Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Originálním a velmi humorným způsobem se k nedávné historii bývalého Východního Německa vrátil režisér Wolfgang Becker. Příběh začíná v roce 1989, kdy nadšeně socialistická paní Kernerová upadne do kómatu, když uvidí v televizi svého syna, jak se účastní protistátní demonstrace. V kómatu přetrvá celých 8 měsíců a zaspí tak pád berlínské zdi, sjednocení Německa i konečné vítězství kapitalismu. Po jejím procitnutí je pak na jejím synovi Alexovi, aby dle doporučení lékařů zabránil šoku, který by ji mohl zabít. Alex začne v panelákovém bytě o výměře 79m2 rozehrávat velkolepou mystifikaci. Paní Kernerová připoutaná na domácí lůžko si tak dále užívá socialismu a tv zpráv s líbajícími se soudruhy (netuší, že si synáček zařídil své malé TV studio, kde se svými kamarády připravuje dobové zprávy).

Zavzpomínejme si na motocykly Simson, krepsilonové ponožky, vzorkované tapety, víkendové kempy, optimistické znělky televizních novin, starty Sputniků... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (448)

Keohops 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film ukazující pád socialismu v sousedním Německu. Ačkoli žánrem komedie, tak příliš humorných situací film neukazuje. Celkově převažující hořkost a "stesk po starých dobrých časech" však ve mě úsměv vyvozuje. Celkově však mě film neurazil, ale ani nijak extra nenadchnul. Průměr. ()

Polda99 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě naprosto dostal... Jo jasně není to komedie ani omylem a rozhodně v tom komedii nehledejte, je to spíš pohodový dramatický snímek o tom, co vše je schopen udělat syn pro svoji matku, přičemž v pozadí můžeme vidět přeměnu komunistického Německa v kapitalistickou zemi. Je přitom zajímavé tuto přeměnu pozorovat z pohledu lidí, kteří na této změně prodělali. Přes vážná témata, kterými se film zabývá, ten film vážný není ani trochu. Skvělý Daniel Brühl a skvělá hudba Yanna Tiersena, ze které mi šel kolikrát mráz po zádech. Film jsem viděl už mnohokrát, ale scéna s letícím Leninem (ač je jakkoliv prvoplánová) mně vždy vyrazí dech...pokud se nebojíte evropské kinematografie, tak tenhle film můžu jen doporučit.... ()

MaroCR 

všechny recenze uživatele

slabota a velké zklamání. pitomý příběh, naivní scénář, nezvládnutá zápletka... Pokud by někdou toužil po silném příběhu věrně zachycujícím atmosféru NDR, doporučuji "Prolomit zeď" nebo "Životy těch druhých". Good bye, Lenin je "popartová vata" A samozřejmě, nejde o komedii. Což nic nemění na faktu, že tento film je slabý i jako drama ()

Choucas 

všechny recenze uživatele

Kde jen ti soudruzi udělali chybu? Film o tom že ikdyž má lež krátké nohy, nemusí vždy vyjít najevo. Spíše než komedie film místy úsměvný. Čekal sem více atmosféry NDR, víc trabantů, wartburgů a celé té socialistické šedi a splínu, atmosféra mohla bejt lepší. Ikdyž němec co to prožil si to vychutná víc než já a naopak on si neužije U mně dobrý a podobný. Dávám 4 hvězdičky ()

st4nl4y 

všechny recenze uživatele

komunizmus vs kapitalizmus, o tom je tento film. pre mňa, čo som narodený po roku 89, to prinieslo určitý rozhľad. prívlastok "komédia" je však silno zavádzajúci. vo filme však môžeme nájsť určitý druh irónie na dobu minulú, čo však nerobí film vtipným. určite zaujímavo spracovaný film, no u mňa sa obišiel bez nejakých silných citov. 3* ()

waldstein 

všechny recenze uživatele

ten nápad je skvělej a že nemusím něměckou filmovou školu, tak příjemné překvapení s velmi příjemnou hudbou..ano, mám rád retro filmy/seriály a tento k nim patří ()

