Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1996. Život v Los Angeles připomíná peklo. Chaos, bezpráví a zločin zvítězily nad slušností a pořádkem. Jedním z nejtvrdších a nejúspěšnějších policistů je seržant John Spartan, který během tří let služby dopadl tisíc zločinců. Pro své demoliční metody dostal přiléhavou přezdívku Demolition Man. Ve chvíli kdy, se rozhodne zneškodnit cynického vraha Simona Phoenixe, však exploduje budova i se třemi desítkami rukojmích. Protože nikdo netuší, že rukojmí už byli v době výbuchu mrtví, je John Spartan odsouzen k sedmdesáti letům zmrazení v kryovězení, stejně jako Phoenix. Rok 2032. Život v megapoli San Angeles připomíná ráj. Slušnost a pořádek zvítězily nad zločinem a chaosem. Už více než patnáct let nedošlo k vraždě a střelnou zbraň lze vidět jen v muzeu. Změnila se i společnost. Sex je výlučně bezkontaktní, za sprostá slova se platí pokuty, lidé se vyhýbají fyzickému kontaktu a jsou neustále zdvořilí. Nesolí, nepepří, nejedí maso a vůbec žijí velmi zdravě. A do takového světa je rozmražen psychopat Simon Phoenix. Změkčilí policisté, kteří dávno odvykli střetu se zločinem, si s ním nedokáží poradit, a tak je třeba najít někoho, kdo by to dokázal. Takový je jen jeden - John Spartan. Jenže i ten je u ledu. Z nařízení policejního ředitelství je tedy povolán k životu... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (990)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Komédie z fašizoidního San Angeles, které bude brzy navráceno na správnou cestu živočišné anarchie defrostovanými maniaky z minulého století. Jeden umí háčkovat, šít či zaplnit Sandru až po okraj tekutým transferem, druhý nosí montérky a rád oprašuje policejní kód 187 (Vražda, smrt, zabití). Zábava na jedno použití možná, kult ani omylem. Tak mě napadá, kdyby byl u nás v práci nainstalován hlásič "Porušení slovního morálního statutu", byl by slyšet jen nepřetržitý zvuk klaksonu.. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"Toho budeš litovat do konce svýho života. Obě dvě vteřiny." Lahůdkový mix sci-fi komedie a parodie akčních filmů, narozdíl od rozpačitého guláše POSLEDNÍ AKČNÍ HRDINA ze stejného roku téměř perfektně zvládnutý. Tvůrci nahodili originální vizi dokonalé a dokonale pokrytecké, vykastrované a nudné politicky korektní společnosti, aby na ní s kouzelnou drzostí, cynismem a vtipem obhájili náš současný "dekadentní" nezdravý konzumní způsob života. Na což ještě naroubovali akční parodii důvtipně si utahující ze všech možných žánrových klišé a přitom fungující i jako poctivý řadový akční film. Tedy až na akční scény, které sice dostojí geniálnímu názvu (jsou zdemolovány tři budovy a mnoho dalšího) a ústřednímu tématu střetu minulosti a budoucnosti (souboj v muzeu, honička futuristického auta s veteránem), ale v podobném filmu by člověk čekal něco bombastičtějšího. Sly je ve formě a pro ramboidní roli naprosto ideální a ještě mnohem vtipněji než v TANGO A CASH účtuje se svou image neprůstřelného hrdiny (samozřejmě si tradičně rýpne i do Arnieho) a poprvé se mu daří úspěšně prosadit na do té doby jím opomíjeném sci-fi poli. Bohužel po skvělém roce 1993 (DEMOLITION MAN, CLIFFHANGER) to šlo se Slyem až na výjimky (NÁJEMNÍ VRAZI, ZEMĚ POLICAJTů) z kopce. Sandra Bullock je jako fanynka akčního 20. století rozkošná a sexy, blonďatý Snipes si užívá jednoho z nejlepších filmových padouchů 90. let, kterého před ním odmítli Jackie Chan (eh?) nebo van Damme (eh?), a Nigel Hawthorne (alias Sir Humphrey Appleby z JISTĚ, PANE MINISTŘE) jako křivý politik je třešničkou na dortu. "Buďte dobří." - "Buď v prdeli." ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Vacsinou to byva u reziserov tak, ze zacinaju v menej znamych serialoch az kym sa vypracuju na ackovych reziserov. V pripade rezisera tohto filmu Marca Brambilly to bolo presne naopak, jeho debut Demolition Man mal pomerne velky uspech vdaka humoru vo filme, avsak jeho dalsie filmy bud nikto nevidel, alebo je to vsetko len nejaky priemer alebo podpriemer. Nastastie to neplatilo pre Sandru Bullock, pre ktoru bol tento film len odrazovym mostikom pre este väcsi uspech. Aj teraz po tolkych rokoch od premiery sa stale dokazem pobavit na tomto filme, hlavne na skvelych dialogoch, tvorcovia sa fakt snazili aj co sa tyka futuristickej vypravy. Inac pacila sa mi tu pripomienka akejsi Schwarzeneggerovej kniznize, nazvanej podla byvaleho prezidenta A. Schwarzeneggera. Sice to Arnie dotiahol len po guvernatora, ale predsa je to miesto v politike, o ktorej sa nikomu v case natacania tohto filmu ani len nezdalo, ze by sa tam Arnie predsa len dostal, takze celkom slusna predpoved :-) _________ Sylvester Stallone - (John Spartan) +++ Wesley Snipes - (Simon Phoenix) +++ Sandra Bullock - (Lenina Huxley) +++ Nigel Hawthorne - (Dr. Raymond Cocteau) +++ Benjamin Bratt - (Alfredo Garcia) +++ Bob Gunton - (Policajný šéf George Earle) +++ Denis Leary - (Edgar Friendly) +++ Produkcia: Joel Silver +++ ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejlepší Stalloneův film, jakej natočil. Škoda, že si tak tu svou kariéru poslední dobou packá, měl by radši režírovat. to umí dobře. Co se týká režiséra tohoto filmu, každej nějak začínal. A on začal hodně dobře. Akčnost tu není to hlavní, což je možná problém, protože u filmů se Slyem jsme na to zvyklí. Tady jde o zábavu, protože je tu přesně tak ideální hranice mezi humorem a akcí. A i vize společnosti se mi hodně líbila, i když bych v ní nechtěl žít a časovej úsek, ve kterým se vyvinula mi přišel příliš krátký. Taková změna by potřebovala aspoň o dvě generace víc. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Společnost je mírumilovná a plná porozumění, šestnáct let nedošlo k žádné nepřirozené smrti, navrch neví, jak s takovými živly nakládat. Protože se jich před lety zbavila. Jedním z nich byl superzločinec Simon Phoenix, který v Los Angeles léta páně 1996 držel v hořící budově nevinné rukojmí. Na straně zákona stál naopak jistý seržant Spartan, jehož praktiky částečně mohly za smrt civilistů. Oba jsou odsouzení k mnohaleté hibernaci. Jeden za krvavé zločiny, druhý za omyl v odhadu situace. San Angeles 2032. Sterilně blažení lidé, žádný alkohol, koření nebo tabák. Fyzický kontakt je zakázaný, za vulgarismy se platí. No, a tamti dva se vrací na scénu. Výsledkem je rychlý mišmaš, ve kterém si užijeme solidní výpravu a dekorace, řadu kaskadérských kousků, efektů a slušných gagů. Jenže oproti jinému Slyovi to na mě celé tak dobře nefungovalo. Zvlášť po letech už to prostě tak nechutná (což o řadě jiných jeho filmů říct nemůžu). Stallone tradičně fajn, odbarvený Snipes poměrně působivý. Ocenit i dnes naopak můžeme otočení toho, co vesměs z filmů o budoucnosti známe. Temné barvy jsou tentokrát „rájem“ na Zemi. Všichni se usmívají, ale zároveň i tak trochu nudí. Stejně jako divák. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (52)

  • V době vzniku filmu pronikly na veřejnost kvalitní (tj. nikoli paparazziovské) snímky z natáčení scény, v níž je John Spartan zmražen. Sylvester Stallone na nich byl zachycen zcela nahý, tedy i od pasu dolů. Herec vyjádřil svou rozmrzelost, zlí jazykové ovšem spekulovali, že fotografie vypustil na veřejnost sám... (NIRO)
  • Způsob použití tři mořských mušlí místo toaletního papíru zůstává dodnes záhadou, ale scenárista Daniel Waters alespoň prozradil, proč se rozhodl použít zrovna mušle. Při psaní scény, ve které John Spartan (Sylvester Stallone) odchází na toaletu, nemohl přijít na to, jak by měl takový záchod budoucnosti vlastně fungovat. Proto se rozhodl zavolat svému kolegovi, který byl shodou okolností zrovna na této místnosti. Ten se kolem sebe rozhlédl a řekl, že vidí jen ozdobný sáček s mořskými mušličkami. Waters se toho chytil a nezapomenutelná scéna se třemi mořskými mušlemi byla na světě. (NiaWolf)
  • Píseň „Demolition Man“, která doprovází závěrečné titulky, vyšla na albu skupiny The Police s názvem „Ghost in the Machine“ již v roce 1981. Sting tuto píseň speciálně pro film upravil a nazpíval znovu. (BrianStorker)

Související novinky

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

09.05.2020

Herec Sylvester Stallone má poměrně ikonickou kariéru, specificky jeho série Rocky a Rambo zůstávají dodnes naprostými kulty. Z čeho se ale kult na papíře nikdy stát neměl, a přesto film zaznamenal… (více)

Rodriguezovo „město bez hříchu“

Rodriguezovo „město bez hříchu“

21.02.2009

A Sin City 2 se opět odkládá. Šéfové produkční společnosti Dimension Films totiž oznámili, že Robert Rodriguez pro ně natočí sci-fi thriller Nerverackers. A bude se muset do natáčení pustit co… (více)

Reklama

Reklama