Reklama

Reklama

Divoké devadesátky. Šusťákové soupravy, pestrobarevná saka, velké kazeťáky, videopřehrávače, kýčovitá techno hudba, videopůjčovny na každém kroku, nové společenské poměry, záplava různých podvodníků, začínající organizovaný zločin. V této době a prostředí anonymního maloměsta se odehrává příběh Laca, na svou profesi hrdého údržbáře místního muzea, který se kvůli své výbušné povaze ocitá v nesprávném čase na nesprávném místě a po setkání s drsnými podvodníky skončí na vozíku. Když pak zjistí, že spravedlnost je nedosažitelnou utopií, rozhodne se vzít věci do vlastních údržbářských rukou. Začíná pomsta, jakou jste ještě neviděli. A poznáte přátelství, jaké by vás ani nenapadlo. (CinemArt)

(více)

Videa (7)

Trailer 4

Recenze (457)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Mafstory 2023. Trikrát som sa zasmial nahlas (konečné riešenie rómskej otázky, Rytmus, gayovia). Používa to divné gradovanie deja (čo tu niektorí paradoxne vyzdvihujú). Mne to prišlo nudné a zmätené. Drvivá väčšina gagov vychádza zo záhoráckeho nárečia a rómskeho prízvuku. 90.kovým retrom to možno zabáva, ale jak je to prepálené za hranicu balkánskej gangsterky, tak to vlastne žiadnym retrom nie je, nakoľko až takto to tu nikdy nevyzeralo. Podobne mečiarovskú atmosféru načrtol Havran v Analfabetovi, ten ale nemal zbesilý soundtrack a strihy jak youtube video, aby divák náhodou za štyri vety neprerušeného dialógu nestratil pozornosť. Herci nadpriemerní; s prehľadom najlepší je Gogál a veľmi prekvapivo si to celkom dáva aj Malachovský, inak tragický komik. Cameá úplne zbytočné, len aby boli (hlavne Spirit a Vec). Najvtipnejší na celom filme je Rytmus. Na Slovensko povedzme dobré, ale na Západ (myslím západ Európy), by toto nestačilo ani pred dvadsiatimi rokmi. Ono je pekné vytvoriť pár dobrých hlášok a vysmiať sa provinčnosti (ktorá je napol národná hrdosť 😉), furt to ale stojí na basic príbehu a dávno ohratých postupoch. Prial som si, aby to skončilo. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Všadeprítomný hype možno spôsobil, že som čakal viac. Invalid je miestami veľmi zábavný, herci sú super, ale film sa spočiatku celkom ťahá... a úprimne? Zase tak veľmi som sa pri ňom nezazmial. Vulgárne hlášky Gregora Hološku sa skrátka časom zunovali, pričom väčšina humoru vychádza práve z jeho záhoráckeho prízvuku a cholerických výlevov. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říct, že bych se nebavil. Devadesátková atmosféra je v pohodě, některým fórkům se dalo od srdce zasmát a Godla v uniformě SS je je krásně ujetej. Někde v komentáři jsem zahlédl přirovnání ke Kusturicovi a pod to bych se podepsal. Problém je, že zatímco Kusturicovi se daří vybalancovat hranici mezi absurditou a úletem, tak Karáskovi to zatím moc nejde. Z mého pohledu tohle měla být ujetá jízda s rychlým střihem, ale toho se tu divák dočká jen částečně. V ostatních aspektech film až příliš často hapruje. 60% ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Stylová komediální kriminální jízda, která zvládá dávkovat humor i stylové pasáže, zároveň působí jako něco, co se mohlo velmi snadno rozpadnout, přesto se to nakonec nepovedlo. Výsledkem je výrazná zábavná záležitost, která dokazuje, že kreativita v československé kinematografii rozhodně není nutně mrtvá…. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

V porovnání s tím, co jsem v rámci současné slovenské kinematografie dosud viděl, je Invalida malý filmový zázrak. Nekompromisní, černá, hulvátská komedie, která ale není vůbec hloupá a v žádném případě nekarikuje. Navíc tu pro hatery Zdeněk Godla dokazuje, že hrát opravdu umí. Zíral jsem, co všechno tvůrcům prošlo a dostalo se do filmu. Kdyby podobný námět natočilo divadlo Sklep v raných devadesátých letech, nikdo by se nedivil. Ale dnes? Respekt. Hodně jsem se pobavil. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (25)

  • Vo filme si zahrali aj skutoční trnavskí obvodní policajti. (m.a.t.o.)
  • Divácky ohlas bol veľmi pozitívny, pasujúci film do pozície najlepšieho slovenského filmu v ére samostatnosti, resp. pridelenia statusu kultového diela. Režisér Jonáš Karásek reagoval nasledovne: „Tieto reakcie ma, samozrejme, veľmi hrejú, niet väčšej radosti pre mňa ako tvorcu, než keď sú diváci spokojní. Či sa stane naozaj kultovým, preverí až čas, isteže budem veľmi rád, keď náš film nezostarne a bude fungovať aj po rokoch a aj pre generačne nové publikum. To sa nedá predpovedať - to my sme zažili 90-te roky, ďalšie generácie už nie. Napriek tomu si však myslím, že problémy, ktoré naši hrdinovia riešia, sú stále tu a myslím, že tu budú aj o pár rokov. Takže by som bol veľmi rád, ak by aj s časovým odstupom ostal - ak už nie kultovým, tak aspoň nadčasovým a vtipným.“ (Biopler)

Související novinky

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

26.04.2024

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama