Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vítejte na planetě Brooklyn, průvodce vám budou dělat trafikant Auggie a jeho zákazníci z filmu Smoke... Scenárista Paul Auster a režisér Wayne Wang si při improvizovaných zkouškách na natáčení svého filmu Smoke uvědomili, že řada vedlejších postav v sobě skrývá potenciální náměty, jež se do jednoho filmu nevejdou. Proto se rozhodli (s finančním požehnáním společnosti Miramax) souběžně natočit další snímek Vztek, který velmi volnou, improvizační formou představuje situace a lidská setkání, spojená prostředím nárožní trafiky (a také jejího blízkého okolí). Jednotícím tématem tentokrát nejsou lidské interakce, ale vztahy obyvatel Brooklynu k jejich svérázné čtvrti. Velmi úsporně realizovaný snímek, natočený během pěti dnů, vychází ze „zbytkové metody“ průkopníka laciných filmů, producenta Rogera Cormana, který často používal dekorace a stavby z jednoho filmu do svých dalších děl. Na režii se tentokrát společně podíleli Wang i Auster a nezanedbatelným tvůrčím vkladem přispěli i herci. Vedle hlavní postavy trafikanta Auggieho Wrena (Harvey Keitel) se v drobných úlohách objevuje celá řada známých představitelů – Michael J. Fox (sociologický průzkumník Peter), Madonna (zpívající doručovatelka telegramů), Mira Sorvinová (okradená blondýnka) či Lily Tomlinová (bezdomovkyně). I když Vzteku schází dramaturgická ucelenost předchozího snímku, je bezesporu zajímavým dokladem o tvůrčích možnostech nezávislé tvorby a herecké improvizace. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

Faye 

všechny recenze uživatele

Spíš dokumentární portrét města a jeho obyvatel, kteří se setkávají v obchodě s cigaretami, každý má nějakou tu historku. Známý režisér se rozhodl přestat kouřit a tu poslední si vychutnat právě tam, kde je léta kupuje „Cigarety jako by ti připomínaly tvou smrtelnost. Každý šluk je jako pomíjivý moment, pomíjivá myšlenka. Když vydechneš, kouř zmizí. Víš, připomíná ti to, že žít znamená taky zemřít. Nevím, bude mi to chybět.“ Přitom se zamýšlí i nad věcmi, které ho ve filmech udivují „Proč v každém filmu, kde někdo střílí... . když mu dojde munice, odhodí tu zbraň pryč. Jako použitý zapalovač. Proč to dělá? Zbraně stojí spoustu peněz! Neumí si ji znovu nabít? “ Kromě Jarmusche a jeho filozofování a krátkého zpestření v podobě Madonny v roli „Paní, nesu vám psaní“ teda pardon „ mám pro vás telegram“, mě příběhy z Brooklynu vůbec, ale vůbec nebavily. ()

BUD-SFIS 

všechny recenze uživatele

Perfektni scenky, ktere opravdu nejdou zadnym zpusobem napodobit. mNo a ten Jarmush, to stoji za to. Hlasky jsou neprekonatelne. A jeste k tomu ta mozaika amiku, vychvalujici a mluvici o Brooklynu a jejich zemi jako o necem svatem. Mne privadela k silenstvi ale to udelalo film zajimavy a pak jsem se tesil na hned na scenky s Augimm a ostatnima. ()

Reklama

Aelita 

všechny recenze uživatele

Život v jednom brooklinském krámku s tabákem v několika dnech, postavách, setkáních, rozhovorech, posedáváních, popíjeních a pozpíváních. Jim Jarmusch v úvahách nad poslední cigaretou, Madonna jako zpívající telegram, Lou Reed vyprávějící o brýlích, Harvey Keitel ve své neotřesitelné vždy dobře naložené životní filosofii ... Autoři museli moc milovat toto město, aby dokázali natočit o něm tento nicneříkající film o všeříkající každodennosti. ___ Auggie a neškodní škodíci. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Stále příjemné rozjímání o životě v obchodě tabáku newyorského Brooklynu. Život, jako výkřiky, jako filozofie, jako přirovnání, jako živel, jako slova, jako rozebírání, jako střetávání, jako potkávání, jako míjení, jako nedorozumění, jako pitoreskní náhody, jako kouř stoupající líně ze zapálené cigarety. Navíc hvězdné obsazení, osobitý styl a rozverně lahodná atmosféra. Všemu opět vévodí vedoucí obchodu s tabákem Auggie Wren (zajímavý Harvey Keitel), který ukazuje vášnivý i filozofující život Brooklynu v celé jeho pozoruhodné kráse, bouřlivosti i poklidu. Z dalších rolí: muž s divnými brýlemi (Lou Reed), Pete Maloney (Michael J. Fox) s nevšedním dotazníkem, majitel obchodu Vinnie (Victor Argo) a jeho nespokojená manželka Dot (Roseanne Barr), Auggieho vášnivá přítelkyně Violet (Mel Gorham), rozjímač nad filmy Bob (Jim Jarmusch), pomalý pomocník v obchodě Jimmy Rose (Jared Harris), podomní rapující prodavač (Malik Yoba), stálí zákazníci Tommy Finelli (Giancarlo Esposito), Jerry (José Zúñiga) a Dennis (Stephen Gevedon), či zpívající telegram (Madonna). Život ve své kráse, bláhovosti a neustálé naději. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Smoke na mě svého času zapůsobil jako nesmírně sympatická esence postupů amerického nezávislého filmu. Pokračování ale vypadá spíš jako sestřih nepoužitých záběrů z jedničky a improvizovaných výstupů, které vznikly jako momentální nápad party tvůrců Smoke, kteří se sešli na nějakém výročním setkání. I když ani jednička nestála v pravém slova smyslu na příběhu, tady se už o příběhu vůbec mluvit nedá. Působí to nekompaktně a i když z toho čiší láska k Brooklynu a New Yorku, nezachrání to ani vstupy populárních amerických tvůrců a celebrit. Celkový dojem: 55 %. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (14)

  • Film vznikl naprosto neplánovaně, režiséři Wayne Wang a Paul Auster byli nadšeni při sledování improvizace mezi Harveyem Keitelem a dalšími herci. Rozhodli se, že improvizace jsou tak zábavné, že po natáčení filmu Smoke (1995) stráví několik dní natáčením filmu, který je téměř úplně improvizovaný. (sator)
  • Madonna se ve filmu objevila jen na velmi krátkou chvíli jako "zpívající telegram". (hippyman)
  • Mystická scéna, kdy se objeví již zesnulý basebalový hráč s číslem 42, je věnována Jackie Robinsonovi, který byl první černoch v historii, který hrál nejvyšší americkou baseballovou soutěž a tím hodně otupil americký rasismus. Číslo 42 bylo k uctění jeho památky vyřazeno a nikdo ho už nesmí nosit. (sator)

Reklama

Reklama