Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Tron byl v době svého vzniku vpravdě převratný, experimentoval s neprobádanou počítačovou animací a nevídanými vizuálními efekty, které okořenily skvělé akční scény. Flynn (Jeff Bridges) je počítačový expert, který se živí tvorbou her. Soustavně se ale také nabourává do počítačové sítě firmy Encom a snaží se z ní získat důvěrnou informaci. To se ale nelíbí hlavnímu programu, který se rozhodne přenést Flynna do svého království, elektronické civilizace, plné nástrah. Flynn se teď musí probojovat přes počítačové hry a pokusit se zneškodnit neovladatelný a nebezpečný hlavní ovládací program. Jeho jedinou nadějí je odvážný a věrný program Tron, který jako jediný je schopen mocného nepřítele porazit. (Warner Bros. CZ)

(více)

Zajímavosti (45)

  • V Severní Americe film utržil 33 milionů amerických dolarů, celosvětově pak v součtu 50 milionů. Šlo o relativní finanční zklamání (studio muselo odepsat cca 17 milionů), ovšem slušnou náplastí se jistě postupně staly sedmdesátimilionové tržby z prodeje merchandisingu. (NIRO)
  • Steven Lisberger při tvorbě Trona vycházel z „Pongu“ z roku 1972, považovaného za první komerčně úspěšnou videohru. Od jednoduchého pinkání míčku mezi dvěma raketami se ovšem posunul dál a vytvořil svět, ve kterém zavedl diváky do nitra počítačových programů. (Zdroj: ČSFD)
  • Režisér a scenárista Steven Lisberger projekt pojal jako cross-platformový mix. Zhruba ve stejnou dobu tedy začaly vznikat jak film, tak i videohra pro automaty. Zatímco snímek většina kritiků ohodnotila jako „vizuálně úžasný, ale nablblý“ a v kinech se mu příliš nedařilo, ze hry se stala legenda, která za první rok vydělala 45 milionu dolarů. (Zdroj: ČSFD)
  • Jeden z prvních snímků, který pracoval s počítačovými triky. Většina práce se ale nakonec přesto dělala postaru - například ikonické svítící kostýmy hlavních hrdinů se musely upravovat tradičně, políčko po políčku. (Zdroj: ČSFD)
  • V jedné scéně se objevuje v pozadí silueta hlavy Mickey Mouse, jehož otcovská společnost Walt Disney Studios film v roce 1982 natočila. (honza.kuzel)
  • Kolují pověsti, že film nebyl nominován na Oscara za zvláštní efekty, protože členové Akademie byli toho názoru, že počítačová grafika je svým způsobem podvod. (ClintEastwood)
  • Program, který pomůže Tronovi (Bruce Boxleitner) s připojením na svého uživatele se jmenuje DuMont. Je to odkaz na Allena B. Dumonta, vynálezce prvního monitoru. (HellFire)
  • Ve filmu studia Walt Disney se říká, že muž jménem Walter založil svou společnost v garáži. Ve skutečnosti Walt(er) Disney založil svou společnost v garáži, načež se z ní stala obrovská firma. (HellFire)
  • Mnoho animátorů studia Disney odmítlo na filmu pracovat, protože věřili, že jim počítače vezmou práci. O 22 let později Disney (nakonec dočasně) uzavřel oddělení klasické animace a zaměřil se výhradně na digitální 3D. (HellFire)
  • V době výroby filmu byly počítače schopny generovat pouze statické obrázky, ale neuměly je rozpohybovat. Souřadnice pro každý obrázek se tak musely zadávat jednotlivě pro každý snímek filmu. 4 sekundy filmu byly vytvořeny pomocí 600 souřadnic. (HellFire)
  • Poté co Flynn (Jeff Bridges) uteče z dráhy pro motorky, můžeme v pozadí zaslechnout zvuky z videohry "Pac-Man" a na nástěnné mapě za Sarkem (David Warner) je Pac-Man ve svém slavném bludišti. (HellFire)
  • Vinou nesprávného zpracování filmu v postprodukci se v něm náhodně objevují vady. Ty byly „skryty“ tak, že se k nim přidal zvuk a staly se "součástí programu". (HellFire)
  • Scény uvnitř počítače byly natočeny černobíle a dobarveny pomocí technik používaných při úpravách fotek a tvorbě animací. (HellFire)
  • Flynnův (Jeff Bridges) program se jmenuje "Clu". CLU je jméno starého programovacího jazyka. (Bajda)
  • Alanovi Bradleymu (Bruce Boxleitner) se na stěně kancelářské kukaně skví nápis "GORT KLAATU BARADA NIKTO", což je odkaz na slavnou sci-fi Den, kdy se zastavila Země (1951), kde jedině touto větou může být zabráněno mimozemskému robotu Gortovi ve vymazání Země ze Sluneční soustavy. (havLord)
  • Každé políčko filmu museli tvorcovia zväčšiť, upraviť kontrast, oddeliť od seba rôzne časti (tvár, kostým, svietiace objekty), ručne nafarbiť, následne spojiť a znova nasnímať. Najjednoduchšie políčka mali asi 6 vrstiev, tie zložitejšie aj 30. Asi 75 minút filmu sa odohrávalo v počítači a keďže film sa pohybuje v premietačke 24 políčok za sekundu, tak to máme zhruba 108 000 okienok. Celý tím vizuálnych efektov na tom intenzívne pracoval 2 mesiace a podarilo sa im takto spracovať 2 minúty z filmu. Poslali to radšej do Taiwanu (preto v titulkoch vidno toľko mien v čínskych znakoch). Dnes by sa také niečo zvládlo veľmi jednoducho pomocou postprodukčného softwaru. (Kulikulo)

Související novinky

Jeff Bridges míří zpět k Tronovi

Jeff Bridges míří zpět k Tronovi

03.05.2024

Jeff Bridges se vrací do barvitého digitálního světa počítačových obvodů. V chystaném snímku Tron: Ares od studia Walt Disney Pictures by totiž opět měl ztvárnit postavu tvůrce videoher Kevina Flynna… (více)

Nový Tron nabírá obsazení

Nový Tron nabírá obsazení

01.07.2023

Studio Disney už nějakou dobu pracuje na novém filmovém Tronovi, v němž si podle všeho zahrají hlavní role Jared Leto (Morbius) a Evan Peters (Monstrum). Snímek má také režiséra v podobě Joachima… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

24.03.2022

Obecně vzato se nevyplatí dávat PR řečem herců během promování jejich současných projektů jakoukoli váhu, poněvadž jak se v minulosti ukázalo, často nešlo o nic víc než o snahu zviditelnit sebe a… (více)

Reklama

Reklama