Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na zámek v podhůří Krkonoš přijíždí nový majitel Štěpán (J. Prachař) se snoubenkou krásnou komtesou Blankou (D. Morávková) a mladším bratrem Adamem (J. Nedbal). Cestou kočár nešťastně srazí kolemjdoucí dívku Lidušku (L. Skleničková), Adam jí pomůže a ona se do něj zamiluje. V horském městečku je ještě jeden nový příchozí, národopisec Jiráček (O. Sokol), který sbírá místní pověsti a nevychází z údivu nad tím, že zdejší lidé ještě věří v Krakonoše. Díky Adamovi Liduška získá místo zahradnice na zámku, jenže také brzy zjistí, že Adam je beznadějně zamilovaný do Blanky. Sobecký a lakomý Štěpán se dozví od Jiráčka o nevídaných pokladech skrytých v krkonošských horách a je odhodlaný je získat, zvlášť, když Adam náhodou objeví vlašskou knihu, která pomocí tajných značek popisuje, jak se k nim dostat. Jenže rozluštit je nedokáže ani Jiráček. Po první neúspěšné výpravě se ukáže tajemný cizinec a nabídne Štěpánovi, že ho k pokladům dovede. Požaduje za to vlašskou knihu a největší drahý kámen, který najdou. Poklad skutečně objeví, ale Adam zapře drahokam, který vzal tajně kvůli Blance. Štěpán, který se nehodlá s nikým dělit, chce cizince připravit o život. Cizinec však v rozhodující chvíli odhalí svou pravou tvář. Je to Krakonoš! A strašný trest přijde vzápětí. Podaří se Lidušce zachránit Adama? Jakou záhadu skrývá starý obraz na zámku Hůrka a co strašlivého se v horách kdysi odehrálo? A kdo je vlastně Krakonoš a jaké je jeho největší tajemství? (Česká televize)

(více)

Recenze (490)

Disk 

všechny recenze uživatele

Překvapivě výborná pohádka, jejíž sledování mi udělalo velkou radost. České pohádky poslední doby nejsou příliš lákavými tituly. U Krakonošova tajemství může hodně nalákat jméno režiséra Petera Bebjaka, který se svými dvorními spolupracovníky (kameraman Martin Žiaran a skladatel Juraj Dobrakov) natočil pohádku, která by se mohla postupem času stát trvalkou. Převažuje drama a napětí, humor je spíše decentní a celá pohádka je vtahující. Herecké obsazení v čele s Davidem Švehlíkem více než hodně dobré. Švehlík hraje pána hor civilně a uměřeně a nijak se naštěstí nestylizuje do Františka Peterky. Stejně tak další herci, především David Prachař a Jan Nedbal v rolích dvou od sebe charakterově odlišných bratrů. Příjemně strávených sto minut.__________P.S.: Proč k této pohádce existuje slovenský dabing, je mi docela záhadou, když slovenské děti nemají s češtinou žádný problém. Jak pasuje hlas Tomáše Maštalíra na Davida Švehlíka, raději nechci vědět. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Krakonošovo tajemství je natočeno v podobně lehkém duchu jako pohádka Dům U Zlatého úsvitu, která byla také milým vánočním překvapením. Musím tedy přiznat, že to byla ještě o level vyšší taškařice. A tady to svými vtipnými hláškami táhl právě Ondra Sokol, který nejvíc pobavil. Určitě pěkná připomínka starší klasiky. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ten rozdíl mezi původními Krkonošskými pohádkami a novodobým zpracováním pověstí o vládci hor Krakonošovi je propastný, zvláště v castingu a především pak v hereckých výkonech a scénáři, ale jako vánoční pohádka to neurazí...byť ji pohříchu táhl hlavně Ondřej Sokol a jeho postava osvícenského ,,vědce" - národopisce... PS: Obsazení Jakuba Prachaře odkazujícího k postavě Trautenberka v podání Ilji Prachaře, tedy Jakubova dědečka, je pikantní třešničkou navrch... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tak po druhé režisérské pohádce to už můžu říct. Peter Bebjak umí točit pohádky! On teda obecně umí mnoho věcí a je v posledních letech takovým úkazem na naší československé scéně. Nicméně Krakonošovo tajemství jsem si od začátku do konce fantasticky užil. Trošku temnější atmosféra, výborní herci od těch mladých, po ty klasiky v oboru, tradičně vydařené kulisy (a to jak interiér, tak exteriér) a originální příběh. Úplně nechápu, proč někteří očekávali odkaz na původního Krakonoše. Já jsem za tu originalitu naopak rád. Právě pro tu invenci jsem hledal ty detaily a narazil třeba na krásný odkaz filmařů na dědečka Kuby Prachaře. To se jim zatraceně povedlo. Skoro se až nabízí zamyšlení, jestli není lepší na Krakonošovo tajemství nahlížet jako na film odehrávající se v 19. století v českých zemích než na pohádku, jako takovou. Je vidět, že Peter Bebjak do těch svých pohádek vždy umí přidat něco z žánru navíc. Předchozí pohádka to taky tak měla. Jako pohádka je tu totiž místy opravdu až realisticky tajuplná a fantastický David Švehlík v roli Krakonoše tomu s vážností nepřidá. Pořád je tu ale Ondra Sokol, jehož role nadšeného národopisce tu padla jako poslední dílek puzzle do výsledného obrázku. Zkrátka tato pohádka se hodně povedla a myslím si, že bude jedna z těch, ke kterým se budu rád vracet. ()

Petaxis 

všechny recenze uživatele

Z téhle pohádky mám trošku ambivalentní pocit. Nejsem zrovna fanoušek pohádek obecně a na většinu se nevydržím koukat, ale tohle mě nenudilo - potud dobrý. Líbila se mi i výprava a celkově prostředí, herecky to taky nebylo strašný... Ale mám trošku problém se scénářem, respektive s tím poselstvím, co má tahle pohádka dál přenášet. Krakonoš je tady starej prasák, kterýmu asi připadá normální věznit u sebe doma mladý holky a dělat si z nich služky, ale dle ohlasů to nějak diváky netrápí. Tak nevím, já jsem si doteď myslela že to má být ztělesnění čistého dobra a spravedlnosti, ale tak asi když jste kouzelnej, tak nevadí, že jste trochu psychopat. Chápu, že Češi obecně moc neřeší nějaké genderové stereotypy a tak, ale tohle už mi přišlo fakt za hranou, co si z toho ty malý děti jako mají vzít, že je v pohodě, pokud vás partner omezuje na osobní svobodě a sebere vám možnost samostatně rozhodovat o svém živote, protože to je přece láska? Fujky. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (10)

  • O pohnútkach natočiť rozprávku na túto tému prehovorila scenáristka Barbara Johnsonová: „Postava Krakonoša si zaslúži rozprávku, ktorá je jej venovaná trošku z hlbšieho, podrobnejšieho pohľadu, než ako ju poznáme z Večerníčkov.“ (Arsenal83)
  • Jakub Prachař hraje v pohádce dvojroli Štěpána a jeho dávného předka, podle něhož je namalován i portrét v zámecké jídelně. (melica)

Reklama

Reklama