Reklama

Reklama

Withnail a já

  • Velká Británie Withnail and I
Trailer

Obsahy(1)

Kultovní konverzační komedie čerpající z režisérova vlastního života. Dva nezaměstnaní herci Withnail a Marwood se rozhodnou vyrazit z bezútěšného, studeného Londýna na venkov, kde má Withnailův homosexuální strýc chatu. V doprovodu břitkého humoru a litrů a litrů alkoholu zjistí, že jejich schopnosti přežít zde vlastními silami jsou prakticky nulové. Na deziluzivní cestě z města se postupně vytváří melancholické pojednání o neodvratném procitnutí do reality i do střízlivosti. Předlohou pro postavu Withnaila byl britský herec Vivian MacKerrell, se kterým režisér filmu Bruce Robinson sdílel byt v londýnské čtvrti Camden. Po skončení filmu se doporučuje nasednout do staré káry, nakoupit basy piva a vyrazit s kamarády na venkov. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

JFL 

všechny recenze uživatele

Nečekaně mnohovrstevnatý film o uhrančivosti dekadence a nevázanosti, ale také o nevyhnutelném konci a vystřízlivění. "Withnail & I" je mnohem více než jen "kultovní britská komedie pro studentské publikum" oplývající hláškami a surreálními sekvencemi. Snímek grandiózně navozuje dojem drogově a alkoholově rozklížené reality a to bez křiklavé vizuální stylizace, ale čistě dialogy, hereckým projevem a diskontinuitou sekvencí. Vyprávění postupně krystalizuje do melancholického pojednání o neodvratném procitnutí do reality. Ve filmu přichází v podobě deziluzorní cesty z města, která ukazuje, že s městem esenciálně spjatí hrdinové prostě do zemitého venkovského prostředí nezapadají a nedokáží v něm fungovat. Hořkosladký závěr s grácií i zármutkem naznačuje, že "Withnail & I" nebyl jen o chaotickém konci jednoho desetiletí, ale také o vztahu, v jehož základech bylo možná něco víc než jen pouhé materiální sdílení jednoho bytu. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Teda, Withnail by si klidně mohl podat pitím roztřesené ruce s Bernardem Blackem z Black books. Takové dva vtipné charaktery, pro které je alkohol a anarchie životním názorem, aby člověk pohledal...Dost svérázná komedie s ne tak veselým koncem, nacpaná až po okraj poněkud bizarními postavičkami a hláškami, které většinou stojí vážně za to. Kdyby nebylo té zbytečné zápletky s teplým strýčkem Montym (jehož představitele mám navíc až příliš zafixovaného jako nerudného strýce Harryho Pottera), dala bych i za pět. ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála komedií, co si opravdu zaslouží (a kterou nejlépe vystihuje) titul '"kultovní". Je to tak zvláštní, podivně, svébytné, že spoustě lidí to nejspíš leze na nervy, ale umím si představit, že pro jiné lidi to je srdeční záležitost. Mně osobně hodnocení lítalo od dvou (některé výstupy teplého strýčka Montyho) do pěti (monolog zhuleného kamaráda o kakacích panenkách) hvězdiček, podle toho, jak moc jsem zrovna danou scénu nepobíral, resp. jak moc mi to vadilo. Ale konec mě přesvědčil, že tohle není jen tak nějaká blbost pro pobavení natočená s partou kamarádů za pár odpolední, ale (jak píše JFL, mohu jen zopakovat) až nečekaně mnohovrstevnatý film. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Dva neschopní asociálové předvádí své neschopnosti a hulvátské chování jak ve městě, tak i na venkově. Že by mě to bavilo se říct nedá. Nemám ráda ani takové týpky ani filmy o nich. Důvodů, proč jsem si dala tento film do Chci idět bylo hned několik. Je označený jako jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire, moji oblíbení mu dali vesměs vysoké hodnocení, popis filmu vypadal lákavě, země původu Velká Brinánie a doba vzniku 80. léta, zajímaví herci v obsazení ... Jenže ... prvních 30 minut mi připadalo, že se nic neděje. Nebo spíš to, co se dělo mě neoslovilo. Téma drog, zahánění nudy, případně tzv. bohémského života mě nikdy moc nebralo, jedno jestli to natočí Američané nebo Angličani. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Bral jsem drogy, abych vyhrál. Přiznal atlet Jeff Wode........... Chlast a drogy, za vším hledej chlast a grogy. Pro ženy už není místo. Withnai a ten druhý (já) jsou na dně. Pojedeme na venkov ať máme změnu, řeknou si jednoho dne. CITÁT - Mrdám prdele.......... Film je hodně o dialogu. A aby byl divák v obraze musí je dost silně vnímat. Někdy jsou dialogy rozumné, někdy směšné a někdy jsou i zbytečné. Ale stále jsou. CITÁT - My jedeme na venkov bez aspirinu??........... Ovšem na venkově je čeká totální nadělení. Zima, není čím topit, hlad, není co jíst. Scéna z kuřetem okolo 43 minuty je úžasná. CITÁT - Jak se to zabíjí??!!.......... Škoda, jen, že scéna není vedena až do samého konce. Velice zajímavá a úsměvná scéna je i úvaha hlavního hrdiny ohledně místní hospody. CITÁT - Z hospody U Vrány a Koruny už život dávno vyprchal.............. A tak sledujeme líný anglický venkov při šálku čaje a cherry. Dialogy okolo 79 minuty mě nebavily a byly celkem trapné. Tohle je nejnudnější a nejhorší část příběhu. Prostě mi to tady nepřipadalo vtipné. CITÁT - Nejsem homosexuál Manthy............ Ten film výstižně poukazuje na rok 1969 a vlnu hippies, plnou drog, chlastu, černého humoru a Anglického počasí. CITÁT - Prší, běž domů............ Ve filmu si zahráli - Whitnail: Richard E. Grant, Já: Paul McGann a Manthy: Richard Griffiths. Ve filmu zazní spousta citátů takových osobností jako je W. Shakespeare, A. Tennyson nebo CH. Boudelair. Hudebně zde třeba zazní Jimi Hendrix se songem "Woodoo Chile" nebo Beatles se songem "While Guitar Gently Weeps" ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • Richard E. Grant je ve skutečnosti nekuřák a zatvrzelý abstinent (jak sám říká - "čajíčkář"). (Ajka1)

Reklama

Reklama