Mikeczcz 

všechny recenze uživatele

Jak už zde bylo několikrát řečeno, tak je zařazení do žánru komedie velmi zavádějící. Trailer i text distributora evokují komedii, ale nic takového se nekoná. Místy až příliš naivní a hloupý hrdina se dá přetrpět a sledování jeho útrap je docela zábavné, ale o komedii se rozhodně mluvit nedá. Celkový dojem z filmu kazí hlavně pocit "když konečně začne ta vtipná část". ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Tragikomický snímek, připomínající Hřebejkovy Pelíšky, výborně evokuje atmosféru bývalé NDR. Obsazení hlavní role Alexe mladým mladým Danielem Bruhlem výrazně přispělo k vřelosti a lidskosti, která z filmu sálá. Na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně byl snímek promítán v soutěži a získal Modrého anděla - cenu pro nejlepší evropský film. ()

mr_radek 

všechny recenze uživatele

Za mě nadprůměr. Zajímavý příběh, láska, emoce. Při setkání "ztraceného" otce se svými již dospělými potomky jde mráz po zádech. Daniel Brühl zahrál hodně přesvědčivě spolu s Čulpan. Moc mi nesedl Alexander Beyer, ale spíš než on mi nesedla jeho postava, snažila se tomu dodat komediální stránku, ale to bylo spíše na škodu. Bez problémů by si film vystačil čistě v dramatickém ražení. ()

Alva 

všechny recenze uživatele

Dobre vykreslená atmosféra socializmu, aj keď mi nie je ľúto za touto dobou, predsa len mám rád filmy o tomto období (žeby spomienky na mladosť?). Dobre som sa pobavil, ale ešte viac ma upútal príbeh vyjadrujúci lásku k najbližšiemu človeku. ()

lebi 

všechny recenze uživatele

Některé momenty byly vtipné, některé dojemné, Alex mi svou urputnou snahou trochu lezl na nervy... Moc se mi líbil výkon Marie Simon, coby sestry hlavního představitele... ()

Megan 

všechny recenze uživatele

Bola som príjemne prekvapená. Filmy s touto tematikou nejak nemám rada, teda, aspoň som si to myslela. Po vzhliadnutí Good Bye Lenin som si uvedomila, že len neznášam ten trpiteľský humor, ktorým na mňa útočili České porevolučné filmy s námetom "život v socializme". ()

andydufrsn 

všechny recenze uživatele

Podle mého gusta jeden z, když ne pěti, tak určitě deseti, nejlepších filmů vůbec. Něžná, laskavá komedie, která je vlastně jedním velkým dramatem o bourání zdí, snů a představ Vlastně jsem nenašel nic, co bych tomuhle filmu mohl vytknout ()

syslicek1 

všechny recenze uživatele

Obětavý syn, který se snaží za každou cenu ochránit svojí matku před dalším infarktem za doby pádu berlínské zdi. Myšlenka příběhu velmi dobrá, herecké výkony slušné (v podstatě nejvýznamnější role syna v podání Daniela Brühla, který se díky téhle roli dostal do povědomí diváků, režisérů a spol. a nastartovala jeho velmi solidní kariéru), v podstatě není co vytknout, co by mě vyloženě bylo do očí. ()

Sasancca 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nečekejte komedii, u které se budete svíjet smíchy. Jde spíš o úsměvný film s notnou dávkou melancholie, ale pár hlášek taky stojí za zapamatování: "Takže Coca-Cola je socialistický nápoj?" ()

andy60 

všechny recenze uživatele

Na Němce dobré, ale v celosvětovém měřítku jen průměr. Snaha o věčnou fabulaci před nemocnou matkou působí místy už křečovitě a některé scény se stále opakují (televizní noviny). Přesto na jeden večer dokázalo pobavit. ()

Rathe 

všechny recenze uživatele

Film byl lepší než jsem čekal. Hodně originální nápad. Maminka v kómatu prospí dobu plnou změn. A pak aby nedostala další infarkt, rozehraje Alex nebezpečnou hru plnou lží o socialismu. Působilo to výborně. A dokonce se našlo místo i pro několik vtipných scének (natáčení tel. zpráv v trenkách mě fakt pobavilo). Nádherný konec. ()

Související novinky

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Reklama

Reklama