Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna věc je bojovat proti otroctví, druhá zbavit se vlastních předsudků… Americká občanská válka, druhá polovina 19. století. Mladý kapitán federální armády Robert Gould Shaw přežije zranění v bitvě díky pomoci černošského hrobníka Johna Rawlinse. Po svém zotavení je povýšen a stane se velitelem první jednotky, složené výhradně z černošských vojáků. Na pomoc s velením 54. dobrovolného pěchotního pluku povolá svého přítele z dětství, majora Cabota Forbese. Válka Severu proti Jihu je v plném proudu a to mimo jiné znamená, že vojáci černé pleti, oblečení v unijní uniformě, budou nepřítelem bez milosti popraveni, stejně jako jejich bílí velitelé… (Česká televize)

(více)

Recenze (185)

H34D 

všechny recenze uživatele

I na dnešní poměry skvělý válečný film, který bravurně vykresluje těžkost výcviku, problematičnost velení, bezmoc řadových vojáků i jejich chuť bojovat. Tematika rasové nerovnosti je zde bezchybně zpracována - žádný patos, nucenost, tlaky na emoce, o něčem takovém si např. Spielberg může nechat jen zdát (Amistad, Lincoln). Bojové scény mají svou eleganci, přehlednost, ale i neúprosnou krutost. Je zajímavé a působivé sledovat pro změnu ne chaotické mlátičky, nýbrž dvě disciplinované řady vojáků kráčející naproti sobě a vstříc smrti. 8/10 ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Historický film o jedné černošské jednotce, na které jsou vysvětlováný rozdíly mezi bílými a černými v době války severu proti jihu. Na rozdíl od jiných podobných filmů zde takřka nenarazíme na nějaký stupidní americký patriotismus. Koneckonců se mydlili mezi sebou. Spíše je však důraz kladen na to, že černí byli taky lidi, hrdinní a stejně kvalitní jako ostatní. U Glory bychom nenalezli žádné slabé místečko, na druhou stranu se zde šetří i těmi silnějšími okamžiky. Sympatie diváků si získá Morgan Freeman, Andre Braugher či Denzel Washington. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Každý tak nějak tuší, že Glory pojednává o válce Severu proti Jihu a že za svou roli vyzobal nějakou tu hereckou cenu tehdy nepříliš známý Denzel Washington. Já si budu ještě navíc pamatovat zručně natočené bitevní scény, hudební doprovod ostříleného Jamese Hornera a zejména to, že Glory funguje i po bezmála 30 letech. Černí Američané dostávají velkou příležitost podat důkaz o svých schopnostech, chytí se jí za pačesy a sledujeme tak vzestup 54. massachusettského pěšího pluku, jednoho z prvních černošských vojenských oddílů. Dle očekávání jedeme v tradičních kolejích, zkritizovat se dá leccos, nicméně Edward Zwick byl vždy vyzdvihovaný za řemeslnou preciznost i zdravou míru patosu, daří se mu to i tentokrát, takže těch dvou hodin litovat nebudeme. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Starý, poctivý válečný/historický snímek natočený podle skutečného příběhu. Období války Severu proti Jihu mě svým způsobem fascinuje a filmy popisující tuto událost si získávají moji pozornost. Pakliže v nich skvěle hrají jména jako D. Washington či M. Freeman, jsou dobře natočené a ani vám nepřijde, že sedíte u televize 2 hodiny, je jasné, že se tvůrcům podařilo natočit parádní snímek. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jestli je Edward Zwick v něčem machr tak na válečnou tematiku. Ten člověk má zkrátka vojnu v krvi. Matthew Broderick pro mě znamenal celou první hodinu největší zklamání v historii castingu. Jaká úleva, že obavy nebyly na místě. Ostatní herci předvádějí přesně to na co jsme u nich zvyklí. Závěr okořeněný dostatečnou mírou hrdinství. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (14)

  • V závěrečné části soundtraku "Charging Fort Wagner" jsou použity slova ze středověkého hymnusu "Dies Irae" od Tommasa de Celano a hudba je složena na motivy kantáty "Carmina Burana" od Carla Orffa. (cego94)
  • Po ohlásení vzniku filmu sa k réžii prihlásil režisér Bruce Beresford, no nakoniec od toho sám upustil. (MikaelSVK)
  • Podle nekolika historických zdrojů byl plukovník Shaw střelen přímo do srdce a padl spíše uvnitř pevnosti Wagner než před ní. Jeho muži šli za ním a všichni do jednoho padli. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama