Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(26)

Shinji Ikari se patnáct let po Druhém dopadu připojuje k otcově skupině NERV a v boji s Anděli slouží jako jeden z nejmladších pilotů mechů. (Netflix)

Recenze uživatele honajz2 k tomuto seriálu (6)

Šito, šúrai (1995) (E01) 

Má to v sobě spoustu věcí, které mě na anime nebaví - příliš akce, obří roboty, přehnanou doslovnost... Já ale věděl, do čeho jdu, dokonce jsem do toho šel s tím, že mi to nejspíš nesedne, ale stejně jsem se rozhodl to rozkoukat, protože tohle je úplně první anime seriál, který mi kdy byl doporučen. A když už jsem se na ně víc vrhl, řekl jsem si, že po x letech to konečně rozkoukám. Z pilotu jsem ale rozpačitý a zároveň upevněný v názoru, že to je přesně takové, jaké jsem čekal. Možná to bude opravdu silně propracované a psychologické, z první epizody těžko soudit, ale zatím to stojí na klišé zvratech a neopodstatněných rozhodnutích, které ani nekorespondují s charaktery postav. Ten kluk svého otce nesnáší, ale nakonec jde dobrovolně na smrt, bojovat za jeho doposud nevyzkoušeného obřího robota? Veškeré motivace tu jsou zatím dost vykalkulované a nedůvěryhodné. Zápletka by ale potenciál mít mohla (když nebude stát hlavně na akci), atmosféru to má a otravné to zatím není ničím, takže to může dopadnout jakkoli. 3* ()

Miširanu, tendžó (1995) (E02) 

Celá scéna večeře je trapná, pořád mi tam schází silnější celistvý příběh a stále k žádné postavě nemám sympatie, ale jinak je tahle epizoda skvěle vedená a jako by se v ní něco celistvějšího klubalo (zmínka o blízké apokalypsa), takže možná, pokud vše dobře dopadne, bych si tam mohl objevit něco, co mě bude zajímat a donutí zhlédnout všechny epizody... Jen záleží, jakým směrem se to vydá. Slabé 4* ()

Naranai, denwa (1995) (E03) 

Skoro půlku epizody je zde jen bitka s dalším obřím robotem a zbytek stopáže se více vykresluje charakter Shinjiho - zjistíme totiž, že nemá kamarády, těžko si je hledá, je zamlklý, pro ostatní děti podivín a i na šikanu dojde. Takže s psychologií postav jsme teď někde na úrovni nejprůměrnějšího teen filmu nebo nejbéčkovitějšího animáku, přičemž o tom podstatném stále vím kulové - Proč teda vlastně bojuje, když vůbec nechce? Proč nezdrhne? Co jsou zač ti obří roboti, odkud se vzali, o co jim jde, jak dlouho tam jsou, napadají celý svět, nebo jen Japonsko? Cokoli celistvého mi tam stále chybí. 2* ()

Ame, nigedašita ato (1995) (E04) 

Ano, Shinji se konečně pokusil vzepřít osudu, do kterého ho všichni neustále nutí! Bohužel ze vzpoury zase bylo kulové, protože tvůrci by pak asi nevěděli jak dál. Takže jeho motivace mi stále zůstávají utajené, i když je tu spousta doslovných scén vztahujících se ke všemu ostatnímu. O nepřátelských robotech ale stále nevím lautr nic. A začíná mi připadat, že to celé bude jen o tom, jak se z kluka stává muž a možná i o tom, že válka šlechtí, což pokud se mi potvrdí, tak mě to jedině naštve, jelikož je to to nejobyčejnější, co se z toho dalo udělat. Ale zatím nechci ještě odsuzovat. Ono to tak možná vyznívá, z toho, jak to píšu, ale říkal jsem si, že u čtvrtého dílu už bych možná mohl začít chápat, co na tom tolik lidí vidí tak úžasného a zatím vůbec nevím. Má to prý být hluboké, mnohovrstevnaté dílo, s nejpropracovanější psychologií vůbec a zatím, no... Hodně se mi líbí snad jen atmosféra, tu mají devadesátková anime skvělou snad ve všem, co jsem zatím viděl. U příběhu ale stále doufám v příchod něčeho celistvějšího, protože jinak nevím, jak dlouho mě to ještě bude zajímat. 3* ()

Rei, kokoro no mukó ni (1995) (E05) 

Tentokrát víc o Rei, dalším čtrnáctiletém děcku (a holce), které bojuje s NERVy (což je ten lidský odboj stavící obří roboty na boj s Anděly (to jsou ti zlí obří roboti) ale s nervy bojuje taky) a o tom, jak se seznamuje s Shinjim a Shnji nedopatřením až moc důvěrně, takže je to chvíli trochu pedofilní a nechápu proč. A možná, časem, bude i vztah. Jinak se nic nového nestane, až na krátké zjištění, že Andělé mají skoro stejné složení těla jako lidé, ale jinak se řeší vztahy, do toho trocha akce, ale stále nic podrobnějšího o Andělech, ani o událostech minulosti, ani žádné psychologické posuny v charakterech postavy a samozřejmě ani vysvětlení, proč musí čtrnáctiletá děcka bojovat v experimentální zbrani. Dám tomu ještě jeden díl, ale pokud nedojde ke změně, končím s tím, protože to jde úplně mimo mě a víc jak chytřejší a poutavější Transformers v tom nevidím. Lepší 2* ()

Kessen, daisan šin Tókjó-ši (1995) (E06) 

Líbila se mi poslední scéna, kde je konečně nějaký náznak rozvitější psychologie, ale hlavně jsem se přesvědčil, že to jde mimo mě. Teď už se budu jenom opakovat - řeší se zde hlavně to, co mě zajímá ze všeho nejmíň a neřeší se to, co mě zajímá nejvíc. Zhlédnutí sedmého dílu si ještě rozmyslím, ale zatím to na něj moc nevidím. Slabé 3* ()

Reklama

Reklama