Reklama

Reklama

Dějiny násilí

  • USA A History of Violence (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Majitel malého bistra Tom Stall si poklidně žije se svou manželkou, právničkou Edie, a jejich dvěma dětmi na malém městě Millbrook ve státě Indiana. Jediná noc však navždy změní jejich životy. Tom se stane mediálním hrdinou poté, co zneškodní dva brutální vrahy, kteří přepadli jeho podnik. Snaží se vrátit zpět ke svému obyčejnému životu, ale marně. Náhlá sláva přitahuje nežádoucí pozornost okolního světa a přivádí k němu záhadného muže Carla, který tvrdí, že Tom není tím, za koho se vydává. Vztah jeho rodiny je vystaven zkoušce a oni jsou najednou nuceni řešit vzájemné vztahy, které se pod vlivem okolností začnou pomalu hroutit. Tom si je vědom toho, že musí bojovat nejen o svůj život, ale i o život své rodiny. (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (726)

Faye 

všechny recenze uživatele

Až neskutečně idylické vztahy v rodině zboří jeden okolnostmi vynucený čin, a najednou jsou pryč všechny dosavadní jistoty a místo nich svět, ke kterému by se člověk vůbec nechtěl znát, ale není návratu. Skvělá Maria Bello (doktorka Anna del Amico z E.R. vůbec nestárne), ale i Viggo Mortensen a samozřejmě David Cronenberg a jeho pohled na manželský sex (opět poněkud jiný než je ve filmu obvyklé!), dělají z filmu, ve kterém nechybí ani detailní záběry na rozstřílené hlavy, víc než nadprůměrný snímek. ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Tak trochu netypický, dosud nejslunnější cronenbergovský thriller, lehce připomínající western. Tom je spořádaný občan malého venkovského městečka, který jednoho nešťastného dne vykoná hrdinský čin a zbaví svět dvou zákeřných zločinců. Je ale ve skutečnosti takovým hrdinou, jak se na první pohled zdálo? To je jedna z mnoha otázek, na kterou Viggo Mortensen pomáhá zodpovědět ve svém snad i nejlepším hereckém výkonu. Dokonale ho doplňuje skvostná a svůdná Maria Bello se zlověstným Ed Harrisem v patách. Té nejkontroverznější role se pak zhostil William Hurt, který tak připomene zloducha Will Ferrella ze Zoolandera. Za zmínku také stojí sexuální scény mezi Mortensenem a Bello, které patří k tomu nejlepšímu a nejprovokativnějšímu, co mohl Cronenberg nabídnout. Jednoznačně jeden z nejlepších filmů letošního roku. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek mistra podivností. Snímek o snaze změnit svůj život, osud i povahu. Bohužel je od začátku hodně věcích jasných a jen režisér si sám před sebou schovává pravdu, aby nám jí po té řekl, ale my nebyli překvapeni(protože jsme an to už přišli bez něj). Film je výrazný svým realistickým poddáním, kritikou doby, ale i hereckým výkonem Aragorna Mortensena. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Viggo Mortensen jako největší klad celého filmu a není se čemu divit. Bohužel celkový pohled není nejlepší a zůstává z toho jen typický drama thriller, který jsem už viděl několikrát. Samozřejmě v jiném podání, ale na tento způsob pár filmů je a proto mi to už nic neříká. Volně proplouvá a nedějí se žádná překvapení, zvrat a ani napětí což je obrovská škoda. Neříkám, že mi History of Violence nic neřekl, ale taková sláva není.. 5/10 = 55% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Idylické město, idylické manželství, idylická rodina. Majitel bistra Tom si nemusí na nic stěžovat. Jenže jednoho večera po zavírací době v sebeobraně nečekaně obratně zneškodní dva zločince a stává se z něj hrdina, o kterého teď stojí nejen novináři, ale i podivná parta mužů. V čele s jednookým slizounem (Ed Harris trošku jinak) se začnou dít věci, které rozpoutají komorní drama jedné obyčejné rodiny. Hlavní linii opět tvoří muž, který začne chtě nechtě propadat zlu a perverzi. Stejně jako jeho rodina. Nejde ani tak o to, jestli je či není oním zabijákem, za kterého jej označují. Přes to, že je příběh srozumitelný, zůstává Cronenberg tím samým úchylem, co si potrpí na detaily. Ocenit lze atmosféru, i úvod snímku, který jen představuje postavy a situace, je proklatě zajímavý. Do téhle psychologické skládačky i bravurně zapadají oba hlavní představitelé – vedle herecky konečně zajímavého Mortensena bych dal jedničku s hvězdičkou krásné Marii Bello, která po protloukání se filmy, které stály jen o její fyzično, naráží i na velmi zajímavé ženské role (viz. Děkujeme, že kouříte nebo Tajemné okno)!! ()

Galerie (69)

Zajímavosti (22)

  • Jedná sa o posledný film oficiálne vydaný na VHS. (Hamaradža)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

David Cronenberg plánuje seriál

David Cronenberg plánuje seriál

02.09.2018

Režisér Východních příslibů nebo Dějin násilí David Cronenberg si poprvé vyzkouší televizní formát. Na festivalu v Benátkách to oznámil novinářům, podle jeho vlastních slov se pak jedná dlouhodobě o… (více)

Verbinski a doktor Bucky

Verbinski a doktor Bucky

03.04.2018

Gore Verbinski (Kruh) se loňským Lékem na život konečně vrátil k hororům. Dlouho to vypadalo, že bude jeho dalším filmem comicsovka Gambit. Od té však v lednu utekl a nyní by se měl vrhnout na akční… (více)

Comicsové Mýty mají scenáristku

Comicsové Mýty mají scenáristku

20.01.2015

Stříbrnému plátnu střídavě kralují comicsové adaptace od Marvelu a DC, neměli bychom ale zapomínat ani na Vertigo. Dospělácká odnož DC nám dala filmy jako Constantine, Dějiny násilí, V jako Vendeta… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno