Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Česko Sherlock Holmes: Pes baskervillský (více)

Obsahy(1)

Rod Baskervillů je proklet. Od doby, co psi bezbožného, násilnického sira Huga uštvali tu nebohou dívku, jejíž nevinnosti se Hugovi zachtělo, od chvíle, co ten ďábelský pes prokousl jeho hrdlo, visí nad touto rodinou prokletí násilné smrti. Přízrak děsivého zvířete se prohání po blatech a nikdo z Baskervillů mu neunikne. A zdá se, že na této pohádce, jak se o dávné legendě poněkud pohrdavě vyjádří Sherlock Holmes, přece jen něco bude. Proč by jinak na tváři sira Charlese, jehož mrtvé tělo bylo nalezeno před branou rodinného sídla, utkvěl tak zoufalý výraz hrůzy a děsu? Proč a před kým by utíkal? A proč by poblíž jeho mrtvoly byly objeveny stopy obrovského psa? Sherlock Holmes je ovšem mužem moderní doby a v záhady a nadpřirozeno nevěří. A se sebedůvěrou sobě vlastní je přesvědčen, že se mu podaří ochránit nového majitele před vším, co by mu mohlo hrozit. Jenže nehostinná blata, uprostřed nichž se rozkládá baskervillské panství, ještě nevydala všechna svá tajemství. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Půjdu na to kulantně, a protože mám fakt problém se rozhodnout, jestli se mi víc líbí verze tahle, nebo ta Fisherova z roku 59, řeknu, že se mi obě líbí stejně. Příběh je klasika, všichni víme, jak to dopadne, ale stejně si pořád můžete užít zpracování a herce a mlhu nad blaty. A nakolik se pro mě Jeremy Brett stává definitivním Sherlockem, překonávajícím i božského Petera Cushinga, tohle jsem si užil maximálně. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Millsova adaptace Doylova ikonického Psa baskervillského trpí především televizním zpracováním, které se podepsalo hlavně na budování děsuplné atmosféry a vedení herců - potenciál mlžných blat zůstal veskrze nevyužitý a herecky mi přišel film spíše průměrný. Navíc - vinou předlohy - je ve snímku (i v knize) Holmes upozaděn a vrahův konec působí příliš zkratkovitě (minimálně druhé jmenované mohli filmoví tvůrci lehce poupravit). ()

Reklama

Finskej 

všechny recenze uživatele

Jak to jen říci... Tato adaptace dalšího z dobrodružství proslulého a geniálního Doyleova detektiva zdánlivě ničím extra originálním nevyniká - ona se "jen" drží poměrně věrně své literární předlohy a Jeremy Brett je "jen" jedním z nejlepších představitelů Sherlocka Holmese, kteří kdy přepochodovali po stříbrném plátně a že jich bylo až až. No a přesně to ("jen") je nakonec to, v čem vlastně bývají Sherlockovky s Brettem originální... Protože já, coby ctitel kánonu, po žádných variacích a adaptacích věru netoužím, já chci vidět *toho* Sherlocka, jaký má být. A Watson Edwarda Hardwicka je stejně dobrý Watson jako Brettův Sherlock je dobrý Sherlock. Obecně jsou prakticky všechny Brettovky slušně a poctivě odvedená práce a to by stačilo na *** až ****. Ta čtvrtá hvězdička je v tomto případě za použití fosforu, které mi v dětství nahánělo hrůzu :) ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Musím prehodnotiť svoj pôvodný komentár: tento Pes baskervillský je (pre mňa) jednoznačne najlepší! Možno som si Jeremyho Bretta až príliš zamilovala a ostatní predstavitelia Sherlocka mi preto už takpovediac nestačia, ale táto adaptácia ponúka oveľa viac ako jeho charizmu: v prvom rade asi najlepšiu hudbu, akú som počula, dokonale vystihujúcu zlovestnosť celého príbehu. Hneď úvodné titulky spôsobujú zimomriavky - tak skvelé prepojnie obrazu a zvuku sa len tak nevidí.. taktiež prostredie, v ktorom sa príbeh odohráva, je úchvatné a atmosferické. A asi ťažko by som vedela niečo vytknúť hereckému ansámblu, scenáru a réžii. Možno by som si priala strhujúcejší záver, ale to je asi moja jediná "výhrada". ;)) ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší než Znamení čtyř ... atmosféra blat je opravdu hustá jak večerní mlha a mysteriózno všudypřítomné jako chlad ve venkovském šlechtickém sídle. Možná je to tím, že skladba tohoto příběhu je trochu netradiční tím, že Holmes je tam pomálu a všechno táhne Watson, který je v podání Hardwickeho dost charismatický. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno