Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1755 se zchudlý kapitán Ludvig Kahlen vydává dobýt drsné, nehostinné dánské vřesoviště se zdánlivě nemožným cílem: vybudovat tu ve jménu krále kolonii. Výměnou za to pro sebe získá tolik vytoužený šlechtický titul. Jediný vlastník této oblasti, nemilosrdný Frederik de Schinkel, se však arogantně domnívá, že tato země patří jen jemu. Když se de Schinkel dozví, že jeho služebná Anna Barbara a její manžel se utekli ukrýt ke Kahlenovi, privilegovaný a zlomyslný majitel vřesoviště přísahá pomstu a dělá vše pro to, aby kapitána vyhnal. Kahlen se nenechá zastrašit a pustí se do nerovného boje – riskuje nejen svůj život, ale i život rodiny uprchlíků, která se kolem něj shromáždila. Šestý celovečerní film Nikolaje Arcela je vynikající historické drama s řadou předností, z nichž ta nejpřesvědčivější je možná nejméně překvapivá. Je jí charisma staré školy, které z plátna vyzařuje díky Madsi Mikkelsenovi v roli muže, jehož mlčenlivou povahu a drsnou statečnost prověřují snad všechny myslitelné útrapy, které ho v Dánsku 18. století mohly potkat. (Film Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 6

Recenze (253)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Velká paráda. Staromilský přístup a Madsův zarputilý výraz v poctivém bijáku s povedeným scénářem, který chytne za srdce. Dánská vřesoviště a krásné záběry na drsnou krajinu. No a samozřejmě jeden zmrda, kterému přejete to nejhorší a celou dobu si říkáte proč mu kapitán neprovrtal hlavu kulí hned na začátku. Skvělý příběh se silným závěrem a hodnotnou pointou. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Bastard je zástupce velmi problematického žánru takřka kompletně fiktivních "filmů podle skutečného příběhu". Po jen malém popátrání po skutečném pozadí zdejšího příběhu zjistíte, že je prakticky celý vycucaný z prstu autorky předlohy Idy Jessen a to ve prospěch klasického robinhoodovského melodramatu. S tím by nemusela být nutně taková potíž, pokud by se tohoto zžánrovatění historického podkladu držel i film. Ten však dodržuje formu typickou pro zfilmovanou skutečnost se všemi berličkami, které jsme jí ochotni odpouštět právě kvůli tomu, že respektujeme její oporu v realitě. Když pak do pomalého důkladného sledování ústrků a strastí bývalého vojáka vlítne komicky záporný amalgám všech zlých aristokratů, které jsme kdy ve filmech viděli, postavy se začnou chovat nevěrohodně inkluzivně a příběh najednou přeskočí v emancipační revenge flick, veškerá poctivě budovaná snaha o vykreslení bezútěšného období dánské historie odchází umřít kamsi do vřesovišť. Míra toho nakolik budete chtít obhajovat klišé jako narativní atributy pak je postavená na vašem vztahu k mlžným vřesům a neúrodné tváři Madse Mikkelsena ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nehovorte o kráľovi ako o svojom kamarátovi, nikdy ste sa s ním nestretol. Ani nevie, že existujete..." Čím to je, že M. Mikkelsen nikdy nešľapne vedľa? Znova a znova dokazuje ako skvelý je herec a aké šťastie má na kvalitné projekty. Som vďačný za tieto nádherné a silné filmy, ktoré v sebe nesú to kúzlo starej filmovej školy bez trikov, zeleného plátna a šľahajúcich bleskov... Stará pravda, že film je tak dobrý ako dobre je obsadená a zahraná záporná postava tu platí dokonale, pretože "vlastník" De Schinkel je hajzlík skutočne výnimočne slizký, až máte chuť Mikkelsenovi zakričať "Ja ti ho podržím, ty po podrež!..." Príbeh je to v podstate jednoduchý, ale pod kožu sa zaryl dokonale a uvedomíte si, že v tak nehostinnej pôde a prírode celkovo nie je vôbec ľahké farmárčiť. A čo, že to vlastne chce Mikkelsen pestovať??  Ako sám vraví "Opýtať sa môžeš, ale odpovede sa nedočkáš..." , aspoň tu nie. Film to samozrejme prezradí. Takto si predstavujem FILM, drtivá väčšina toho, čo vzniká dnes sú strašné sračky. Film 90%. Mikkelsen 100%. ()

Hismael 

všechny recenze uživatele

Zásadový kapitán Kahlen má ambiciózní plán jak získat šlechtický titul farmařením a založením kolonie na odlehlém vřesovišti. Bohužel pro něj si na půdu dělá nároky nenávistný Schinkel, který ignoruje, že půda nepatří jemu, ale králi. Po jejich úvodní schůzce se rozjede snadno pochopitelné drama, které dokonale dávkuje jednu emocionální ránu za druhou. Málo který film to dokáže tak dobře jako Bastard. Nemilosrdná záporná postava Schinkela zde provádí takové věci, že si vyloženě budete přát, aby se tomuto pánovi stalo něco velmi ošklivého. Provázanost postav vyústí v těžká rozhodnutí a pokračuje bojem o život. Tohle všechno nemá jediné slabé místo a režie Arcela skvěle zachycuje překonávání tíživých životní situací. Citlivější povahy ať si pro jistotu připraví kapesník. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Sympatický film se sympaticky nesympatickou postavou hrdiny, kterého dopředu žene zraněná ctižádost. V Bastardovi se sváří seriózní historická epika s trochu červenoknihovnovými twisty, které nakonec filmu zabrání působivě završit Kahlenův osud jako veskrze tragické a sebedestruktivní figury. Bastard působí jako film, který na vřesovištích hledá sám sebe. Arcel naštěstí povýšil svou režii nad trochu televizní Královskou aféru, Rasmus Videbæk nádherně zadýmil šerosvity a Mads svého nepřístupného papánka vykrojil s tradiční precizností. V závěru film pošilhává po tvrdém direktu, ale nakonec volí bezpečnou cestu přílohových brambor, které neurazí, ale ani extra nezasytí. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Film odvodený od bestselleru Idy Jessen "Kaptajnen og Ann Barbara" ("Kapitán a Anna Barbara") je inšpirovaný skutočnými udalosťami (Ludvig Kahlen - Mads Mikkelsen a Frederik de Schinkel - Simon Bennebjerg skutočne existovali). (Arsenal83)
  • Film se natáčel v České republice (zámek Libochovice), Německu a Dánsku. Točilo se od 5. září do 5. listopadu 2022. (Yardak)
  • Režisér Nikolaj Arcel naplánoval film po prečítaní knihy, v ktorej videl kus samého seba: "Prečítal som knihu a naozaj som sa do nej zamiloval. Len som si pomyslel: 'Bože, nie je to ale skvelý príbeh?! Má úžasné postavy, veľmi živé, špecifické postavy, ktoré milujem.' Hlavná postava, kapitán Ludvig Kahlen [Mads Mikkelsen], mi prišla mne osobná. Bol som v dobe, kedy sa mi narodil narodilo prvé dieťa a teraz mám druhého syna. Som v tomto štádiu života, keď uvažujem, či som nestrávil príliš veľa času prácou alebo snahou o dosiahnutie určitého cieľa, pokiaľ ide o kariéru a prácu, a zrazu zisťujem: 'Ach, tam vonku je úplne iný život, je tu život otca, rodina a všetky tie veci okolo.' Takže v tomto zmysle bol tento príbeh pre mňa perfektným načasovaním, pretože postava kapitána Kahlena a jeho cesta je niečo, s čím som sa skutočne mohol stotožniť. To bolo pravdepodobne to, čo ma prinútilo ísť do tohto filmu." (Arsenal83)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

36. Evropské filmové ceny ovládla Anatomie pádu

36. Evropské filmové ceny ovládla Anatomie pádu

10.12.2023

V sobotu 9. prosince proběhl v Berlíně 36. ročník slavnostního předávání Evropských filmových cen, které každoročně pořádá v Německu sídlící Evropská filmová akademie. Vítězným snímkem večera se bez… (více)

Reklama

Reklama