Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na nebezpečnou výpravu do neprostupné džungle na úpatí konžské sopky Mukenko se vydává pestrá společnost, v níž má téměř každý svůj vlastní skrytý cíl. Mladý vědec chce vypustit do přírody gorilí Samičku, energická elitní zaměstnankyně telekomunikačního magnáta hledá pro svého šéfa superčistý diamant a rumunský dobrodruh chce najít bohatství ve starobylém městě Zinj, postaveném u legendárních diamantových dolů krále Šalamouna. Překážkou strastiplné cestě k vytouženému cíli je nejen neprostupná džungle, ale i občanská válka, jež v zemi vypukla. Na místě pak výpravu čekají potíže s vraždícími opicemi i ohrožení náhle probuzenou sopkou... Dobrodružný snímek Kongo, natočený podle románového bestselleru Michaela Crichtona, patří mezi snímky, odvozující komerční úspěch od zručného využití osvědčených prvků a témat. Ve filmu Franka Marshalla se tak vedle sebe objevuje africká džungle se vzácnými horskými gorilami, futuristická technika a bájné diamantové doly krále Šalamouna, střežené kmenem vraždících opic. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (163)

moriero 

všechny recenze uživatele

Už jsem si nějak zvykl, že krom Jurského parku všechny ostatní filmy podle Crichtonových předloh značně pokulhávají za svou knižní předlohou. Kongo se četlo jedním dechem. Film jsem poprvé viděl jako malý kluk....a líbilo se mi to. Shlédnutí po letech ale dopadlo poněkud rozpačitě. Příběh jsem znal, v tom to nedrhlo. Ale na to, že to točili až po Jurském parku (i když knížka byla z roku 1980), gorila Amy vypadala vedle takového T-Rexe jako špatný vtip. Efekty tedy nula bodů. Jak už to u zfilmovaných knížek bývá, fůru věcí autoři vynechali...anebo semleli dohromady. Tragéda Herrkermena Homolku byste v knížce našli spíš v Karen Rossové. Tam to byla chladná frigidní mužatka, co šla jenom po diamantech, a nijak se tím netajila. Za tak vysoké hodnocení může jedině nostalgie. Jo, to moje dětství v devadesátkách.... ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Další z těch podle mého názoru opomíjených kvalitních filmových zpracování knih. Já ji nečetl, ale bratr nešetřil chválou :). Podle mě jde o kvalitní dobrodružné sci-fi. Dvojice krásná L. Linney a super D. Walsh fakt funguje a příběh jako takový nadmíru povedený. Mám hodně rád podobnou tematiku a jak film začal nevinně a vědecky, pomalu ale jistě přešel do hororového pojetí drsní přírody. Film zvláštní, ale já na něm dospíval a vždycky na to rád kouknu. Ke knize taky brzo dojdu. Hodnocení takové, páč je to vážně moje slabost. ()

Reklama

Likan7 

všechny recenze uživatele

Michael Crichton nejspíš nepíše špatné příběhy, jen jeho zfilmované verze stojí většinou za starou belu. Kongo není ani akční, ani sci-fi (když nepočítám, že se Linney na konci změní z Ripleyovou a vykostí podomácku vyrobenou laserovou puškou zlý gorily). Kdybych se mohl alespoň kochat pěknou přírodou, ale nejspíš nejsou ani peníze. Tudíž se v první polovině dívám na nudný film kolem politiky a vědce, na kterýho bych po 10 minutách poslal pár těch zlých goril a ve druhý zase na výlet pod stany někam na kopec. Posledních 15 minut je sice nějakým způsobem akční, aby se neřeklo, ale přijde mi, že kdyby to vynechali, je to snad i lepší. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Kongo je něco mezi rodinným filmem a krvavou lázní. Je to zajímavé, protože jej má na svědomí nadmíru zkušená produkce a režie. Kam se bude děj ubírat, je vám jasné aspoň minutu dopředu, takže napětí si mohou užít asi spíš děti, které navíc ocení (pro ně) roztomilou mluvící gorilu. Možná ocení i vydloubnuté oko a roztrhané mrtvoly, nevím, dnes je zvláštní doba. Slabinou jsou trochu i herecké výkony dvou hlavních představitelů, a ani jindy dobrý Tim Curry v roli rumunského filantropa Homolky (ano, Homolky) tentokrát nepřesvědčil. Takže film táhne z druhé řady "krotitel duchů" Ernie Hudson ve své asi nejlepší roli. Kongo je vizuálně pěkný film, a pokud vás chytne i zápletka vystavěná autorem Jurského parku Michaelem Crichtonem, budete se bavit. Děj je poměrně přímočarý. Kdesi v hloubi Afriky existuje tajuplné místo, kde kdysi bývaly diamantové doly krále Šalamouna. Shodou různých okolností se v jedné expedici sejdou tři lidé se třemi různými úkoly a úmysly. Je jasné, že nakonec půjde hlavně o život... Vizuálně hezké, ale dějově nemastné neslané. ()

Jordan odpad!

všechny recenze uživatele

začínam stárnuť a moje mozgové bunky odumierajú vo veľkom? alebo som tento film pozeral veľmi vyčerpaný a unavený a v divnom duševnom rozpoložení? alebo to spôsobil dabing alebo som videl niečo úplne iné, ako ostatní? neviem, vážne neviem, čo je príčinou, ale ja mám pocit, že som videl jednu z najväčších filmárskych tragédií. k*kotinu a p*čovinu najťažšieho formátu a kalibru. hrôza a des, strach a hnus . . . ()

Galerie (45)

Zajímavosti (12)

  • Postava doktora Petera Elliota, specialisty na primáty, je do značné míry inspirována skutečným Peterem Elliotem, který je profesionálním cvičitelem opic, jehož svěřenci se často objevují ve filmech, včetně tohoto. (Kroup4)
  • Bruce Campbell se neúspěšně ucházel o roli doktora Elliota. Objevil se ale v menší roli Charlese Travise. (Kroup4)

Související novinky

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Reklama

Reklama