Režie:
Mark MylodKamera:
Peter DemingHudba:
Colin StetsonHrají:
Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy, Nicholas Hoult, Hong Chau, Janet McTeer, Reed Birney, Judith Light, John Leguizamo, Paul Adelstein, Aimee Carrero (více)VOD (4)
Obsahy(3)
Margot (Anya Taylor-Joy) a Tyler (Nicholas Hoult) se vydávají na rande na pobřežní ostrov v severozápadním Pacifiku, kde mají povečeřet v luxusní restauraci Hawthorn. Tam pro ně a pro další vybrané vzácné hosty připravil samotářský a celosvětově proslulý šéfkuchař Julian Slowik (Ralph Fiennes) opulentní degustační menu. Dále jsou mezi pozvanými tři alkoholem opojení zaměstnanci technologické firmy Bryce (Rob Yang), Soren (Arturo Castro) a Dave (Mark St. Cyr), starší bohatý pár a stálí klienti Anne a Richard (Judith Lightová a Reed Birney). A nakonec renomovaná kritička restaurací Lillian Blomová (Janet McTeerová) se slabošským šéfredaktorem časopisu Tedem (Paul Adelstein) a slavná filmová hvězda středního věku (John Leguizamo) se svou asistentkou Felicity (Aimee Carrerová). Strávníky obsluhuje dokonale oblečený personál v čele s generálkou Elsou (Hong Chauová). Během večeře začíná houstnout atmosféra, jak dochází k odhalování tajemství jednotlivých hostů a šéfkuchař Slowik servíruje jeden nečekaný chod za druhým. S přibývajícími dramatickými a násilnými událostmi Slowik hosty čím dál tím víc znervózňuje, jelikož je stále patrnější, že jeho propracované menu má vyústit v pořádně šokující finále. (Falcon)
(více)Videa (3)
Recenze (605)
"Co to bublá pod pokličkou, satira či guláš? Jíst to lžící či vidličkou? Až moc nad tím dumáš." Zaručený recept na pokažený večer: Vezměte svou manželku, hladovou filmožroutku, do luxusní (čti zpovykané) restaurace Juliana Slowika (což jsem bohužel udělal), mezi echt nudnou snobskou pakáž, přimíchejte despotického, namachrovaného šéfkuchaře (Pohlreich hadr) a jeho personál bez mozku aka U.S. Army Rangers ("Yes, Chef!") a 108 minut svou ženu duste ve vlastní šťávě a otázkách bez odpovědí. // Odborné zhodnocení večeře pro Guide Michelin: Příběhové maso nedopečené, v jalovém scénáři chyběl jalovec i suicidální motivace personálu, ekologicko gastronomické Slowikovy pindy byly nestravitelné a skopové (hosté coby ovce) suché, bez šťávy. Ke všemu při flambování koulí Fiennes nějaký neopatrný blbec podpálil celou restauraci. Kulinářský zážitek zachránil desert - belle sorcière Anya Taylor-Joy, luxusní eskortka ("musela jsem mu při tom říkat tati"), kdy jsem mlsně slinil... nad jí vychutnávaným cheeseburgerem. Ty tři mišmašelinské hvězdy jsou pro ni. ()
Originální, zábavné, inteligentní, mrazivé, znepokojivé, refrešující a velmi chutné. The Menu je povedená psychologicko-Thrillerová Satira, kterou řadím mezi filmy roku. Spojit film z prostředí gastronomie s Thrillerem je pro mne trefa do černého a potěší i zasazení do top restaurace s Gourmet food. Film si okamžitě upoutal mou pozornost netradičním přístupem i skvělými herci. Anya Taylor Joy tu jen potvrzuje svůj post aktuálně nejlepší mladé herečky současnosti ( opět si krade film pro sebe !!) Nicholas Hoult hraje sice nejméně sympatickou postavu a strašného ubožáka, ale hraje to přesvědčivě a potěší i výborný Ralph Phiennes, který má dost možná nejvýraznější roli od Voldemorta, jde z něj respekt, je tajemný i ostrý. Bavil mě celý experimentální chod menu, s kterým si tvůrci hodně vyhráli. Pro fanouška a diváka z oboru gastronomie a kulinářství je to velmi okouzlující a vyzrálá podívaná s originálními nápady ( Bod varu sice přinesl one shot z jedné hektické noci, ale The Menu posouvá ty hranice ještě dále a lepší film na dané téma jsem neviděl). Jakmile dojde na první šokující ZLOM, tak se přepne do vážnější nálady, kde úsměv lehce mizí ze rtů a přichází mrazení a rozhodně o napětí není nouze. Líbilo se mi, kam to celé směřuje, byť bych si dokázal představit, že by se daná situace mohla vyhrotit explicitněji a víc "urvaná z řetězů", ale vzhledem k námětu jsem spokojen i bez toho. Ve Finále se ukáže, kdo jediný pochopil pravidla a podstatu šéf kuchaře. Výborné, těším se až to uvidím znova. 9/10. ()
V dobe, keď si ľudia fotia chuťovo priemerné menúčka v "reštikách" a dávajú fotky na sociálne siete s tým, že to niekoho zaujíma, by mal mať film s názvom The Menu skutočné opodstatnenie svojej existencie. Ide však o krutú satiru na celú spoločnosť, čo je trochu škoda, pretože ak by sa išlo čisto po tom jedle, aspoň by sa film nemusel tváriť ako umenie. Skrátka ako poctivý hambáč za 10 éčok by bol výživnejší než ako súčasná síce nablýskaná, ale v podstate kvázi lahôdka bez chuti a kalórií. ()
Sociopat otrávený vařením jídla pro nevděčnou společnost, která ubližuje jeho osobnosti a jeho umění. Nepochopený umělec. Odpadlík ve vysokých patrech smetánky. Hlavní protagonista a antagonista v jednom se pokusí vytvořit nejhlubší pomstu a poslední odkaz dokonalosti v poskytování nejlepších pokrmů. ()
Po tom, ako festivalové publikum viac či menej trápne fabulovalo, prečo v Trojuholníku smútku grcky a hovná nie sú fekálny humor, a po tom, ako Film roku predviedol najsebestrednejší artový pokus o vtip a Don’t look up prdel Meryl Streepovej, mám normálne už z vysokorozpočtových satír vyrážku. A potom príde The Menu. Ukáže nám čiernohumornú blbosť jak z 90.tiek, a bez hovien a hľadania zmyslu vesmíru. 👍 ()
Galerie (17)
Zajímavosti (20)
- Šéfkuchár hovorí o chlebe ako o jedle obyčajných ľudí, ale odmieta ho podávať v rámci chlebovej misy. To predznamenáva jeho dôvod na udalosti, v ktorých odsudzuje zákazníkov za to, že sú to bohaté elity bez chuti, ktoré mu zničili radosť z varenia. (molcan2)
- Na začiatku filmu privádza zákazníkov do reštaurácie Elsa (Hong Chau) a niekoľko kôz. Judášova koza je koza, ktorá sa používa na upokojenie dobytka a iných hospodárskych zvierat pri nakladaní na nákladné autá a pri prevoze na bitúnky. To je narážka na to, že hostia sú dobytok, ktorý je vedený na porážku. (molcan2)
- V Spojených štátoch bol film uvedený 18. novembra 2022 v 3211 kinách, čo je najširšie uvedenie v histórii spoločnosti Searchlight. (molcan2)
Reklama