Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lilly Cummingsová se vdává a její sestra Gwen má jako družička nejen krásné šaty, ale také pořádnou kocovinu. Za sebou má totiž další z mnoha velkých pitek. Urazí svatebčany, zničí svatební dort a jen v kombiné se vydá v ukradené limuzíně koupit nový. Nabourá se a skončí před soudem, který jí nařídí čtyřtýdenní odvykací kůru. Sebevědomá žena se odmítá zapojit do aktivit v léčebně, bojkotuje skupinovou terapii. V parku požádá o cigaretu neznámého muže a zeptá se ho, kde by mohla sehnat alkohol. Vzápětí zjistí, že mluvila s ředitelem Cornellem. Jak se žena seznamuje s ostatními pacienty a poznává jejich problémy, začíná si uvědomovat závažnost toho svého. Vybavují se jí vzpomínky na dětství, prožité s matkou alkoholičkou. Snaží se usmířit s lidmi, kterým nejednou ublížila, zejména se sestrou Lilly. Gwen marně hledá někoho, s kým by si mohla promluvit, a postupně se sbližuje s některými pacienty - mladou spolubydlící Andreou či bývalou baseballovou hvězdou Eddiem Boonem. Na cestě k řešení problému ji však čeká ještě nejedna překážka, zklamání a řada bolestných rozhodnutí. (TV Nova)

(více)

Recenze (158)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Sandra Bullocková hraje hlavní roli v psycholickém dramatu z protialkoholické léčebny... a mě vstávají vlasy hrůzou. Podobné role se MUSÍ svěřovat těm co umí HRÁT, nebo aspoň hrát, NE Bullockové. Režiséra, který obsadí Buscemiho do malé role vedle hlavního Bulldocka...-nechápu... Právě za Stevea dávám jednu hvězdu, jinak bych se na tuhle patlaninu opravdu nedodíval a svrhnul ji do odpadu. 20% ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Každý jsme odpovědní sám za sebe, každý si zvolíme cestu, po které chceme jít. Ale co když někdo rozhodne za nás, co když nemáme na výběr? 28 dní ukazuje, jak se může projevit zájem či nezájem rodiny, alkoholismus matky na budoucnosti jejich dětí. Typicky hollywoodská podívaná však nemá tu potřebnou hloubku a zápolí z tou takzvanou vyumělkovaností. Sandra Bullock podává na své poměry celkem solidní herecký výkon, ale třeba oproti Winoně Ryder, jenž ztvárnila podobnou roli v Narušených to rozhodně není ono, jako srovnávat růži s kopretinou. Obě jsou jistě krásné, ale každá na jiné úrovni. Zcela upřímně tak své party zvládají především Azura Skye v roli mladičké narkomanky Andei a Viggo Mortensen jakožto na alkoholu a drogách závislý hráč baseballu. Scénář sám má dost slabin, hlavní je v kontrastu mezi jednotlivými postavami, od vtipálka k dítěti co si rádo ubližuje. Právě tahle ucelenost, kdy mají postavy svou vážnost je u podobných filmů z léčeben dost nutná tady naprosto chybí. A pak, chvílemi jakoby se scenáristka nemohla rozhodnout, jestli chce lehkou komedii nebo psychologicky vyzrálé drama. Přesto přezevšechno životní pravda, že hluboké krize sbližují, ukazuje i tady svou tvář. I když ne třeba tak upřímnou jako v jiných povedenějších filmech, ale pořád do očí hledící divákovi. Závěr sám o sobě už je jen sentimentálním završením toho zvláštního propletence, který vám před očima těch víc jak 100 minut vzniká. Nejsou to čisté 3 hvězdičky, spíše dvě a půl, z toho ta půlka za to, že filmu ukazuje mnou oblíbené prostředí. Psychologie je závazek no a toho tu bohužel nebylo dostáno. ()

