Když zlobr Shrek zachránil princeznu Fionu a překonal s ní mnohá protivenství, měli spolu podle pohádkových zákonů žít šťastně až do smrti. Jenže jak se záhy ukáže, tak jednoduché to zase nebude. Když po návratu z líbánek najdou ve své močálové chaloupce užvaněného osla, který u nich hodlá na čas zůstat, protože jeho dračice je poslední dobou nějaká divná, je to jen začátek. Vzápětí se totiž u dveří objeví posel s pozváním od Fioniných rodičů, krále Harolda a královny Lillian. Shrekovi se na návštěvu nechce, ale Fiona ho přesvědčí, a tak se nakonec vydají na cestu, doprovázeni oslem. Král je v šoku a při večeři se se Shrekem do krve pohádá. Fiona Shrekovi vyčte, že se z lásky k němu změnila, což on zřejmě není ochoten udělat. Situaci ještě zhorší Dobrá víla, která nevybíravě nutí krále Harolda, aby dodržel dávnou úmluvu, že Fionu si má vzít za ženu její syn, samolibý princ Krasoň… (TV Nova)
Technicky promakanější, humorně minimálně na stejné výši. Ovšem nakolik je tento film rodinný, to si fakt netroufnu posuzovat - vysvětlovat šesti-sedmiletému dítěti něco o tom, proč Pinocchio nosí tanga, dobrá víla se chová tak, jak se chová, nebo parodování hollywoodských celebrit..., no nevím. Pro dospělé je to ale výborná zábava. :) ()
Slabší než jednička. Vážně. Hlavní téma je stejné, fórky se na vás hrnou jeden za druhým a některé vážně stojí za to, ale už to prostě není ono a celý film působí jako by se za každou cenu snažil trumfnout staršího bratříčka. Tím, kdo táhne Shreka dvojku nahoru, do té top ligy, není nikdo ze starých známých, nene, je to někdo zcela nový...tajemný...nebezpečný...k sežrání roztomilý...ano, je to zcela fenomenální Puss In The Boots alias Antonio Banderas, kterého jsem slyšel v originále přímo v kinosále, yesss, yesss!!:) Byl to právě on, kdo přinesl do mého života další z těch památných okamžiků, kdy se po zcela geniálním vtipu v narvaném kinosále pětice lidí zlomila v pase a řvala smíchy, zatímco ostatní jen nechápavě zírali...spolu s Garfieldem jediná kočka, kterou bych doma strpěl. ()
Asi už můžu jenom zopakovat, co bylo řečeno: film neztratil nic z kouzla jedničky, což je ve světě filmu velmi ojedinělý jev, ale už tady chybí moment překvapení (copak jste třeba čekali, když jste poprvé viděli jedničku, že Fiona zůstane zlobryní???), ale i tak jde o jeden z nejlepších a nejnápaditějších kreslených filmů všech dob. ()
Shrek 2 má svoje hluchá místa (a není jich málo), ale ty vyvažují skvělá animace, některé vynikající parodické odkazy (hustej "Mission - Pinocchio - Impossible" :o)) a místama velmi kousavá parodie na Hollywood a móresy filmových hvězd. Celé se to nese v takové příjemné uvolněné a sebeparodické atmosféře, což je fajn. A co rozhodně nesmím opomenout, je skvělé namluvení postav v ORIGINÁLE - především Banderas mně neskutečně pobavil! V této souvislosti mi dovolte malý vzkaz našim distributorům: Jděte se s dabingem vycpat! ()
Znáte tu situaci, když se na film těšíte a pak jste zklamáni. Většinou to tak bývá (zvlášť u pokračování), protože když se na něco těším, tak se očekávání jen těžko naplňuje. .... Tak jsem si přinesl domů DVD "Shreka 2" a -- jsem absolutně spokojen !! Splnil naprosto dokonale moje očekávání a to se mi zase tak často nestává. ... Výborně jsem se bavil, ani chvilku nenudil a dost často kroutil hlavou nad dokonalostí animací (déšť, stíny). Doufám, že ta spousta nápadů nevyčerpala tvůrce natolik, aby jim nezbyly další na pokračování přinejmenším stejně "nadupané". Už teď se zase těším :) ()
Photo © 2004 DreamWorks Pictures

- Cesta z bažiny do království Za sedmero horami je dlouhá přibližně 700 mil (jako trasa Praha–Pljevlja pozemní komunikací). Kdyby jeli 16 hodin denně, tak by trvala 2 týdny. (ČSFD)
- Bilboard Dobrej víly (Jennifer Saunders) paroduje slávnu americkú speváčku a herečku Angelyne. (WalterIK7)
- Dabér Mike Myers, který v původním znění namluvil Shreka, si za tento díl vydělal solidních 10 milionů amerických dolarů (v té době 265,98 milionů Kč). Za předchozí díl (2001) dostal 3 miliony amerických dolarů (116,45 milionů Kč) a za třetí (2007) a čtvrtý díl (2010) 15 milionů amerických dolarů (395,7 milionů Kč). (duklak2)