Reklama

Reklama

Americký thriller Collateral (2004) se odehrává v Los Angeles, kde náhoda svede během jedné deštivé noci dohromady černošského taxikáře Maxe (Jamie Foxx) a nájemného vraha Vincenta (Tom Cruise). Přemýšlivý Max už jezdí taxíkem dvanáct let a sní o vlastní firmě s limuzínami. Jeho elegantní zákazník Vincent si ho najme na celou noc, a tak se pro Maxe nastávající hodiny změní v peklo. Cynický zabiják musí během několika hodin zabít na objednávku narkomafie pět lidí. Do svého úkolu se pustí s profesionální chladnokrevností, i když má v patách policii, FBI a nakonec i své zákazníky. Bezmocný taxikář se stává nedobrovolným řidičem a průvodcem člověka, který rád filozofuje, dokáže i ve vypjatých situacích vtipkovat a lidský život pro něho znamená pramálo… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (956)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nemůžu vám dělat řidiče, zatímco budete zabíjet lidi." Někteří lidé uvidí zastřelenýho tlusťocha a hned začnou dělat problémy. Tomu prostě nerozumím, ale protože mám rád poučení, tak až jednou přijedu do města zabít pár lidí, tak si vyberu svýho taxikáře lépe než Vincent. Mě totiž Collateral bavil, ale fandil jsem vrahovi a to asi není úplně dobře. Jenže sympaťák Vincent zabíjel svý oběti skutečně zábavně a chudák šikanovanej potomek otroků Max přitom měl tak křečovitě sevřený půlky zadku, že bych mu nefandil, ani kdyby svým tělem bránil některýho z prvních 44 amerických prezidentů. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velezkušený režisér Michael Mann dobře ví, že kombinace horizontálních a vertikálních záběrů shora se nejlépe hodí k charakteru městského urbanismu, který tak bravurně reprezentuje právě akční thriller Collateral. Jak je u Manna zvykem, staví celý film na bipolárním modelu dvou hlavních postav (model známý z Nelítostného souboje atd.), které svede osud či náhoda dohromady a kteří pak tvoří kostru děje. Jejich vztah (jako v každém Mannově filmu) záhy přeroste v cosi hlubšího a zásadnějšího, což je asi největší devizou všech jeho snímků, které pak stojí v ostrém kontrastu s bezduchou většinou filmů akčního žánru. Nejenom střet dvou odlišných světů (cynicky pragmatický morální relativista versus sympaticky naivní idealista), ale i výstižně předvedená anonymní strnulost spícího Los Angeles, megapole, v němž má člověk skutečně tak bezvýznamné postavení, že jeho smrt se v běhu města absolutně nijak neprojeví... Tohle civilizační odcizení městského způsobu života (o němž mluví postava nájemného vraha Vincenta) vnímám jako ústřední myšlenkovou osu filmu... Podobné filmy: Nelítostný souboj, Ronin, Dějiny násilí ()

Reklama

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Prošedivělý Cruise, suveréně zabíjející všechny kdo mu stojí v cestě bez sebemenšího náznaku lítosti, k tomu Jamie Foxx jako taxikář snažící se za každou cenu jeho úkol překazit. To vše v excelentním balení pod taktovkou skvělého Michaela Manna, kterému ten digitál žeru ve velkém. Co víc si může člověk přát. ()

choze 

všechny recenze uživatele

S tím digitálem tu jde Mann na hranu a scénář si dovedu představit výrazně napínavější, bez zbytečné a předvídatelně zakončené paralelní linky s policejním pátráním, zato soustředěný do auta a na filozofující dialogy, ale i tak je to solidní thriller z ranku filmů o dvou cizincích sbližujících se během jedné noci. Cruise vynikající. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Zápletka ujde, Tom Cruise skvělý, Jamie Foxx se snažil, stopáž přehnaná, závěr filmu na ublinknutí - ani bych ho neoznačila za happy end, protože moji osobu šťastnou rozhodně neučinil. Na akční film málo akce, na drama málo psychologické, na thriller málo mrazivé, na krimi málo zamotané... jako celek "Collateral" sice vcelku funguje a zabaví, ale není to až tak skvělé a výjimečné, jak jsem čekala. 70% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (48)

  • Keď Vincent (Tom Cruise) hovorí Maxovi (Jamie Foxx), aby zavolal dievčaťu, čo mu dala vizitku, tak sedí vzadu na strane vodiča, ale v ďalšom zábere sedí v strede a neskôr je opäť na strane vodiča. (ČSFD)
  • K osvětlení obličejů ve vozidle taxi využil režisér Michael Mann jako první elektroluminiscenční panely ELD. (korect)

Související novinky

Michael Mann natočí svůj vysněný film

Michael Mann natočí svůj vysněný film

09.02.2022

79letý režisér Nelítostného souboje, Miami Vice nebo Collateralu Michael Mann konečně dostane šanci natočit svůj vysněný projekt. Režisér po letech příprav sehnal obsazení a finance pro natočení… (více)

Denzel si hledá bezpečné bydlení

Denzel si hledá bezpečné bydlení

11.07.2010

V akčním thrilleru Safe House studia Universal si totiž zahraje vězně a zároveň korunního svědka, který je pod ochranou CIA. V rámci programu pro ochranu svědků je uklizen někam do Jižní Ameriky.… (více)

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

22.03.2007

Fanoušci brutálních počítačových řezničin mají po nedávném ohlášení filmové adaptace Metal Gear Solid opět důvod jásat. Nebo také ne. Přijde na to, jak studio New Line Cinema pojme velkoplátnovou… (více)

Reklama

Reklama