Reklama

Reklama

VOD (1)

Z nalezencovy kolébky k hrdinským činům. Podle obecně panujícího názoru se narodil pro šibenici. A Tom nalezenec, jehož šlechetný pan Allworthy vychoval jako vlastního syna, Tom rošťák a sukničkář se skutečně moc nesnaží o nápravu své pověsti. Ba právě naopak. Je přesvědčen, že jakákoliv ženská je lepší než žádná a podle toho se, k pobouření všech puritánů, chová. Láska je však mocná čarodějka a Amorův šíp zraní dříve či později srdce každého. Nevyhnul se mu ani Tom. Jenomže může mít mladík bez dobrého původu naději, že získá ruku dědičky největšího panství v kraji? Zvlášť když se proti němu spikne kdekdo, synovcem jeho dobrodince počínaje a jeho vlastními vychovateli konče? Filmová adaptace stejnojmenného románu H. Fieldinga vypráví vtipnou a zábavnou formou příběh mladého nalezence, který se odehrál v polovině osmnáctého století. Film, označovaný někdy za anglického Fanfána Tulipána, získal z celkových devíti nominací čtyři Oscary (nejlepší film, režie, scénář a hudba) plus mnoho dalších mezinárodních cen. Z Alberta Finneyho, který za svůj výkon v titulní roli získal mimo jiné Zlatý glóbus a Volpiho pohár na MFF v Benátkách pak rázem udělal mezinárodní filmovou hvězdu. (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Na to, že jde o oscarový film oceněný přímo jako nejlepší film daného roku, je Tom Jones u nás až překvapivě neznámým filmem, nicméně těžko říct, jestli neprávem. Za ty dvě hodiny předvede docela slušné množství zábavy v epickém příběhu plném dobrodružných příhod, vztahových propletenců, zvratů, nedorozumění i pár akčních scén (včetně úžasné myslivecké honičky na koních se smečkou psů). Na svou dobu překvapí i neotřelými nápady v podobě mezititulků, vstupů vypravěče či opakovaného prolomení čtvrté stěny s nečekaným mluvením postav / herců do kamery. Často jsem se pobavil, ale abych sáhl i po 4. hvězdičce, musel bych se bavit po celou dobu ještě víc a neměl bych mít z filmu občas dojem místy lehce pokulhávající a roztahané záležitosti, jejíž účinek co do zábavy na mě působil trochu nevyrovnaně. Možná, že ty zcizovací (byť rozhodně poutavé) prvky nakonec bránily plnému pohlcení do děje nebo celý film s tímto stylem neoplýval z dnešního pohledu až takovou dávkou humoru, jak mohl... a možná, že mi k silnějšímu zážitku chyběl i větší tah na branku. Hlavní dvojice sice působí sympaticky, zvláště Susannah York pak roztomile, ale herecky mě až tolik neoslovila, a Albert Finney pro mě určitě mnohem víc vynikl ve svých pozdějších charakterních rolích. [70%] ()

ifa 

všechny recenze uživatele

Anglie tak trochu jinak. Povaleči, opilci, milovníci poprav, gentlemeni pod sukněmi, lov na kachnu nejvyšší priorita po ženské noční společnosti. A Tom je tak z 50% pravý Angličan v tomto smyslu, ale je i "romantik". Film jako celek působí mnohdy realisticky a až surrealisticky, koukat skoro pět minut jak někdo večeří, a tato večeře má přitom jistou symboliku. Úvod pojatý groteskou, vypravěč, pohledy do kamery, jen trochu dlouhé. 75% ()

Reklama

Jazzzz 

všechny recenze uživatele

Páni, tak tohle byl výborný film. Na dnešní dobu koncentrace vtipu příliš malá, ale o to více se pak smějete, když si na vtipnou hlášku musíte vždy nějakou dobu počkat. Bohužel musím uznat, že koncentrace hlášek je ze začátku obrovská a s postupem filmu klesá a klesá - a bohužel klesá až tak nízko, že konec je hrc prc jedním vrzem ukončen - ale i to jak kýčovitě rychle a HappyEndově film končí je samo o sobě opravdu velmi vtipné.. Jsem rád že jsem se na tento film podíval a příště nebudu váhat a podívám se na něj rád znovu. Myslím si, že mnoha scénami se stal tento film vzorem pro dnešní komedie či parodie a hlavním hrdinou opravdu předběhl svou dobu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tom Jones je z dnešného pohľadu zaujímavejší svojou formou, než dejom. Časté pohľady postáv do kamery, mŕtvolky, netradičný strih v typicky suchom britskom humore a voľnejšia rozprávacia štruktúra. Každopádne kto má rád dobové "taškařice", tak je táto voľba priam dokonalá. Chyba je v mojom prípade možno skôr v tom, že na základe ocenení som asi čakal viac. V konečnom dôsledku ide o príbeh anglického Casanovu, kde sa vo finále rieši, kto je koho otec, či matka a tak podobne. Ale zábavné to je a má to aj slušné tempo. A určite ide o vhodný materiál pre nejakú porno verziu. 70% ()

Happykubas 

všechny recenze uživatele

Zprvu suchá adaptace známého románu, zaznamenávajícího příběh nalezence, ze které se ovšem přibývajícími minutami klube svěží romantická komedie plná neotřelých hlášek, krásných dívek a v neposlední řadě triumfů spontánního hezouna. Tom Jones je opravdu hrdina, který je však obdařen velkou porcí štěstí a také množstvím příležitostí, co se sukničkářství týče. Režisér si nedělal hlavu s tím, co by ostatní z filmu neprodleně vyřadili. A výsledek je takový, že některé scény díky novým prvkům opravdu nemají chybu (viz. upřené pohledy do kamery). ()

Galerie (58)

Zajímavosti (9)

  • Slavný velšký zpěvák Tom Jones, narozen jako Thomas John Woodward, si své umělecké jméno vybral právě podle protagonisty tohoto filmu. (MrCreosote)
  • Scéna, v níž Tom Jones (Albert Finney) a paní Watersová (Joyce Redman) spořádají několik chodů večeře, byla výsledkem improvizace. Oba herci snědli během tří hodin tolik jídla, že cítili následky ještě za několik dní. (MrCreosote)
  • Hugh Griffith byl po většinu natáčení opilý. Scéna, při které na něj spadne kůň, nebyla naplánovaná a členové štábu potácejícímu se herci museli ihned přispěchat na pomoc. (MrCreosote)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama