Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Okrást svatého Petra není jen tak. Zvlášť, když chcete přijít do nebe! Do krádeže klíče svatého Petra jsou zapleteni tři lidé: zloděj Vilém, podvodnice Emílie a Tobiáš, který je v tom ale úplně nevinně. Při přetahování o uloupené věci skončí všichni tři v zámeckém rybníku u vodníka jako dušičky. Když se ocitnou před nebeskou bránou, svatý Petr je pošle zpátky na zem, aby ve stanovené lhůtě našli jeho klíč, jinak přijdou do pekla. Pátrání je zavede na zámek, kde je čeká kromě krásné princezny a dobrotivého krále setkání se zrádnými kancléři a jejich proradnými plány. Výpravnou koprodukční pohádku podle scénáře Petra Hudského natočil Karel Janák v krásném prostředí Zvíkova, na zámku Sychrov a ve Slavonicích. (Česká televize)

(více)

Recenze (314)

cariada 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jsem se toho bál, recenze nic moc a název mě taky zrovna ne uchvátil. Přesto jsem štědrovečerní pohádku s menším zpožděním dal a nelitoval. Určitou dobu trvá si zvyknout na poměrně neznámé tváře, přece jenom je člověk zvyklý vidět v pohádce známé herce ano i tady jsou, ale je jich málo. A nebo já ty hlavní prostě neznám. Příběh je celkem vtipný a zajímavý. Zbytečně se to nesnaží být moc dramatické což je jen dobře. Postavit to na principu, kdy zloděj okrade zloděje, bylo povedené. Petr Nárožný i v tolika letech pořád umí hrát a být vtipný. Postava vodníka je tu vlastně kladná, i když tam ty jeho vlastnosti zapomenuty nejsou. Jako celek to působí docela slušně a čas ukáže jak to bude působit při další projekci. PS.- jedna chyba  se tam vyskytla a to když vodník je na půl ve vodě a je tam vidět jak má mokré šaty což by jako vodník mít neměl. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Krásny zámok a prostredie, ale rozprávka ma príliš nezaujala. Vodník a svätý Peter sú perfektne obsadení, to chválim, ale princezná a ani Tobiáš sa mi až tak nepáčili, dokonca som miestami bola na vodníkovej strane, hlavne keď mu chudákovi ukradli tú zlatú rybku. Už ma asi nebavia rozprávky, kde sa opakuje stokrát videné, kráľ je len figúrka na šachovnici, všetko rozhodujú radcovia a princezná si ani ženícha nemôže sama vybrať. Aspoň tie úlohy mohla vymyslieť ona. Nepáčilo sa mi aj to vyhrážanie sa peklom a vôbec, čo robil svätý Peter v krčme? Veď mal byť v nebi. 55%. (na hrane medzi 2 a 3*). ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když vévoda von Hastermann po posledním úkolu vyleze z vody a nikomu nepřijde divné, že je suchý, je to jasné. Nárožného král není jediný, kdo v tomhle království trpí demencí! Vodníci a podvodníci usilují o princeznu a spásu a k tomu jim dopomáhej svatý Petr, který sice umí efekty plamenů, ale jinak je to naivní ňouma, co si nakonec ohne nebeské zákony podle potřeb pojídačů bramborového salátu. Oceňuji absenci písní na sílu a četné využití exteriérů, ale jinak je nabídnuto příběhové i dialogové pusto, do kterého jsou nemilosrdně vtaženy postavy. Ty kladné, nebo tvárné k nápravě jsou nevýrazné a Zach Galifianakis s Janžurkou nafouknutou pumpičkou ani nedostanou šanci. Karel Janák už přes dekádu přichází se štědrovečerní frustrační kompozicí.. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

"Pseudopohádka", kde se věci dějí náhodně, podle vzorce: napíšeme to tak, jak se nám to zrovna hodí. Proč? Protože proto. Klíč je pouhý McGuffin za kterým se potřeba se hnát, Svatý Petr random oslí můstek spojující jinak nesouvislé segmenty... a hlavní postavy jsou jakési prázdné skořápky vláčené páně scénáristovým perem po papíře. A pleská to tam, pan scenárista, jakoby se nechumelilo. A já se ale fakt vztekám. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Solidní výkon od všech zúčastněných, zejména pak od pana Janáka (ironicky bych mu měl spíš měřit striktnějším metrem vzhledem k tomu, kolik šancí na pohádky na Vánoce dostává). KSP je pohádka odpočinková, klasická (žádné napodobování Hollywoodu) a bez ambicí na stříbrné plátno. Celý film táhne ústřední trojice, která má mezi sebou dohromady jednu mozkovou buňku a půjčují si ji navzájem. Většinou ji má Tobiáš, ztělesnění Lawful Good alignmentu. Emílie a Vilém mu zdatně sekundují a celkově bych si toto trio dovedl představit i v dalších filmech (nebo z toho třeba udělat minisérii). Ono celkově, když se rozdával rozum, tak ho nepobral vlastně nikdo - svatý Petr má v ... "klíči", když člověk vidí, jak se (ne)snaží dostat svůj klíč zpět. Stráže jsou spíš na okrasu, a z celého hradu je z klaďasů proaktivní snad jen princezna, která ale i přes kritiku úkolů pro nápadníky nic nedělá. Poslední zmínku si zaslouží vodník pohodář, který mi pro změnu evokoval Thoma Yorka v klipu Lotus Flower. Pár kvalitních hlášek, standardní vítězství dobra nad zlem. Co víc si přát? Určitě hodně (s každou další pohádkou je vidět, jak se některé elementy opakují 1:1), ale po zkušenostech z let minulých nelze KSP hodnotit příliš negativně. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (11)

  • Pohádka byla nejsledovanějším pořadem Štědrého dne. Vidělo ji na 2,3 milionů diváků starších 15 let. (SONY_)
  • Filip Březina (Tobiáš) obvykle role v pohádkách odmítá, ale kvůli svoji babičce tentokráte souhlasil. (heczot)

Reklama

Reklama