Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (186)

choze 

všechny recenze uživatele

Fádní erotický thriller s pár silnými momenty (pro mě hlavně podřezané žíly a finále v koupelně - Glenn Close má prý ten nůž pořád ještě schovaný doma), připomínající ZAHRAJTE MI MISTY nebo MYS HRůZY. Filmový rok 1987 byl dost slabý, když tohle bylo jeho druhým nejvýdělečnějším filmem, hned po TŘI MUŽI A NEMLUVNĚ. Postava Glen Close inspirovala hovorový termín bunny boiler označující ženu, která se po rozchodu mstí. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Keď som sa dívala na šialene presvedčivý výkon Glen Close, zdá sa mi prinajmenšom trestuhodné, že za stvárnenie psychicky narušenej ženy nezískala Oscara. Toto je typický psycháč, ktorého jedinou zbraňou proti - divákmi nenávidenej - predvídateľnosti, sú hlavní hrdinovia - nikto iný sa do pozície uhladeného gentlemana nehodí viac než Michael Duglas a nikto iný by vzbrklú a nervóznu Alex nezahral lepšie ako Glen Close. Nie príliš objavný námet je teda zatienený perfektne gradovanou atmosférou a hereckými výkonmi, čo si 4* rozhodne zaslúži. ()

Reklama

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Naordinovala bych ten film všem mužům, kteří mají nevěrné myšlenky. Tohle by je mohlo zaručeně odradit. Ne jen, že je Glenn Close příšerně ale vážně příšerně škaredá, je ke všemu i pomatená stíhačka. Jinak ten snímek je tak špatný., ale 3 hvězdy dávám, protože u mého přítele to na nějakou dobu záletné úmysly zcela odrovnalo.. možná tento film znovu po čase aplikuji. ;D. PS.:Michaela si jako herce vážím, ale toto jsem stěží zvládla dokoukat do konce... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Víkendová postelová zábava s děsivými následky. Zakázaný sex je holt nebezpečný a nezůstane bez šrámů. Ačkoliv se Adrian Lyne čas od času pokusil o ambicióznější projekt (nabízí se Jakubův žebřík), jeho prvoplánová režie vždy rozdrtila veškeré snahy o nějakou tvůrčí změnu. Vychutnává si erotické sekvence, používá hloupé motivy a kýčovité symboly, snaží se být za každou cenu efektní.. Přesto ale mnohdy velmi trefně obsadí herečku (Diane Lane v Nevěrné či právě tady Glenn Close), která předčí svého hereckého kolegu. Zatímco Douglasova postava chce zajít na hranici možného, výstřední a narušená postava Glenn Close se ji nebojí překročit. Škoda, že se o jejích motivech a minulosti nedozvíme skoro nic. I přes nastavovaný konec se Lyneovi daří uchovat dusnou atmosféru a napětí a se svým oblíbeným tématem nevěry pracuje velmi důstojně. Co do tržeb šlo o obří trhák!! ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Glenn Close hrála přesvědčivě, což jí vynahradilo větší sexuální kouzlo, protože part psychopatky je přesně její parketa a předvedla se výborně. Douglas taky dobrej, ostatní vedlejší role solidní. Film pěkně ubíhá, Glenn Close se nádherně mění v magora a Douglas pomalu a jistě chápe, že si těžce zavařil. Konec je hodně zábavnej a trochu směšnej, hlavně scéna, kdy Douglas popíjí u krbu, podívá se na strop, zjistí, že přes strop protíká voda a nevzrušeně odkráčí, zatímco nahoře jde jeho manželce o život, ale co by se nějakou kapající vodou vzrušoval, že... 60% ()

Galerie (134)

Zajímavosti (29)

  • Glenn Close konzultovala profil svojej postavy trpiacej istou formou obsesie (známej pod označením De Cherambaultov syndróm) s niekoľkými psychiatrami. Po natáčaní musela pomoc psychoanalytikov vyhľadať znova – tentokrát pod tlakom vedomia, že ju americká verejnosť stotožňuje s najnenávidenejšou ženou USA. (marlon)
  • Film logicky vyvolal mnoho kontroverzních ohlasů. Kritika s oblibou psala o "nejhorším filmu o námluvách" či o "skutečnosti, že bezpečný sex vlastně neexistuje". Filmu bylo také vytýkáno množství chyb a děr ve scénáři. (-bad-mad-wolf-)
  • Film vyšiel na 13 miliónov amerických dolárov a z toho 1,3 milióna “zhltlo“ natočenie jeho nového konca. V pôvodnej verzii mala totiž Alex (Glenn Close) spáchať samovraždu s nožom, na ktorom budú Danové (Michael Douglas) odtlačky prstov. Predpremiérové pokusné publikum však po premietnutí konca filmu divoko volalo po pomste, pričom nechýbali ani výkriky “Zabite tu štetku“. Pôvodná verzia s “harakiri“ naopak zožala veľký úspech v Japonsku. (marlon)

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama