné body s dalšími neobjasněnými vraždami dvou mladých žen z let nedávno minulých. Do první epizody se režisérovi Jiřímu Strachovi podařilo napěchovat nemalý obsah. Seznamujeme se s počtem postav, každá z nich je zajímavá a solidně zahraná. Trojanův specialista je nejdříve v nevoli u policejního plukovníka, ocitá se v nepřátelském prostředí, postupně ovšem nalézají společnou řeč. Tereza Ramba se projevuje coby drzá a ambiciózní absolventka policejní akademie, která u zkoušek docenta Stehlíka zcela vyhořela, přesto se tihle dva zcela nečekaně setkávají na stejném policejním oddělení, kde spolu sdílejí stejnou pracovní kancelář, dokonce spolu záhy horlivě spolupracují na případu. A za zmínku stojí i výrazná dvojice vyšetřovatelů přezdívaných Dvojčata (Marek Taclík a Matěj Hádek), kteří společně operují v terénu a občasně jim unikne nějaká ta podstatná stopa. Podezřelých je pro začátek tak akorát, objeví se Oldřich Navrátil v roli bytného a Elizaveta Maximová, která je okouzlující i v té nejtitěrnější roli. Nechybí také náhledy do docentova soukromí, v roli jeho otce se představí hlasově sípající Alois Švehlík. Jan Malinda a Josef Mareš je v oblasti kriminálních počinů velmi zkušené scenáristické duo. Druhý jmenovaný byl navíc vyšetřovatelem v oblasti násilné trestné činnosti, takže určitě do série vnesl kus autenticity z dob, když se v kriminálních kruzích pohyboval. Strach režíruje zajímavě, většina první epizody sestává z nosných dialogů a (odborných) tezí a výkladů, akce je minimum. Některé vyšetřovací postupy nejsou moc věrohodné a jsou prapodivně nastavené. Do očí bijící je kupříkladu scéna z pitevny, kdy ve zkumavce spočinul vlas pravděpodobného pachatele, jedná se o velmi vzácný důkaz, který je definitivně zničen Stehlíkem, když v místnosti náhle omdlí a křehkou lahvičku svým pádem rozbije, přičemž její obsah steče do odtokové jímky. První epizoda je dostatečně zajímavá, aby se dalo těšit na zbylé dvě. Takže vzhůru za odhalováním identity sériového vraha mladých žen. 8/10 ()

Enšpígl

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Protože to má ještě pokračování a není to uzavřený případ nebudu tu dělat závěry z hlediska děje a příběhu, to si nechám až bude podka za celou minisérii. Co již můžu rozepsat jsou postavy - herci. Takže Ivan Trojan je fajn, už jsem ho vlastně dlouho v něčem neviděl a postavu mírně roztržitého, tichého, ale chytrého chlapa hraje s absolutní jistotou. Ondra Vetchý mě splívá s postavou z jiného seriálu a upřimně si myslím, že tohle vdaným kontextu nebyl dobrý tah, jako kdyby policie - oddělení vražd měla jen jeden vizuálně i povahou stejný typ šéfa. No a Terka Ramba je skvělá herečka jak divadelní (Amerikánka), tak filmová (Loputa) , ale tady mě přijde jednak nepříliš věrohodná její postava. Jirka Strach jako režisér je v pohodě, on umí žánrovky. Jen z hlediska scénaře lovíme moc rybiček - krimiprvek, policejní práci, hlavní postavu v novým ne příliš přátelským prostředí, naprosto filmové postavy - každý až moc vygradovaný. Hodnotit zatím nechci, až po celku, pokud bych ale musel dal bych tři s tím, že mě další vývoj zajímá, ale ve hře jsou všechny varinaty hodnocení, nahoru, dolu i strvání hodnocení. Držím palce sobě i tvůrcům ať jdu s hodnocením ještě nahoru. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První epizodu považuji za klasický tříhvězdičkový otvírák, který mě seznámil s prostředím i s postavami a jasně a srozumitelně mi předložil úhlavní zápletku. Byl jsem spokojen s hereckými výkony, protože Ivan Trojan, Tereza Ramba, Ondřej Vetchý, Matěj Hádek i Marek Taclík zahráli výborně, skvěle je doplnil Pan Švehlík, a mně nezbývá než uznat, že je seriál fantasticky obsazený. Postavy, to už je jiná káva. Nejsem totiž vůbec nadšený z toho, jak byli napsáni a porežírováni Milan Šera a Monika Fousová. Ti dva byli zralí na psychotesty a služba se zbraní by měla být v jejich případě jasným tabu. Josef Mareš se s Janem Malindou pustili cestou fikce a zatím mě to nezaháčkovalo tak dokonale jako jejich předchozí práce. No, uvidím, co bude dál, snad to Jiří Strach ukočíruje tak, jak to u něj bývá obvyklé. / Poučení: Nepadej do důkazního materiálu. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • V úvodní scéně při přednášce na policejní akademii se v komparzní roli znalce objevuje spoluautor scénáře Josef Mareš. Za přednáškovým stolem dále sedí jako znalec i životní kamarád obou scenáristů Tomáš Kozák. Třetím nemluvícím znalcem je Otto Stehlík, po němž scenáristé pojmenovali postavu docenta. Druhý ze spoluautorů scénáře, Jan Malinda, se z časových důvodů natáčení nemohl zúčastnit. (fallrock)
  • Ve 38. minutě je na dveřích kanceláře vidět hodnost a titul doc. Stehlíka (Ivan Trojan), je zde hodnost kapitána a titul PhDr. (Winster)
  • Benzínka, kde dvojčata ve večerních hodinách pátrají po oběti, je benzínová pumpa Šafránka na Jeremiášově v Praze – Stodůlkách. (Brain)

Reklama

Reklama