Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Enid (Thora Birch) a Rebecca (Scarlett Johansson) práve dokončili strednú školu a lomcuje nimi puberta. Miesto vo fast-foodovej americkej spoločnosti si hľadajú bombardovaním okolia uštipačnými hláškami. Navyše majú depresiu z toho, čo ich čaká. Budú si musieť nájsť nudnú prácu, čakať na prvý románik. Kým Rebecca sa zamestná v miestnej kaviarni a začne si šetriť na byt, Enid je bližšie flákanie sa s neurotickým romantikom Seymourom (Steve Buscemi). Skúška dospelosti je za dverami - obe majú čo robiť, aby si obhájili svoje identity, splynuli so "systémom" a pri všetkých osobných zmenách zostali stále priateľkami. (POMO)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (323)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Opravdu velice naprůměrný film, který mě překvapil jak citlivou režií, tak i zcela bezchybnými hereckými výkony celého hlavního tria. Čím jsem však byl opravdu oslněn je scénář Daniela Clowese a Terryho Zwigoffa, ze kterého pramení velice silné pochopení morálních problémů dnešní generace. Bezchybné načrtnutí mentality žen v teenegrovském věku, tedy alespoň porovnání s dívkami které znám vyšlo pro film na jedničku, a současný příběh, který se z neškodné komedie dostane až do velice silného dramatu, to jsou hlavní důvody, proč si můžu bez větších rozpaků dovolit film ohodnotit maximálním možným způsobem. Přízračný svět je opravdu okouzlující film na který se rád podívám ještě několikrát, děkuji Terry. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Scénáristicky propracovaný malý film, který zdárně vytvořil to, co se stalo populárním až o několik let později (hlavně díky Ivanu Reitmanovi). Kombinace komedie se sarkastickými narážkami, které pronáší dívka s trochu neobvyklým pohledem na svět a citlivého dramatu o strastech dospívání a života jako takového. Filmu nechybí charakteristicky propracované a mnohokrát opravdu zvláštní figurky a ojedinělý scénář, který hlavně chytrými a trefnými dialogy poráží většinu komediální produkce, snažící se zpracovat obdobné téma. Bohužel mi ale přišlo, že se film, zbytečně moc vleče a chyběly mi nějaké pamětihodné hlášky, které bych si vypůjčil a použil i v osobním životě. Vždyť o tom ten film vlastně i byl. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Niečo medzi blockbusterovou komédiou a nezávislou drámou. A práve toto je kameňom úrazu, pretože film balansoval medzi týmito žánrami a ani jeden nebol dotiahnutý do konca. Herecké výkony hlavných predstaviteliek boli fajn, ale oveľa viac pozornosti a pochvaly si zaslúžia vedľajšie postavy. 60%. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Na "Přízračný svět" jsem se těšil velmi dlouho, protože díky bezchybně vychytané české distribuci mi v kinech (dle očekávání) proklouzl těsně mezi prsty. A teď už konečně vím, že těšit se bylo opravdu na co, jelikož všechny mé očekávání "Přízračný svět" naplnil mírou vrchovatou. Obě hlavní náctileté herečky hrály radost pohledět. Podobně S. Buscemi, který roli outsaidera vystřihl tak, jak by to ve své přirozenosti nedokázal snad nikdo jiný. Nejvíc se mi ve filmu líbil kopec různých vtipných situací, které přesně rezonovali s mým smyslem pro černý (nebo trapný, jak chcete) humor. V závěrečné půlhodině se film začne z komediální roviny přiklánět stále více k dramatické, takže salvy smíchu z první hodiny příjdou trochu k úbytě, ale i přesto nemůžu hodnotit jinak než za 5*. Vždyť tak jako u "Příznačného světa" jsem se nenasmál aspoň dva, tři roky zpátky! ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Mňam! To byla lahůdka! Celý ten přízračný svět mi byl nějak povědomý. Stačilo se trochu zavrtat do mé nedávné minulosti a hned jsem v ní objevil jeho střípky. A mám takový pocit, že se v budoucnu občas ozve znovu. Hledání místa ve "světě", hledání sebe sama a touha něco s tím vším udělat, i když nevíme co, skvěle symbolizuje závěrečná scéna s autobusem. Já už jsem do podobného před několika lety nastoupil. Myslím, že to nebylo poprvé (ani naposled). Opovrhování nad (ne)normálností a trademarky všedního života někdy chytí i mě, čili i po této stránce sympatizuji s hlavními aktérkami. Film pro mě byl jakousi terapií, jak pochopit věci minulé a zvládnout věci budoucí. Tak zase někdy ahoj, přízračný světe! ()

Galerie (35)

Zajímavosti (18)

  • Postava Seymoura je částečně založena na režisérovi Terry Zwigoffovi. Zwigoff je sběratelem jazzových a bluesových desek ze 20. let. (Kulmon)
  • Rola Enid bola najprv ponúknutá herečke Christine Ricci, no v čase natáčania sa na rolu zdala príliš stará. Preto bola rola preobsadená s herečkou Thorou Birch. (awrielly)

Související novinky

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

12.05.2018

Fotbal na islandské sopce, superhrdinové na dvou kontinentech, koňské závody na mongolských pláních, bláznivá cesta malých rockerů, boj proti pradávným obrům, retro dobrodružství malých únosců či… (více)

Reklama

Reklama