Reklama

Reklama

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej

  • USA Before the Devil Knows You're Dead (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Bratři Andy (Philip Seymour Hoffman) a Hank (Ethan Hawke) mají problém – tíživý nedostatek financí. Jeden si užíval, ale za cenu daňových úniků, na které mu právě přišel auditor. Druhý nemá práci a tím pádem ani peníze na výživné pro své dítě a svojí bývalou ženu. Aby se z toho dostali ven, napadl Andyho tak trochu zvrácený nápad, jehož realizací je pověřen Hank. Rozhodnou se vyloupit klenotnictví svých rodičů. Věci se ovšem vymknou kontrole a místo lupu se oba dostanou do ještě šílenějších situací, než si kdy dokázali představit. Při loupeži totiž byla zavražděna jejich matka a otec se sám pouští do pátrání po vrazích.
Sex, násilí, rodina. S tímto podtitulem film vyrazil do amerických kin a po světových festivalech. Atmosféra filmu je velmi temná. Andy a Hank se sice chovají jako malé vystrašené děti, ale jejich počínání má příliš radikální důsledky. Kolotoč zabíjení, který rozběhnou díky své neschopnosti normálně fungovat, je pak žene až na samou hranu společensky únosného chování a trest na sebe nenechá dlouho čekat. Jasný, účinný a chytře vymyšlený plán jak rychle přijít k penězům se tak pro oba stává noční můrou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (450)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Sidney Lumet nám ve svých třiaosmdesáti letech dokazuje, že se v žádném případě nechystá do filmového důchodu. Naopak natočil skvělé novodobé drama o požítích dvou bratrů, kteří se rozhodnou své problémy řešit velmi nešetrnou cestou skrz rodinný podnik. Co dělá příběh poutavějším je bezesporu jeho mozaikové poskládání, které vás donutí film neustále sledovat. Phillip Seymour Hoffman zahrál na výbornou jako vždy. Než Hoffman mi větší radost udělal Ethan Hawke, který zahrál mladšího bratra též na výbornou a líbil se mi ještě o malinko více. Na pět hvězdiček tomu něco chybělo, ale za zkouknutí to určitě stojí a mohu jen doporučit...... ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Poctivě špinavé krimi drámo s extraligovým nástupem a (malinko) slabším koncem. Úsměv nehrozí titulním postavám ani divákům a už od úvodního zoufalého selhání nezbývá než čekat, k jak moc špatnému konci se bráchové dopracují. Tvůrci vysílají jasný signál: nefandi jim, nepřej jim to, jen čum, jak padaj do pekla. Život je svině a občas si za to můžem sami. Výborný hudební motiv Cartera Burwella. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ale spíše to vidím na tři a pů hvězdičky. Nejvíce se mi líbila Marisa Tomei prakticky v prvních dvou scénách ve filmu je nahá a s někým to dělá. Někdy si říkám co vše musí herečky udělat, aby to ve výsledném efektu vypadalo věrohodně:) Vždyť i kdyby se tou peřinou jen přikryli tak by nás taky napadlo, že něco spolu mají. Ale takhle to je pro diváka samozřejmě přitažlivější a zajímavější. Jinak samozřejmě skvělí oba ústřední hrdinové, kteří mají opravdu neskutečnou smůlu a na konci to už nevydrží starší z bratrů a začne s úklidem. Paráda! ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Cynicka spirala zlych rozhodnuti tiahnuca hlavnych akterov neodvratne na dno priepasti. Nechronologicke rozvrhnutie pribehu posobi viac ako obzvlastnenie, nez nutny dramaturgicky pristup. I ked zase v tom pripade by vyskyt nepravdepodobnych zvlastnosti a prilis velkych nahod bil do oci este viac. Spatne prave ich zaradenie v klucovych momentoch (samotny prepad ako i otcove konecne prezretie do skutocneho pozadia tragedie, ktore zase raz robi z NY malu dedinu...) znizuju vysledny celkovy dojem. 70% ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Antická tragédie zasazená do ulic současného New Yorku. Oldschoolový thriller s brilantními hereckými výkony (Phillip Seymour Hoffman!), který jde ke svému zdrcujícímu finále absolutně anti-mainstreamovou cestou. U Lumeta se to dá považovat za takovou upgradeovanou verzi Psího odpoledne pro nové tisíciletí, avšak s menším významovým rozměrem - tohle je totiž čistá žánrovka, akorát atraktivně vyprávěná pomocí flashbacků a flashforwardů. Věřím, že bez nich by film nepůsobil už takovým kompaktním dojmem. Každopádně je potěšení sledovat, že někdo v Hollywoodu má pořád "koule" přijít s něčím neotřelým, a ne jen s naplňováním škatulek na všemožný způsob. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • Název filmu byl převzat z irského přípitku, jehož celé znění je: "May you have food and raiment, a soft pillow for your head; may you be 40 years in heaven, before the devil knows you're dead." (Matty)

Reklama

Reklama