Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Tron byl v době svého vzniku vpravdě převratný, experimentoval s neprobádanou počítačovou animací a nevídanými vizuálními efekty, které okořenily skvělé akční scény. Flynn (Jeff Bridges) je počítačový expert, který se živí tvorbou her. Soustavně se ale také nabourává do počítačové sítě firmy Encom a snaží se z ní získat důvěrnou informaci. To se ale nelíbí hlavnímu programu, který se rozhodne přenést Flynna do svého království, elektronické civilizace, plné nástrah. Flynn se teď musí probojovat přes počítačové hry a pokusit se zneškodnit neovladatelný a nebezpečný hlavní ovládací program. Jeho jedinou nadějí je odvážný a věrný program Tron, který jako jediný je schopen mocného nepřítele porazit. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (484)

InJo 

všechny recenze uživatele

Asi půjdu proti proudu, ale podle mě je první TRON docela nuda. "Kreslené" triky z dnešního (2010) hlediska vypadají staře (nevěrohodně), prapodivně (zhuleně), často i chaoticky a neuchopitelně, a hlavně neplní svou primární funkci - nefascinují a nelahodí oku. To, že vizuální stránka (neboli ústřední lákadlo) silně zestárla, by se dalo omluvit a přehlédnout, kdyby film dokázal upoutat dějově. Ale bohužel - příběh je nenápaditě a laxně odvyprávěn (svět uvnitř počítače a pravidla jeho fungování nám nejsou de facto vůbec představeny, jakoby to pro běžného diváka měla být všechno samozřejmost, což mi nepřijde zrovna jako dobrý tah, poněvadž se ve filmu odehrává nemálo věcí, jejichž smysl mi trochu uniká), zápletka nemá moc šťávu a absence vynikajících scén taky na zážitku nepřidá. Jako dostatečně výmluvné mi přijde to, že z mých přátel mě v tuto chvíli nenapadá skoro nikdo, komu bych tento proslulý a jistě i kultovní Lisbergerův opus doporučil... I přesto se na 3D pokračování poměrně těším (i když nezastírám, že je tomu tak z velké části kvůli soundtracku od Daft Punk, který jsem si oblíbil už při samotném poslechu). 50 - 60 % ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malý a viděl TRON poprvé budil jsem se z nočních můr kde mě rozložil počítač což jasně ukazuje, že pro malé děti tenhle film opravdu není. Teď o X let pozěji můžu zpětně ocenit chytrost, promyšlenost a hlavně originalitu toho nápadu. Včera jsem mimochodem viděl ukázku z pokračování a vypadá to opravdu hodně zajímavě. Těším se. ()

Reklama

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Automaty sa odjakživa delili na A) Hazardné B) Herné. Tomu prvému som nikdy (dokonca ani v Las Vegas) na chuť neprišiel, tomu druhému som ako malý fagan nedokázal odolať. Ich užívatelia sa zvykli členiť na A’) Gamblerov B’) Gamerov. A’-čkom bol podivín z krúžka, sused cez chodbu aj zrzka z Družby, zúfalci ktorým splýval svit dňa so zatmením noci a peniaz bol nadovšetko, naviesť som sa nedal. B’-čkom bola húfa nerozdeliteľných kamošov z ulice, chlapčiská čo prekutrali každučký kút sídliska a keď sa vyčerpali, hľadali rozptýlenie v pípajúcich a blikajúcich mašinách, prehovoriť som sa dal. Tie časy sú už dávno preč, ale nie je “Tron” oživujúcou návratkou? Príkazové riadky, centrálna jednotka, disky, bity, cykly boli súčasťou žijúceho systému, ktorý čakal na infiltráciu právoplatného pôvodcu a nastolenie spravodlivej konfigurácie. Lisberg nazrel do budúcnosti, cez banálny skript a raritnú 8-bitovú grafiku vyšliapal chodníček pre novodobých prieskumníkov virtuálnej reality. Taká kolegialita sa cení. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Pro člověka, kterého doslova "vychovaly" 8 bitové počítačové hry a videohry byl tento film opravdu úžasným zážitkem. Jeden z nejoriginálnějších filmů, jaké jsem kdy viděl. Film, který nemůže zestárnout, protože bude stále zajímavý svým zpracováním a celou ujetou podstatou ... Polygonová grafika v takové míře musela dát v roce vzniku neuvěřitelně zabrat nejen lidem, ale i tehdejším počítačovým přístrojům (fakt by mne zajímalo, na čem přesně ji tvořili ...). A vůbec celkové pojetí filmu je klasika nejklasičtější a přitom nejjednodužší (až bych použil pojem "nejprimitivnejší" ...). Johnny Mnemonic (1995), ani trilogie MATRIX nebyly rozhodně první ... první byl TRON ... človíček probíhající vektorovým světem videoher ... BOMBA!!! ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Děj je samozřejmě infantilně pitomoučký a vůbec nemá smysl ho komentovat, ale ta fantastická a lahůdková grafika!! Vizuální stránka téhle filmové fosilie z počítačového pravěku je kouzelná... To se nedá popsat, to se musí vidět. A jeden postřeh - vysportovaný, opálený a šarmantní hezoun Jeff Bridges v roli pařana a programátora... Možná se pletu, ale myslím, že opravdoví pařani a programátoři zpravidla takhle vůbec nevypadají. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (45)

  • Program, který pomůže Tronovi (Bruce Boxleitner) s připojením na svého uživatele se jmenuje DuMont. Je to odkaz na Allena B. Dumonta, vynálezce prvního monitoru. (HellFire)
  • Ve filmu studia Walt Disney se říká, že muž jménem Walter založil svou společnost v garáži. Ve skutečnosti Walt(er) Disney založil svou společnost v garáži, načež se z ní stala obrovská firma. (HellFire)
  • Steven Lisberger při tvorbě Trona vycházel z „Pongu“ z roku 1972, považovaného za první komerčně úspěšnou videohru. Od jednoduchého pinkání míčku mezi dvěma raketami se ovšem posunul dál a vytvořil svět, ve kterém zavedl diváky do nitra počítačových programů. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Jeff Bridges míří zpět k Tronovi

Jeff Bridges míří zpět k Tronovi

03.05.2024

Jeff Bridges se vrací do barvitého digitálního světa počítačových obvodů. V chystaném snímku Tron: Ares od studia Walt Disney Pictures by totiž opět měl ztvárnit postavu tvůrce videoher Kevina Flynna… (více)

Nový Tron nabírá obsazení

Nový Tron nabírá obsazení

01.07.2023

Studio Disney už nějakou dobu pracuje na novém filmovém Tronovi, v němž si podle všeho zahrají hlavní role Jared Leto (Morbius) a Evan Peters (Monstrum). Snímek má také režiséra v podobě Joachima… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

24.03.2022

Obecně vzato se nevyplatí dávat PR řečem herců během promování jejich současných projektů jakoukoli váhu, poněvadž jak se v minulosti ukázalo, často nešlo o nic víc než o snahu zviditelnit sebe a… (více)

Reklama

Reklama