Reklama

Martin79 

všechny recenze uživatele

Moooc pěkný film o velmi smutném tématu závislosti, konkrétně na alkoholu. Sandra hraje docela dobře, hlavně ji to jako vždy nesmírně sluší, i když je to role alkoholičky. Viggo Mortensen nijak neoslnil, ale hlavně to neskazil. Nesympatický byl podle mně herec Dominic West, navíc svou roli zahrál nic moc. Steve Buscemi standartně vynikající, jenom ten dabing (Pavel Kříž je příšerný herec a ještě horší dabér), no ale to se naštěstí netýká tohoto filmu. Dabing prostě nelze hodnotit. Hodnotím americký film. A to je 60 for me. ()

PRASÁK 

všechny recenze uživatele

Podle mýho soukromýho názoru je tohle asi nejlepší film, jakej Sandra Bullock natočila. Jde o přímo luxusní alkoholickej úlet, plnej nejrůznějších legračních taškařic. Gwen Cummings (herečka Sandra Bullock) je novinářka, která má velký problémy s nadměrným užíváním alkoholu a drog, ale zato si umí užívat života, kterej je pro ni jako JEDEN DLOUHEJ A NIKDY NEKONČÍCÍ MEJDAN. Na začátku filmu má jít za družičku na svatbě svý sestry Lily Cummings (herečka Elizabeth Perkins), ale má pořádnou kocovinu. S úsměvem na tváři urazí svatebčany, poničí svatební dort a pak jen v kombiné se vydá ukradenou limuzínou sehnat novej dort. Auto nabourá a skončí před soudem, kterej jí vyměří čtyřtýdenní odvykací kůru. Musí se rozloučit se svým věrným kamarádem a rovněž alkoholikem Jasperem (herec Dominic West), s nímž dosud brala život jako jeden nekonečnej večírek a podrobit se osmadvacetidenní odvykací kůře v léčebně pro pacienty závislý na alkoholu a drogách. Ředitelem v tomto ústavu je Dr. Cornell Shaw (herec Steve Buscemi), dřívější závislák, kterej je zastáncem tvrdýho režimu. A právě tohoto člověka potká Gwen v zahradním parku ústavu, kterýho požádá o cigáro a zeptá se ho, kde by se dal sehnat chlast. Až pak zjistí, kdo to vlastně byl. Divák je pak svědkem několika legračních situací, který vznikají při kontaktu Gwen s velice svéráznými pacienty tamní kliniky. Musím podotknout, že někteří z nich se chovají opravdu dost bizarně a šíleně, zvláště pak militantní důchodci. Jedním z pacientů, s nímž se Gwen seznámí, je i někdejší hráč baseballu Eddie Boone (herec Viggo Mortensen), kterej začal chlastat a brát drogy. Ale nakonec se téměř všechno vyvrbí v dobrým. Tuhle podařenou alkoholickou komedii natočila americká režisérka a herečka Betty Thomas (nar. 27. 7. 1947), která se proslavila skvělým filmem „Soukromé neřesti“ (1997). Celosvětová premiéra filmu „28 Days“ se stopáží 104 minuty proběhla v americkejch kinech 6. dubna 2000. Do českejch kin snímek pod názvem „28 dní“ zavítal v premiéře 15. června 2000. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Ale jo, tenhle film se docela povedl. Sandra tu roli zvládla a zahrála docela dobře. Sice to byla spíše taková komedie, jako by to tvůrci ani někdy nebrali moc vážně, ale jinak dobrý a sem tam jste si z tohoto filmu mohli odnést i nějaké to poučení... Jen kdyby to záleželo na mě, udělala bych jiný konec. Něco na způsob toho, že by Sandru propustili z léčebny a poslední záběr by byl opět na ni, kterak pije z flašky alkohol. To proto, že v životě to taky většinou nedopadne dobře a možná by to bylo více realističtější... Ale jinak spíše chválím. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (6)

  • Sandra Bullock pila před každou svou scénou, kde byl vyžadován nekontrolovatelný třes, trojité expreso. (Bauer)
  • Sandra Bullock pár dní pobývala v léčebně, když se připravovala na tuto roli. (Bauer)

Reklama

Reklama