Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (186)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Dan Gallagher (Michael Douglas) je úspěšný právník, a také šťastně ženatý muž a otec rodiny. Během jedné služební cesty však "zklame", a vyrazí si s blonďatou Alex Forrestovou (Glen Close). To co Dan považuje za obyčejný flirtík, však Alex považuje za začátek dlouhého vztahu - a vůbec ji netrápí Danovo manželství. Když Alexino pronásledování začně přerůstat veškeré meze, musí Dan začít vše řešit ... Ve své době to možná mohl být provokativní film. Dneska, kdy se podobnou zápletkou zabývá každý druhý thriller (a mnohem propracovaněji) se člověk už jen musí smát, jak se hlavní hrdina spustí s ani ne moc přitažlivou slečinkou. Na druhé straně, to "vyšinutí", se Glen Close podařilo zahrát perfektně. Adrian Lyne se ani tímto filmem nevychýlil z průměrnosti své filmografie (a nepomohl ani Michael Douglas)... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Film sa po vlažnejšom začiatku asi v polovici preklápa do trilerovejšej podoby, ktorá má naozaj chytala. Tempo a gradujúci záver rovnako. Pochváliť tiež musím kvalitu spracovania, ktorá pôsobí áčkovo. Síce dobre nechápem, prečo si hlavný hrdina vyberá na spestrenie svojho života tak málo atraktívnu ženu, keď má doma krásnu feminu (Anne Archer), no ale to je vedľajšie. Konflikt ale išlo riešiť aj jednoduchšie - mal jej dať pár do zubov a hneď by ju prešla chuť po jeho osobe. Veď ktorá by chcela násilníka? No ale keďže bol mäkký a ona šialená, mala nad ním navrch. Každopádne spokojnosť. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

...." Jo hochu, chceš nahodilý sex? Ve dřezu i s nádobím? Se špagetama, Madam Butterfly a Chateauneuf-du-Pape? Tak jo, ale tvrdě za to zaplatíš....králíkem, dítětem, kariérou, osobní svobodou......". Psychopatickou intelektuálku hrála Glenn Close tak, že si po shlédnutí tohoto filmu asi hodně zadaných chlapců rozmyslelo...... ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Reku nahrám si to a pozriem - vravím si, keď som videl, že budú tento podľa názvu slávny film vysielať v TV. V týchto ,,erotických thrilleroch", či lepšie thrilleroch s erotických nádychom mám značné rezervy, čakal som niečo v štýle ,,Základného inštinktu" alebo ,,9 a 1/2 týždňa", no nakoniec sa až do takýchto relácií dej nevyhrotil. Avšak čo ma výrazne prekvapilo a do istej miery aj ľutujem, že som tou informáciou disponoval ešte pred pozretím, bola skutočnosť, že aj napriek modrým číslam signalizujúcim skôr priemernosť, bol film nominovaný na 6 Oscarov vrátane najlepší film. Takéto nečakané pikošky vítam viacej až po pozretí, nuž doplatil som na svoju prílišnú zvedavosť a nič sa s tým už nedalo robiť. Tak teda konečne k filmu. Zo začiatku skôr poctivý priemer od ktorého som čakal, že sa viac-menej povezie na rovnakých koľajách ako vyššie zmienené filmy. No keď sa tieto správne horúce hrátky skončia, príťažlivosť sa zmení na posadnutosť postupne naberajúcu na sile a grandiózne vrcholiacu v tak atmosférickom finále, že by isto dal pred ním klobúk dole aj majster Hitchcock (chcel by som aby niečo takéto natočil on a zhudobnil to Herrmann). A odpustiť sa mu aj značná nadsádzka nielen v podobe klišového ,,znovuožitia". Glenn Close je taká aká je preto, že v skutočnosti nemá predstavovať zvodnú famme fatale, ale psychicky narušenú ženu. A aj keď nikdy nebola žiadna bohyňa na ktorej by chlap oči nechal, iskru tá ženská v sebe má, hernajs. (1691. hodnotenie, 69. komentár k filmu) ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý film, který mohl být za víc, kdyby to nebylo celé založeno na tom, že Michael si to rozdává s takovou gorilou, jako je Glenn. Myslím, že v roce 1987 bylo k dispozici větší než malé množství hereček, které by zvládly psychopatku taky a vypadaly rozhodně lépe. Nesympatická a hnusná hranatá mužatka u mě osobně ten film hodně kazí. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (29)

  • Film vyšiel na 13 miliónov amerických dolárov a z toho 1,3 milióna “zhltlo“ natočenie jeho nového konca. V pôvodnej verzii mala totiž Alex (Glenn Close) spáchať samovraždu s nožom, na ktorom budú Danové (Michael Douglas) odtlačky prstov. Predpremiérové pokusné publikum však po premietnutí konca filmu divoko volalo po pomste, pričom nechýbali ani výkriky “Zabite tu štetku“. Pôvodná verzia s “harakiri“ naopak zožala veľký úspech v Japonsku. (marlon)

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama