Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na podzim roku 1938 se britský úředník a německý diplomat náhodou potkají v Mnichově a začnou tajně plánovat, jak odvrátit vypuknutí války. Podle knihy od R. Harrise. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (115)

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Výpravný a audiovizuálně hodně povedený historický příběh, který kombinuje skutečné události s fiktivními. Ale zatímco ty první jsou přinejmenším zajímavé, ty druhé ani trochu. Dokud se Mnichov pokouší být politickou rekonstrukcí, funguje velmi slušně i díky Jeremymu Ironsovi v hlavní roli, ale jakmile se chce stát špionážním thrillerem, celé se to zadře. Není to napínavé, zajímavé ani zábavné. A závěr, který popře vše, co psala historie i samotný filmový Mnichov, je už regulérní fackou divákovi. A zcela zbytečnou. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Na pozadí jedné z nejzásadnějších historických událostí české, respektive československé novodobé historie tvůrci rozehráli prazvláštní fiktivní špionážní drama, které na mě působilo jako prachsprostý alibismus, snaha Angličanů obhájit si Mnichovskou zradu jako geniální strategický tah, což pochopitelně působí neuvěřitelně komicky a upřímně by mě zajímalo, jestli této zrůdnosti někdo z tvůrců opravdu věří. Snímek ukázkově představuje ono slavné rčení „o nás bez nás“, jelikož ve filmu není ani náznak něčeho českého, nedej Bože přítomnost nějakého Čechoslováka. Od odpadu ho zachraňuje čistě jen průměrná audiovizuální stránka, jinak zde není nic zajímavého ani zábavného, o napětí ani nemluvě. 1/10. ()

Reklama

Zik2 

všechny recenze uživatele

Film, který není špatný, ale ani nějak skvělý. Rozehrává špionážní zápletku na pozadí sjednávání mnichovské dohody, ale důvod je nejasný, když získání tajného dokumentů k ničemu nevede. Konečná poznámka, že dohoda získala Británii čas na válku, vlastně vůbec neladí s vyzněním filmu, kde je Chamberlain vykreslený jako naprostý naiva. Hitlera hraje stejný herec jako v Pádu třetí říše Goebbelse, akorát mu není vůbec podobný... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Prachsprostý alibismus Velké Británie obhájit si Mnichovskou dohodu. Chladné, bez emocí, prakticky bez jakéhokoliv naznačení jakéhokoliv názoru tehdejší československé vlády. Sledování tohoto filmu pro mě bylo jako plivnutí do tváře. Už předloha musí stát za hovno a film jakbysmet. Technicky je to možná průměrné a Jeremy Irons herecky velice solidní, ale co naplat, když se jedná o čistou obhajobu jednoho národa. Ještě z nás mohli udělat ty špatný a šel bych do kolen. Tenhle film se snad žádnému Čechovi a ani Slovákovi nemůže líbit. Dle něj totiž vůbec nejde o náš národ, ale o diplomaticky výborný tah. Ono to tak třeba bylo, ale jistý názor na věc bychom si snad také zasloužili, ne? Opakuje se zde historicky známý model - o nás, bez nás. ()

Deleatur 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že bude větší problém líčení domácí protihitlerovské opozice, ale koukám, že víc vadil výklad smyslu Mnichovského diktátu. Já s tím problém neměl, protože takhle to proběhlo a takhle si to zdůvodňovali. Sporné může být až tvrzení před závěrečnými titulky, nicméně jsou tam zmíněny i jak kritika Chamberlaina, tak jeho následná rezignace. Filmu dost ubíralo na napětí, že všichni víme, jak to dopadlo. Nicméně jsem nakonec ocenil, co mi zpočátku vadilo - jasné a pompézní obrazy jakoby navozovaly atmosféru, že elity si při takovém blahobytu nedokázaly připustit, že stojí na pokraji války. Líbily se mi výkony všech hlavních herců (vč. Matthese jako uměřeného Hitlera), ocenil jsem zvláště kontrast mezi zkušenostmi (Chamberlain) a dlouhodobými vizemi (Hitler ji prostě měl, jakkoli zvrácenou) a prudkým mládím (třebaže v tomto případě bylo i za to prozíravější). A tam ještě kontrast mezi klidnějším a už usazeným Britem a vyděšeným svobodným Němcem. Hodně se mi ale nelíbilo, že nakonec postavili vedle sebe britskou a německou naději, dokonce s patřičně romantickým osvětlením (o co působivější byla Britova předtucha letecké bitvy o Británii). // 70% // P. S.: Možná mi ten stále přezíravý pohled Západu nevadil, protože v současnosti se my jako jeho součást chováme podobně: bez účasti dotčené země (Ukrajiny) jednáme s agresorem (Ruskem) o anexi jejího území, abychom odvrátili válku. A taky mu přikyvujeme, že podobně jako tehdy Sudety, teď východ Ukrajiny a Krym jsou stejně většinově ruské (Sudety tehdy německé) a byly staletí součástí jeho impéria. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (15)

  • Paul (Jannis Niewöhner) a Hugh (George MacKay) se setkávají v Mnichově v jazzovém klubu, kde je mezi návštěvníky několik gestapáků v uniformách. Jazzová hudba sice není technicky vzato nelegální, ale nacisté ji tvrdě odsuzovali jako zvrhlou hudbu a bylo by velmi nepravděpodobné, že by se v jazzovém klubu objevil důstojník gestapa, natož v uniformě. (Johnny.ARN)
  • Na oxfordském plese si opilý Paul (Jannis Niewöhner) vyhrne nohavice, vkročí do řeky a křičí: „Pohleďte na průzračné vody Isidy!“ Nebrodí se však v řece Isis (Temži), ale téměř jistě v řece Cherwell, která je mnohem menším přítokem velké Isis/Thames a na rozdíl od Isis se klikatí přes oxfordské koleje. (Johnny.ARN)
  • Když se asistent ocitne tváří v tvář Hitlerovi (Ulrich Matthes), vytáhne asistent z pouzdra pistoli a zřejmě má v úmyslu vůdce zastřelit, což se však nestane. Ve skutečnosti by ho Hitlerova ochranka poměrně důkladně prohledala. Nikdo kromě nejvyšších nacistů blízkých Hitlerovi by neměl dovoleno nosit do Hitlerovy společnosti střelné zbraně. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama