Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na ranči v opuštěných kopcích Montany žije plukovník Ludlow se svými třemi syny a vychovává je daleko od krutosti indiánských válek. Alfred je racionální a klidný, Samuel je romantický idealista a Tristan, kterého od dětství vychovává plukovníkův indiánský přítel, má zase divokou a vášnivou povahu. Samuel se během studií zasnoubí se Susannah a přiveze si ji na otcův ranč, protože se s ní chce oženit. V Evropě ale zrovna zuří válka a Samuel přes otcův odpor přesvědčí oba bratry, že je jejich povinností narukovat. Samuel padne a plukovník požádá Susannah, aby u nich zůstala. Alfred se jí brzy přizná, že ji od prvního okamžiku miluje, ale Susannah je zamilovaná do Tristana a taky mu brzy podlehne. Zklamaný Alfred se odstěhuje do města a začne podnikat. Tristan se ale brzy cítí nespokojený a odjede do světa. Susannah mu slíbí, že na něj bude čekat. Z Tristana se stane dobrodruh a brzy jí napíše, aby na něj nečekala a vdala se za jiného. Dívka si nakonec vezme za muže Alfreda, který zbohatnul a chce se stát kongresmanem. Když se Tristan vrátí, otec je po mrtvici a ranč upadá. Rozhodne se ho postavit na nohy. Při setkání se Susannah si uvědomí, že už nemá právo zasahovat jí do života. (TV Nova)

(více)

Recenze (444)

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Příběh z Montany ze začátku dvacátého století, v němž nechybí láska, vášeň, válka, neštěstí, štěstí, žárlivost... Příběh, v němž je vše a všeho možná až příliš - tragédie střídají krásné milostné scény či okamžiky naplněné štěstím a pohodou, emoce skáčou nahoru a dolů a nechybí ani trocha toho patosu a sentimentu. Edward Zwick umí točit působivé filmy a dokáže do nich získat skvělé herce a další spolupracovníky, jako v tomto případě mimořádného kameramana Johna Tolla či hudebního génia Jamese Hornera. Legenda o vášni je krásný film - ne dokonalý, ale krásný. 80 %. ()

shinlove 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je to tím nápadem - kombinace "westernu" s láskou ženy ke třema bratrům...každopádně dívat se na tento film ve mně vždy vzbuzuje rozporuplné pocity, že kdyby nebyly války, vypadal by svět jinak a vše by bylo zdánlivě jednodušší. Ale kdo ví... Každopádně když se ve filmu sejdou Brad Pitt, Anthony Hopkins a Jilia Ormond, nemůže vzniknout jiný, než velice, ale opravdu velice dobrý film! 5* ()

kennyzero 

všechny recenze uživatele

Pěkný příběh a zároveň i hezky podaný. Opravdu jak romantický tak i tragický a proto je slovo balada možná i na místě. Vřele doporučuji a po několikátém schlédnutí musím dát plnej košík !!! ()

Zette10 

všechny recenze uživatele

Takže... Zpracování velmi pěkné, řekl bych, tak na čtyři body. Avšak příběh slabý jako bílá káva mojí babičky. Hollywoode, styď se. Dávám tři, ale nechci vidět nikdy více. ()

KleaCarter 

všechny recenze uživatele

Začátek se mi velmi líbil... nádherná atmosféra s překrásnou hudbou od Hornera. Pak jsem ale začala mít trochu zmatek ve všech tragédiích, které se přihodily. Jednou jsem si připadala, že se dívám na pěkně začínající western...pak příběh z 1. světové války potom najednou na romantickou tragédii, náhle zas na příběhy Sindibáda námořníka a nakonec, aby toho nebylo málo, zas na závěr jakési ságy o jedné velké rodině, která nakonec skončí "jakýms takýms" happyendem. Ale ten soundtrack...ááh...ten si pouštím stále a stále dokola. ()

Spike86 

všechny recenze uživatele

Vizuálně a herecky brilantní výpravný film s parádními scenériemi a kamerou, díky čemuž je výborný, i přes ne úplně dokonalý scénář. Prostředí, kulisy, efekty, hudba - to všechno tvoří velmi poutavý celek. Některé dějové momenty a chování postav však skutečně působily strojeně a samoúčelně. 85% ()

Alister 

všechny recenze uživatele

Protože útěk není řešením a je třeba se svým "medvědem" nejlépe ihned za úsvitu porvat, když máš ovšem boj v srdci.__Je patrné, že příběh od začátku vznikal z potřeby jakým způsobem jej zakončit, atak je několikrát nestoudně przněn a znásilňován maje před sebou nediplomaticky přílišnou tragičnost, která několikrát "nachytá" smyslovou celistvost příběhu " se staženými kalhotami ". Zajisté nebylo ženy, jež by nezjihla před sandokanem ženských srdcí, Bradem Pittem, kterému zjevně můžete "nalepit" krakonošův plnovous aniž byste jakkoliv uškodili jeho atraktivitě.__ Kamerou excelující snímek, který přes určité "nešvary" příběhu zajisté potěší, ale vidět jej znova bude chtít nejspíš jen málokdo, a to především z jednoho prostého důvodu, a sice, že se v něm téměř všichni nakonec postřílejí nebo je snědí medvědi. ()

krijka 

všechny recenze uživatele

Nadstandardní hollywoodský příběh, se silným vyzněním. Co je víc-vědomí povinnosti a nebo naopak rebelská povaha a nespoutanost? Je jasné, co víc přitahuje, ale dá se s tím žít? Úchvatná kamera, která citlivě snímá epochální krajinu Montany. Výborné herecké výkony, v čele s Bradem Pittem a Anthony Hopkinsem. Prostě film, k němuž se člověk bude rád vracet. ()

ABC1 

všechny recenze uživatele

Bohužel mě film dost zklamal, čekala jsem více od tak výborných herců.Oceňuji úžasnou kameru a krásnou hudbu, ale děj plyne moc pomalu, chvílemi dost nuda, nebýt Brada Pitta hodnotila bych ještě hůř...sice uznávám Hopkinse jako jednoho z nejlepších herců, ale to, co předvedl po mrtvici, mi přišlo jako šmíra, nechápu, že to tam režisér nechal, takhle snad hrají ochotníci v Horní Dolní... ()

Adalv79 

všechny recenze uživatele

Toto opravdu není můj šálek čaje, psychologie postav je pro mě naprosto nepochopitelná (nečtěte dále pokud jste film ještě neviděli, protože v tomto přísěvku částečně prozrazuji "zápletku"), osudová žena (prý studovaná a inteligentní) tří bratrů je jimi opuštěna na ranči poté, co bratři z pochybných důvodů zamíří do Evropy zmítané 1.sv. válkou. Ze sebevědomé ženy se stane zoufalec, který čeká až se pánové uráčí vrátit, potom jednoho z bratrů odmítne, aby si začala s druhým, ten se na ní vybodne a ona zase čeká, aby se nakonec provdala za původně odmítnutého bratra (samozřejmě pořád miluje toho, který se na ní vybodnul). To doprovází spousta významných pohledů, záblesky eskapád rádoby bouřlivého slaďáka Pitta a patřičně sladká hudba. Sečteno a podtrženo je to Hollywoodský kýč od sklepa až na půdu, kýč ve kterém je slušné filmové řemeslo ubyto zoufalou a nepřesvědčivou melodramatičností. Nejsem v zásadě proti dojemným filmům, ale dávám přednost civilní dojemnosti filmů jako je Wrestler a nemám rád filmy z kterých čiší kalkul. Legenda o vášni je bohužel jedním z nich...... ()

Arrosage 

všechny recenze uživatele

Navzdory legendě, která film předcházela, navzdory nadšeným komentům, moc mě to nebralo. Solidní řemeslo, ale nic, co by mě nutilo podívat se znovu. Chvílema jsem se dokonce nudil a měl nutkání přidat tempo rychloposuvem. ()

Cor-Angar 

všechny recenze uživatele

Jelikož je Legenda o vášni jeden z mých oblíbených filmů, moc výhrad k němu asi mít nebudu :) Hlavně herci si je nezaslouží. J. Ormond i A. Quinn se mi líbí, ale tady jsou ve stínu A. Hopkinse a B. Pitta, kteří jsou jednoduše úchvatní. Hlavně Bradova role je možná ze všech jeho filmů moje nejoblíbenější. A nerad bych zapomněl na Barta, to je krásnej medvěd :) Příběh si pomalu plyne a to rozhodně není na škodu, mně se tento typ filmů prostě líbí. Navíc jednu scénu ve druhé polovině filmu považuju za jednu z nejhorších (chápat jako nejsmutnějších, scéna jako taková je skvělá), kterou jsem zatím viděl (hlavně poprvý, kdy to fakt nečekáte). Těch silných momentů je tu ale mnohem víc. Za tenhle skvělý film a pozdějšího Posledního samuraje, který je podobně skvělý, má u mě režisér Edward Zwick velké plus. ()

Deleah 

všechny recenze uživatele

Film mě moc nebavil, taková romance podle starého a odzkoušeného scénáře. Člověk už kouká, kdy bude to první setkání a okamžité vzájemné propadnutí si. Má to klasické peripetie bráněné lásky - rodina, válka, svatba s jiným/jinou. Ničím to nepřekvapilo, prostě se to tak trochu loudavě odvíjelo ke konci a na mě to moc dojem neudělalo. ()

