Reklama

Reklama

Epizody(1)

Obsahy(1)

Pátý a poslední díl série výpravných historických filmů o věhlasné panovnici je situován do let 1760 až 1780. Marie Terezie nechápe, proč se její manžel, František Štěpán, neustále zabývá finančními problémy monarchie, když její prioritou je zajistit trvalý mír a prosperitu monarchie prostřednictvím sňatkové diplomacie. Oběma rodičům přitom dlouho uniká, jak složitým dospíváním prochází jejich prvorozený syn Josef, který se má stát následníkem habsburského trůnu. Kromě přiblížení života Marie Terezie a doby jejího panování nám série dává možnost stát se svědky trnité cesty Josefa II. od privilegovaného a zároveň svými rodiči opomíjeného dítěte přes obtížná léta spoluvlády s matkou, až po závěrečné smíření s odkazem otce i matky. Jeho první manželství s půvabnou Isabelou Parmskou skončí tragickým zklamáním. V době epidemie neštovic, při níž umírají i Josefovi sourozenci, musí císařovna se slzami v očích v sobě potlačit zoufalost matky a dokončit svůj záměr sjednocení evropských zemí. Přinutí Josefa k dalšímu sňatku, tentokrát s Marií Josefou Bavorskou, která se půvabu Isabely nevyrovná. Ve vyhrocené situaci se Josef se ostře vymezuje proti otci, jehož vnímá jako prostopášníka. Teprve po smrti Františka Štěpána a následném konfliktu s matkou si Josef uvědomí, jakou roli jeho otec skutečně v chodu říše hrál, a až po smrti matky pochopí, jak významný je pro budoucnost monarchie odkaz obou rodičů – a co naopak může udělat jenom on. V roli Josefa v tomto dílu exceluje A. Friesz, jehož výkon se jistě zapíše do paměti diváků stejně, jako skvělý výkon V. Kotka v roli Františka Štěpána a výjimečné ztvárnění role Marie Terezie U. Straussovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (77)

Disk 

všechny recenze uživatele

Závěrečný díl celé pentalogie je bez debat nejlepší. Skvělý divácký zážitek, boží kamera, kostýmy, atmosféra (pravda, digitální Alpy to drobet kazí, ale jsou horší věci), výborný Aaron Friesz v roli Josefa II. a skvěle nadabovaný Janem Cinou. Obrovsky mi to sedlo a jsem rád, že tahle série vůbec vznikla. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výpravná přehlídka kostýmů a lokací, která má vyšší přidanou hodnotu pro fandy politických dramat kombinovaných vztahovkou. Ikdyž stokrát psali, že na závěrečnou část nejsou peníze, nakonec se zadařilo a řekl bych, že z těch tří sérií patří tohle mezi tu kvalitnější polovinu ... pátý díl označený III. Namaskovaný Kotek vypadal spíš jak po kalbě než na padesát pět a pak  Ursula Strauss vypadala spíš jako jeho matka, Pauhofová třicet let nestárne a z mladých byl přesvědčivý Aaron Friesz jako Josef II. a vidět Sabinu Rojkovou jak se líbá s nahou Janou Kvantikovou byl sice estetický zážitek, ale bál jsem se, že to je nějaký laciný trik režiséra Dornhelma poplatný dnešní době jako poslední šance, aby diváci nepřepínali, ale podle dochovaných dopisů Izabely Parmské to je historicky asi i doložitelné. Asi stejně jako zbořená manželská postel v prvním díle. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mrknout se na Marii Terezii mi přijde jako příjemná vánoční povinnost. Kromě všeho možného základního, ráda pochválím skvělé masky, kostýmy, i lehce pikantní scénář opřený o reálnou aférku Marie Kristiny Habsbursko -Lotrinské s její švagrovkou, to by vážně byla škoda nezmínit. Vlastně i příběh Mimi a Alberta zaslouží zpracování, s Albertinou si určitě mákli, Mimi se jako jediná nakonec provdala z lásky, byla to nejoblíbenější dcera Marie Terezie a solidní mrcha ke všem ostatním potomkům... Poslední část tne do živého stran politického handlování s vlastními dětmi, rozdělenými na kategorie "děti lepší a méně vydařené", zároveň nostalgicky shrne vše, co se za dlouhé roky vlády a vztahu povedlo i nepovedlo. Výroba partnerů "na míru", stará měla za ušima. Lehké, odpočinkové, důstojné panovnice takového formátu, zároveň to má potenciál přivést i pole neorané aspoň k lehkému zájmu o matnou historii, což chválím. Vojta Kotek opět výborný, představitelka Marie Terezie mi seděla víc, než minulá, za mě v pohodě. Škoda jen, že to nebylo na dva díly. Pletichy kolem děcek a jejich konkrétní osudy by nebylo od věci rozšprtat víc, ale chápu, bylo jich jak hadů... Celá série je vydařenou zaležitostí, pozitivní odezva širokého publika budiž tvůrcům odměnou. ()

kajas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kotek, Kotek a do třetice Kotek. Protože celých pět filmů vyprávělo nejen o titulní hrdince, ale hlavně o jejím manželovi. František Štěpán je bezpochyby Vojtovou životní rolí a právě jeho výkon je tím nejlepším na velkolepém koprodukčním projektu. Moc přeji České televizi, aby se jí časem povedla další taková spolupráce. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Závěr životopisu Marie Terezie letem světem. Na celém filmu je znát, že měl být opět dvojdílný. Obsazení Ursuly Strauss do třetice byla zajímavá volba. Finále životních peripetií se dočkala samozřejmě i množina dalších postav, z nichž nejvýraznějších byl Aaron Friesz jako Josef II. Své minuty slávy měla také Pauhoufová jako intrikánská důvěrnice nebo Rojkové lesbičanka. Nad očekávání dopadl příběh mladé Marie Antoinetty. Z minulých dílů lze připomenout Mauréry, Bokovou nebo Kerekes. Uvidíme, zda se někdy v budoucnu znovu podaří sehnat tolik peněz, aby mohl vzniknout podobně ambiciózní projekt. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • S přípravou scénáře tvůrcům pomáhala i rakouská spisovatelka Monika Czernin, jejíž předkové pocházejí z českého šlechtického rodu Černínů z Chudenic. (Komiks)
  • Scenáristka Mirka Zlatníková řekla k obsazení Vojtěcha Kotka do role manžela Marie Terezie Františka I. Štěpána Lotrinského: „V první sérii jsem nevěděla, že Štěpána bude ztvárňovat právě Vojta, v dalších už ano. Psala jsme ho pak vyloženě pro něj o on ho hrál tak dobře, že mi začal zabírat stále větší a větší část scénáře, což vyvrcholilo právě v posledním dílu. Možná by se tato část měla jmenovat spíš Manželka Františka Štěpána.“ V případě role manžela Marie Terezie se původně rovněž uvažovalo o střídání herců, ale z důvodu skvělého výkonu Vojtěcha Kotka se od myšlenky ustoupilo i v posledním díle, kde herec ztvárňuje o pětadvacet let staršího muže. (Komiks)
  • Natáčelo se mj. v Kroměříži – v Arcibiskupském zámku a zahradách a v kostele sv. Mořice. Dále na zámcích Slavkov, Jaroměřice nad Rokytnou, Milotice, Valtice a Český Krumlov. Točilo se také v klášteře Plasy. (jungewolf)

Reklama

Reklama