Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Barvitá mozaika příběhů z šedivých lidských králíkáren. Starý venkovan hledá na rozestavěném pražském sídlišti panelák, ve kterém má bydlet s rodinou své dcery. Lidé jsou už z valné části nastěhovaní, avšak ulice ani domy ještě nemají označení. Ani chodníky nejsou zbudovány, a tak se lidé musejí na obřím staveništi brodit blátem. Dobrácký děda je jen jedním ze stovek, ba tisíců lidí, kteří v tomto zmatku prožívají svá drobná či větší každodenní dramata: šestiletý Pepíček utekl ze školky, aby se poprvé setkal s tatínkem, členové kolaudační komise odmítají převzít nové byty se spoustou závad, mladá dívka Soňa se – aspoň po nějaký čas – těší na nastávající roli matky. A všechno pozoruje zpoza okna stará paní, která je však možná po smrti… (Česká televize)

(více)

Recenze (267)

subic 

všechny recenze uživatele

Já jsem na sídlišti vyrost a bydlím tam s přestávkou do dneška, ale tu výstavbu jako takovou si nepamatuju. Trochu mě děsí ty záběry, z jak odrbaných panelů se to skládalo. Na to v podstatě navazuje jeden díl dokumentárního cyklu ČT Retro, kde je řečeno, jak se to odrbávalo i na dalších materiálech. Skoro z toho jde až strach, v čem to vlastně pořád bydlíme. A ty příběhy lidí kolem, fronta u tel.budky, žádná infastruktura, to je psycho a Chytilová tyhle věci uměla zachytit tím svým divokým způsobem. 5/10 ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Opravdu groteskní podívaná. Celou dobu jsem nevěděl, zda brečet nebo se smát. A do toho neustálé hudební vrzání, zvuky sbíječek a stavebních strojů. 3-* ()

Lewaso 

všechny recenze uživatele

Jako dítěti sídliště mi ten film přirostl k srdci - je syrovější než podzimní ráno na jižňáku 80. let. ()

Honzus 

všechny recenze uživatele

Drsný až nechutný náhled do zoufalých a nikam nevedoucích životů obyvatel rozestavěného sídliště za hluboké totality. Ve své době zcela jistě jeden z největších trnů v očích tehdejších politiků. ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Absolutně famozní sonda do života totalitního Československa. Ti co sou starší si na něco z filmu jistě vzpomenou...obzvláště šílený design všeho. Snímek samotný je skutečná síla, děj je podaný vynikajícím způsobem, stejně famozním jako třeba kamera, která ve filmu exceluje. postavy a jejich psychologie je skutečně vymazlená, a náznaky ukazuje milion dalších věcí...Některé momenty filmu jsem ale plně nepochopil...což se obávám není tak mojí chybou jakožto spíše skutečně divným tvůrčím záměrem v tom konkrétním ohledu. ***** 90%. ()

kivi.shiro 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli je víc působivý způsob zobrazení nebo odpudivý jeho předmět . Nejhorší jsou dialogy:D doufám, že byly hodně nadrealitou. Jinak se mi chce zemřít:D. každopádně to bylo depresivní. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Perfektní komentář Radek99 - jinak samozřejmně svého času velice problematické dílo, ale poněkud těžící z dané doby a pochopitelné jenom v oné době. Době, kdy se na filmy chodilo i kvůli zcela nevinným hláškám, které bylo možné vykládat dvojsmyslně. Jenže chybí tomu to, co dělá umění uméním, a kvalitní film kvalitním filmem. Mám tím, na mysli, že když si dneska k tomuhle sednu, řeknu, ano - bylo to tak, ale to je asi vše a začnou mně po chvíli nudit všechny ty už poněkolikáté opakované manýry režisérky, které člověk třeba bral ve Faunovi, ale tady mu dneska prostě otravují a nudí. Ve své době přínosný film, ale spíš nějak tak "politicky" (jinak ovšem, než soudruzi chtěli...), ale dneska už nic. A přitom i v této době a vlastně až do roku 1989 vznikaly filmy, které jsou dneska stejně "uchopitelné" jako v době svého vzniku (viz. třeba skvělý a nedoceněný film tandemu Klein - Pecháček Vážení přátele ano). ()

g.laudeo 

všechny recenze uživatele

U Chytilové preferuju příběhy rebelií (Kalamita, Vlčí bouda, Dědictví...) oproti bezútěšnému, i když často vtipnému, máchání divákovy hlavy ve špíně lidského sobectví, bezohlednosti, lhostejnosti a agresivity. Děda byl ok, ale na vzpouru nestačil. Nebylo se čeho a koho chytit, v závěru už jsem pospával. ()