Voluptia 

všechny recenze uživatele

Snímek nás vtáhne do života rodiny bývalého plukovníka Ludlowa, který opustil armádu a chtěl žít klidným životem na samotě. Celým dějem nás provází životní osudy jeho tří synů Alfréda, Samuela a Tristana. Příběh je plný zvratů, točí se kolem vzájemných vztahů jednotlivých bratrů a do všeho je vsazen milostný trojúhelník, který s tím dokáže pěkně zamíchat. Myslím, že osobnost Isabel do příběhu udělala tu správnou díru a díky ní byl příběh značně dramatizovaný. Rozhodně chválím právě psychologickou stránku jednotlivých herců, kteří zde byli vykresleni právě tak, aby to "fungovalo". Tristan, neohrožený a nespoutaný, v podání Brada Pitta zahrál svou roli výborně. Film je velmi emotivní, a proto se vyplatí mít nějaký kapesník u sebe. Rozhodně stojí za shlédnutí, pokud vás pohlcují různorodé mezilidské vztahy. ()

Kajouska 

všechny recenze uživatele

Anthony Hopkins a Julia Ormond předvedli skvělé herecké výkony při kterých mě mrazilo. Nádherná hudba, zajímavý příběh a krásná příroda, celá tato kombinace si zaslouží plných 5*. Na tento film se ráda podívám znovu. ()

montel 

všechny recenze uživatele

Na odlehlé farmě v divokých horách, kde žije William Ludlow (Anthony Hopkins) se svými třemi syny, přijíždí mladá Susannah (Julia Ormond), snoubenka nejmladšího ze synů Samuela (Henry Thomas). Ten zoufale touží narukovat do armády a odejít do Evropy, kde probíhá válka. Aby tam Samuel nebyl sám narukují oba jeho bratři Alfred (Aidan Quinn) a Tristan (Brad Pitt) s ním. Válka je ovšem nemilosrdná a Samuel zde umírá Tristanovi v náručí. Jakmile se oba bratři vrátí domů a najdou zde opuštěnou Susannah začnou usilovat o její srdce. Tuto válku vyhraje Tristan ale Susannovo srdce zlomí a odjíždí do světa. Jakmile se po několika letech vrátí, je už Susannah vdaná za Alfreda a má několik dětí. Farma je navíc opuštěná i díky mrtvici kterou prodělal William. Tristan se farmu rozhodne zachránit a pokouší se začít obchodovat s alkoholem. To má ale za následek pozornost konkurence, která může celou rodinu zničit...Nádherný příběh, nádherná příroda, nádherná hudba a takto bych mohl pokračovat. Dlouho jsem se vyhýbal tomuto filmu asi kvůli názvu z kterého čiší romantika a taky kvůli Pittovi jehož dlouhé vlasy a odhalená hruď mě zjevně nepřitahovali. Takových věcí bych si ale měl přestat všímat, protože jinak by mi ušel zážitek z tak krásného filmu. 75% ()

h.madlenka 

všechny recenze uživatele

Rádoby velkofilm, který postrádá opravdové emoce. Studený jak zima v Montaně. Scénaristicky naprosto nepropracovaný, napriměje vás cítit s jakoukoliv postavou, protože (ačkoliv mi přišlo, že to trvá snad 5 hodin) žádnou ve skutečnosti nepoznáte. Ani herecké výkony příliš neoslnily. ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Taková pěkná pohádka o jedné rodince. Rozhodně to není western. Myslím, že divoký západ skončil koncem 19. století a tohle se odehrává v době kolem 1. světové války (před, během a po). Julia Ormond je nádherná jako snad v žádném jiném filmu, což tvrdí ženské i o zdejším Pittovi. Ještě víc mě však uhranula Karina Lombard. Prostě je na co se dívat. Je to velkolepý epos, kterému k dokonalosti chybí jen lepší tempo a děj. Prostě jen taková velkofilmová telenovela ve stylu Dallasu. Žili byli jedni bratři... ()

Lucka07 

všechny recenze uživatele

Nějak nechápu, že jsem na tento film narazila v televizi až letos, a to ještě v odpoledním vysílání Nova Cinema. Silný rodinný příběh čtyř mužů a jedné ženy se skvělým hereckým obsazením mě opravdu chytl za srdce. ()

Kate1 

všechny recenze uživatele

Jedinečný filmový zážitek, od začátku do konce, skvělý příběh, sice lehce předvídatelný, ale přesto jsem vydržela koukat od začátku do konce což u mě není obvyklé, Brada Pitta nemám ráda, ale v tomhle filmu se mi líbili všichni herci včetně Brada. Julia Ormond není klasická kráska, což je jen ku prospěchu věci, role Susannah jí sedí, netlačí na pilu, je přirozená a perfektně doplňuje své mužské kolegy. ()

Reklama

Reklama