Reklama

Reklama

Rio přijíždí do města, aby se po pěti letech strávených ve vězení pomstil bývalému kamarádovi Dadovi, který ho podrazil při jedné bankovní loupeži v Mexiku a poté i s uloupenými penězi utekl. Riův plán ale komplikuje fakt, že Dad se stal zatím šerifem a nehodlá se jen tak nechat zabít. Pomsta nebude tedy jednoduchá. Jedná se o klasickou westernovou zápletku, v níž figurují peníze, zrada a následná pomsta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Že bude Marlon Brando i dobrý režisér, to bych nečekal, ale on by opravdu schopný umělec. Je to sice jeho jediný režisérský počin, což je rozhodně škoda, ale prodal tady zkušenosti, které už stačil nasbírat. Výborný western, který se velmi rád soustředí na detail, což se mi zamlouvá. Dobrý příběh a skvělé postavy. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

"Reasons? I got reasons. I got 1708 of ´em." -- Nedokonalý western plný dokonalých scén. Brando ve své nejlepší, hypnotizující stoické poloze. Sledovat ho jak nehybně sedí u stolu a mlčí je esteticky omamné. Škoda zpraseného konce. O vzniku filmu bylo napsáno již hodně, já jen dodám, že nový restaurovaný film se na blučku prezentuje v oslňující kvalitě ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Moze obsahovat spoilery Klasicka westernova zapletka, prachy, zrada, pomsta....cim by mohol tento film prekvapit? A predsa, verte tomu ze vas prekvapi. Marlon Brando je jeden z dovodov. Brando je v tomto kusku doslova ako mladsie vydanie Dona Corleoneho. Lezerne, skumave pohlady, smrtelny klud a pomaly plynuce slova, ktore vsak maju dopad ako uder kladivom medzi oci. Pozorovat jeho herecky prejav je skutocna slast - filmova delikatesa. Nie vsak len on je to co stoji za to. Velmi vyrovnanym spoluhracom je partak-zradca Karl Malden, ktory je ako serif, ktory sa svojho byvaleho partaka chysta chladnokrvne zbavit taktiez bravurny. "Suboj" tychto dvoch charakterov je hlavnym nabojom tohto filmu. Rio - po pomste tuziaci vyhnanec, ktory vinou partaka stravil 5 rokov vo vazeni, a Dad - zradca ktory vdaka ulupenym peniazom a tvrdej praci ziskal novy zivot, vysoke postavenie a rodinu, ktorych sa samozrejme ani nahodou nechysta vzdat. Tento duel, prepleteny mnohymi necakanymi udalostami a zvratmi je skutocne lahodkou. Pre fanusikov westernov a Marlona Branda must-see zalezitost. (9/10) ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Na poměry westernu v té době (1961), hodně divný kousek. Zbytečně dlouhý, problematický, zašmodrchaný příběh o zradě a pomstě, měl jsem pocit, že tvůrce - v jedné osobě režisér i hlavní představitel - se chce ukázat, ale nemá vlastně co kloudného říct. Přikláním se k názoru kritiky, že šlo do jisté míry o narcistický výtvor Marlona Branda, který je především hercem... ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Dokonale skrytý skvost.Marlon Brando je velký herec.Křivák budiž jednoznačným důkazem,všechny ty drobná gesta,úsklebky,nenapodobitelný styl řeči,tyhle detaily dělají herecké mistry.Ale Křivák zároveň dokazuje,že Marlon mohl být i špičkovým režisérem,kdyby se k této profesi odvážil uchýlit víckrát než jednou.Protože tohle je western v té nejčistší podobě,nechybí charismatický hlavní hrdina,zrádný parťák a poté taky záporák,kterého nenávidíte (skvostný Karl Malden),láska,přátelství a hlavně vizuální nádhera,tedy v kolorované verzi.Ta je sice nedokonalá,ale právě v tom je úžasné kouzlo.Pro fanoušky westernů je Křivák prostě povinná četba,já se mezi tyhle fanoušky řadím a tak bych rád poděkoval Levným knihám,že jsem měl díky nim příležitost si tuhle filmovou lahůdku vychutnat. 95 % ()

Galerie (65)

Zajímavosti (7)

  • Marlon Brando natočil ešte 5 hodín materiálu, ktoré boli neskôr zničené. (Richard_Ba)
  • Marlon Brando byl v 60. letech jednou z hereckých hvězd, která zatoužila po režisérském postu. Po Křivákovi se Brando o filmovou režii už nikdy nepokusil. (cinema_cz)
  • Při natáčení scény, kde se měl Rio (Marlon Brando) opít, přijít promoklý zvenku a znásilnit čínskou dívku, se Brando skutečně opil. Někdy to přehnal tak, že nemohl scénu dokončit, a tak se musel další dny znovu opíjet, než byl se scénou spokojený. Scéna se nakonec do filmu nedostala. (Mol)

Reklama

Reklama