deizolator 

všechny recenze uživatele

Film relativně odvážně kritizoval tehdejší realitu a pár let si poležel v trezoru. Proto si v historickém kontextu asi zaslouží uznání a pozitivní hodnocení. Je ale potřeba dodat, že panelákové byty byly nízkonákladové právě proto, aby je jejich noví obyvatelé mohli obdržet buď úplně zadarmo nebo za malý úplateček. Darovanému koni na zuby nekoukej. Film sám ukazuje, že práce byla zfušovaná jednak proto, že za socialismu neexistoval jakýkoliv tlak na její kvalitu, a jednak proto, že se muselo makat tam, odkud plynul úplatek. Nejméně oprávněnými kritiky paneláků jsou tak podle mě ti, kdo dnes tyto byty v Praze na jižáku obývají a následně prodávají za miliony (všichni by tudíž měli být horlivými komunisty, tehdy jimi s velkou pravděpodobností byli). Ale jako hlavní poslání příběhu, víc než kritiku panelové výstavby jako takové, vidím zobrazení devalvace lidské osobnosti v podmínkách své doby. Stálo to asi za shlédnutí, ale filmařsky to bylo jalové a Chytilová tehdy nejspíš frčela na fermetrazinu, nebo co se to onehdá smažilo. Dávám body za odvahu, ale pokud bych si měl vybrat tento film nebo pohled z okna, byl bych na vážkách. Rozdíl mezi dobrým a špatným depresivním a beznadějným uměním je v tom, že na to dobré se člověk dívá se zaujetím a vnitřním neklidem, zatímco to druhé radši zamění za něco lehkého a zábavného... Tady mě bavil jen Vaňha.. hezké zobrazení dojemné senilní demence, jejíž odpudivost graduje s délkou přítomnosti jejího nositele. ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Znovu se skláním před paní režisérkou Chytilovou. Tak originálně a po svém jako ona u nás točí a točil málokdo - film nese až hmatatelně její rukopis - civilnost, zobrazení lidských malostí a hnusných vlastností až na morek, bez obalu, příkras a snahy o přimhouření oka, o eufemismy. Z pohledu diváka jsem měla opravdu velké problémy sledovat film až do konce, protože i já jsem už zkažena pozlátkem a dobrými konci, ale donutila jsem se - vždyť já na takovém nově budovaném panelákovém sídlišti kdysi taky vyrůstala a ve stejné době natočení snímku a to vše se mi teď matně vybavovalo - ta odlidštěnost, před kterou jsem o víkendech doslova zdrhala za babičkou na vesnici, sledování sousedů a přitom pasivita při problémech, děti hrající si mezi panely, matky vláčející se s kočárky bahnem, budování.....uf! Šíleně dobrý snímek. Šílený, ale dobrý. A klobouk dolu za sebevražednou odvahu něco tak kritického v oné době natočit. Tento film bych jako historický dokument povinně pouštěla všem, kdo dnes se slzou v oku vzpomínají na zlatá 70. a 80. léta.....pro připomínku. ()

garry 

všechny recenze uživatele

Kritika reálného socialismu kdy všem bylo všechno jedno a nic nefungovalo tak jak by mělo. Změnila se společnost a lidé po sametové revoluci? Každý si můžeme odpovědět. ()

martins

všechny recenze uživatele

Mělo to být takové ospravedlní paní Chytilové za 60 léta, naštěstí to nedopadlo jako u jiných režiséru typu Menzela(Kdo hledá zlaté dno) nebo filmy jako O moravské zemi... ()

Detektiv-2 

všechny recenze uživatele

Komedii s nějakým dějem v tomto filmu nehledejte. Jako dobové dokumentární sketche dobré - to se režisérce podařilo naprosto vystihnout a film působí vcelku unikátně. Kdybych to bral z pohledu žánru komedie, tak je to naprostý propadák, 2* dávám za originální pojetí a reálné zobrazení tehdější doby. ()

koza3 

všechny recenze uživatele

Bylo to na mě už moc psycho. Celá ta paneláková estráda byla zajímavá, ale bylo toho až moc. Příběhy lidí mě moc nechytly. Každopádně snímek má význam pro další generace, aby věděli, jak se za socialismu bydlelo a budovalo. ()

jjjerry 

všechny recenze uživatele

Tento film je tak "šíleně z reality až je strašnej". Zrovna teď sedim v jedné z těch "králičáren" postavených za pár týdnů. Je to nádherně zachycená doba=) prostě se to musí vidět. ()

Související novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Věra Chytilová 1929 - 2014

Věra Chytilová 1929 - 2014

12.03.2014

Ve věku 85 let dnes zemřela Věra Chytilová, svérázná režisérka a scénáristka. Studovala architekturu, později FAMU. Pracovala jako manekýnka, kreslička, poté na Barrandově jako klapka a pomocná… (více)

Reklama

Reklama