Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdejší dětská herecká hvězda Ron Howard (nar. 1954) dnes patří k předním americkým režisérům (Rodičovství, Oheň, Apollo 13, oscarová Čistá duše, Šifra mistra Leonarda aj.). Pohybuje se ve všech žánrech a jednou si vyzkoušel i western, přestože jeho obliba je v posledních letech mizivá. Podle románu Thomase Eidsona "Poslední jízda" (1995), který je součástí trilogie o osudech žen na americkém západě, natočil příběh rančerky Maggie (Cate Blanchettová), jež s pomocí navrátivšího se otce Samuela (Tommy Lee Jones) pátrá po dospívající dceři Lilly (Evan Rachel Woodová), unesené krutým apačským válečníkem (Eric Schweig). Vedle vlastního pátrání je v popředí děje napjatý vztah mezi životem v divočině zocelenou dcerou a nehodným otcem, jenž se po letech odloučení vynoří odnikud a očekává aspoň trochu vlídné zacházení... Ztracené (2003) nejsou „hezkým“ westernem, dodržujícím zavedená klišé, ale pokusem o realistické zobrazení života v pohraničí, jak to o pár let později udělal televizní seriál Deadwood. Znalci žánru poznají, že tvůrci čerpali inspiraci u klasického díla Johna Forda Stopaři (1956), v němž John Wayne neúnavně pátrá po své unesené neteři. Snímek se odehrává v Novém Mexiku, kde se také natáčel. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (181)

Compadre 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý...brutální mysteriózní western řekl bych. Příběh o bandě indiánů v čele s hyperzlým a brutálním čarodějem (El Brujo) unesl osm farmářských dcer a chystá se je prodat zvrhlíkům v Mexiku. Křesťanka Magdalena se však nehodlá s únosem svého dítěte smířit a spolu se svým otcem - zkrachovalcem Tommym Lee Johnesem, kterej je tady úplně dokonalej, se vydá po stopě únosců. Paráda. Správná temná šmanská atmosféra, napětí, herecké výkony špičkové a vůbec...paráda. PS: když Magdalena žádá příslušné úřady o pomoc, dopadá to zhruba tak, jako tady u nás. Však uvidíte... ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Velmi slušný western, který je opepřen nadpřirozeností indiánských šamanů. Cate a Tommy hrají dobře, hlavně Cate si dává záležet na tvrdosti její postavy. Konec je docela solidně zakončen. Ron Howard natočil dosti netypický western. Aaron Eckhart a Val Kilmer hrají pouhé štěky, tak na ně se kdyžtak netěšte:). 80 %. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Na začátek by bylo radno říct, že film má opravdu velký potenciál, skvělý nápad a nakročeno bylo skvěle. Ale pouze u nakročeno zůstaneme. Skvěle to začíná, slibně se to rozjíždí, ale čím film trvá déle, tím je to horší. Závěr pak už nemohl být provařenější a více předvídatelný. Proti hercům se nedá říct ani popel, ale na druhou stranu jak Tommy Lee Jones, tak Cate Blanchett odvedli jen svůj standart. Jinak je dobře, že western má stále co říct, jeho studnice zatím vyčerpána není, ovšem chtělo by to udržet počáteční nasazení nejen do poloviny, ale po celý film. 60%. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Ron Howard dokazuje jak skvělý film dokáže natočit. Jde asi o nejdrsnější sbližování dcery s otcem. Tommy Lee Jones jako otec, který odešel od ženy s dětmi a žil s indiány. Cate Blanchett jako jeho dcera, která ho za ta léta odloučení nenávidí. Postupně se k sobě dostávají blíž a všechno se to odehrává na pozadí hodně brutálních zážitků s indiány, kteří unáší mladé ženy, aby je prodali mexičanům. Rozhodně tu nečekejte scény jako z Vinetoua, dokonce i 3:10 vlak do Yumi mi po tomto filmu přišel spíš jak další nevinný díl s Oldschaterhandem. K tomu všemu žádné ždímání emocí u scén, kde by kdokoliv jiný diváka dojímal až na kost. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tommy Lee Jones a Cate Blanchett jsou skvělí a film mohl být také takový, kdyby nebyl tak nemístně dlouhý (nedokážu si představit jeho o dvacet minut delší režisérskou verzi) a především čas od času tak nudný. Ne snad, že by mi vadilo, že se ve westernu nestřílí, to ani náhodou. Ale zkrátka dobře se to během závěrečné třičtvrtěhodiny až příliš vleklo, ničím to nepřekvapilo... A finální konfrontace také nic moc. Čas od času jsem si vzpomněl na Plíživý měsíc s Gregorym Peckem, k němuž mohou Ztracené jen obdivně vzhlížet. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (8)

  • Tommy Lee Jones a Eric Schweig se kvůli filmu učili mluvit Chiricahuansky. Jejich učitelé byli dva ze tří lidí, kteří ještě umí plynule mluvit tímto jazykem. (viperblade)
  • Natáčení probíhalo v Novém Mexiku. [Zdroj: Týdeník televize] (M.B)
  • Herec Val Kilmer, ktorý žije na neďalekom ranči v Novom Mexiku, súhlasil s malou cameo rolou, hoci sa v tej dobe venoval lokálnemu Filmovému investičnému programu. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno