Reklama

Reklama

Divoké devadesátky. Šusťákové soupravy, pestrobarevná saka, velké kazeťáky, videopřehrávače, kýčovitá techno hudba, videopůjčovny na každém kroku, nové společenské poměry, záplava různých podvodníků, začínající organizovaný zločin. V této době a prostředí anonymního maloměsta se odehrává příběh Laca, na svou profesi hrdého údržbáře místního muzea, který se kvůli své výbušné povaze ocitá v nesprávném čase na nesprávném místě a po setkání s drsnými podvodníky skončí na vozíku. Když pak zjistí, že spravedlnost je nedosažitelnou utopií, rozhodne se vzít věci do vlastních údržbářských rukou. Začíná pomsta, jakou jste ještě neviděli. A poznáte přátelství, jaké by vás ani nenapadlo. (Cinemart)

(více)

Videa (7)

Trailer 4

Recenze (468)

kingik 

všechny recenze uživatele

Slovenská óda na stylové absurdní černé komedie. A i náznak sociální satiry je přítomen. Zdeněk Godla coby Gabo, oděný v nacistické uniformě, sedí zadržený na policejní stanici v obklopení dvou vyslýchajících vyšetřovatelů a počíná vyprávět absurdní příběh o svém kamarádovi Lacovi, ze kterého se stal po pádu do kanálu bez poklopu pomstychtivý invalida připoutaný na invalidní vozík. Celá ta historka z jeho života je poměrně objemná, vine se celým filmem a u všech momentů z jeho života Gabo rozhodně nemohl být. Divák se postupně seznamuje s charakterem hlavní postavy. Ví o něm, že byl zaměstnancem muzea a vynikal v opravách všeho druhu. Jen není úplně zřejmé, co se na začátku semlelo, až byl nutný zásah policejního komanda. K rozuzlení se dostaneme různými dějovými oklikami v samotném závěru. Zasazeno do devadesátých let.  Natočeno je to schopně. Jonáš Karásek se celkem ve specifickém žánru vyzná a umí nasadit styl. Scénář je ale výraznou slabinou. Známý hudebník Tomáš Dušička, lze ho zahlédnout na začátku filmu jako velitele zásahu, když si sundá kuklu, prostě nedokázal přijít s něčím převratným. Slabiny jsou o to více znát také díky přetažené stopáži filmu, která sahá téměř až ke dvěma hodinám. Gregor Hološka ze Zdenkem Godlou utvořili solidní tandem. Chtěli by být i více komediální, jenže scénář vypráská několik hlášek a potom už se jede bez šťávy, skoro až nudně. Využití nacistické uniformy na cikánovi je extra bizarní vtípek. Další takové bomby už film nabízí pomálu. Gang, v němž se vyskytuje vlasatý Patrik "Rytmus" Vrbovský, silně zavání stylem Guye Ritchieho a v slovenských podmínkách působí poměrně trapně. A raper dostal ve filmu moc málo prostoru. Akční scény s drsným nádechem se povedly a jsou velmi zdárně natočené. Ve filmu se ale více plká než jedná, postupně se vytrácí náboj, který se vynoří až na konci. Režisér a spol. odvedl styl, co slovenské kinematografii chyběl. Jenže v porovnání se západními produkcemi se velký filmový objev nezrodil. 6/10 ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Když se jednou naštve cholerický invalida, tak to bude všechny bolet! Parádní dvojka, Laco a Gabo, hledají pomstu i cestu k sobě jako kamarádi. Skvělé hlášky, peprné nadávky, úsměvná camea, revenge, retro hudba. Má to ten upocený nádech devadesátek a šlape to jak čerstvě namazaný vozejček. Spokojenost. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na slovenské pomery v pohode, hlavne preto, že tu takmer nehrajú herci, čo v sa otŕčajú v každom debilnom seriáli a hlavne spolupráca režiséra a scenáristu znamená kvalitu. Takú svojskú, no v našich podmienkach niečo, čo sa počíta. Hološka si musel tú večnú nasranosť poriadne užiť a groteskný štýl tomu sedel, hoci nemôžem povedať, že by od smiechu diváka malo zadúšať. 80% je priveľa, pretože niektorí zúčastnení ani nehrali, boli tým, čím sú. Hlavne Rytmus osadník a Popovič pupuš. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Invalid je skutočne dobrý film a to hovorím ja, čo slovenské filmy veľmi nepozerám (hlavne kvôli vulgarizmom). Tu mi síce nadávky tiež vadili, ale je to film, ktorý má čo ponúknuť. Normálne obdivujem perfektne napísaný scenár, výborné hlášky, niektoré také vtipné, že som sa musela nahlas smiať, hlavne u dialógov medzi Lacom a Gabom. Gabo bol fakt skvelý. Invalid funguje dobre po každej stránke a to čierne komédie zrovna nevyhľadávam. Celý film ubehol tak rýchlo, že ani neviem ako :) ani chvíľu sa človek nenudí. A áno, každej žene by mal byť venovaný nejaký film :). Takže ponechávam 4* (váhala som či 3* alebo 4*). ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dá se dnes na Slovensku natočit kvalitní snímek? Tenhle film je důkazem toho, že ano! Trochu to kombinuje žánry, případně se to inspiruje v jiných filmech. Dost mě překvapila akce, které je tu opravdu dost. Celá zápletka nepůsob moc zajímavě, ale celkem to šlape a táhnou to dost i postavy. Například Zdeněk Godla je tu hodně dobrý. Příběh se odehrává v divokých 90kách na Slovensku, kde je vše prorostlé mafií a spravedlnosti se člověk nedočká. Poté, co místní neurotický údržbář z muzea Laco přijde o schopnost chodit, se vydá na svou cestu za pomstou. Jde na to dost originálně a je to místy i vtipné. Dokonce se pokusí i stát se lepším člověkem a manželem. Vše vrcholí velkolepou přestřelkou v muzeu. I Rytmus tu má vtipnou roli. "Jen hlupák si vezme nůž do souboje, kde se bude střílet." :D ()

Galerie (57)

Zajímavosti (25)

  • Na scenári sa podieľal aj známy slovenský raper Rytmus. (Biopler)

Související novinky

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

26.04.2024

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama