Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baladický příběh scenáristy Vladimíra Körnera a režiséra Milana Cieslara o dospívající dívce Grétce ze slezského pohraničí, která se dostala do nacistického programu Lebensborn pro vyšlechtění čisté nordické rasy. Mladičká Grétka Weiserová (M. Hilmerová) je pod záminkou rentgenové prevence proti TBC poslána do lesního sanatoria Isolde. O svém poslání zprvu nemá tušení. Neví, že sítem pro převýchovu prošla přičiněním učitele, který jí chtěl po matčině smrti pomoci k lepšímu životu, a díky osudové náhodě, protože se narodila ve stejný den jako sám druhý muž Třetí říše Himmler. Společně s dalšími „vyvolenými“ dívkami zde prochází nacistickou výchovou, aby posléze zajistily hitlerovskému Německu rasově čisté potomstvo. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 7/10 Hudba 6/10 Efekty 8/10/// +Monika Hilmerová a další herci, příběh (výborná předloha) -přezevšechno málo dramatické a málo vyhrocené/// Pohled na válku zase jinýma očima. Jejíma očima. Dívky, která byla vybrána za účelem zplození dokonalé rasy. A aniž by věděla do čeho de, mi jsme věděli že má docela štěstí. Když by chtěla mohla by přežít válku v určitém klidu a bezpečí a nebo si alespoň zvýšit šanci na přežití. Aby to však za něco stálo, tak se vzepře svému osudu. No a v podobném duchu je i tento film. Pár silných situací se tu najde, ale oproti jiným filmům je to trošku poklidnější. Je to samozřejmě smutný příběh, plný silných emocí, ale dávkován střídmě. Film se zaměřuje především na hlavní postavu, přesto má ale snahu o vykreslení prostředí a dalších postav a dává taky příležitost hercům a zajímavým chrakterům (namátkou Bronislav Poloczek). Můžu ještě dodat, že je to zajímavé, že to nenudí a rovněž je to dobře zpracované. Mohl z toho být ale silnější zážitek./// Celkem 74%/// ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Blond vlasy a pekná tvárička Moniky Hilmerovej u nacistov znamenali veľké plus a vedeli zabezpečiť napohľad luxusný život v továrni na árijsky čisté deti. Všetko pod dohľadom doktorky a „bordelmamy“ v jednom v podaní Vilmy Cibulkovej a práve jej postava prinášala filmu najviac psychológie svojimi výrokmi a konaním. Hlavná postava, aj keď nie chybou herečky, nemá to pravé prežívanie, vlastne toho ani veľa nerieši, skôr sa prispôsobuje okoliu. Menej sa už prispôsobuje režisérovi, keď nahé scény očividne až rušivo klamú cudzím telom. K výbornému filmu tu niečo chýbalo a určite to nebolo silné a strhujúce, ako hlási obsah. –––– Jenom Slovan se hrbí. –––– Dostanete potvrzení, že jste splodili dítě s rasově čistou ženou. ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů z doby po roce 1989, který snese hodnocení VÝBORNÝ, je vidět, že se na něm podepsal jako autor námětu Vladimír Körner, ale zásluhu na jeho kvalitě má i režisér Cieslar, kamera, hudba a skvělí herci. Tentokrát se mi kupodivu moc líbila Vilma Cibulková, role jí přesně sedla. Příběh byl velice poutavý a lidský, o Lebensbornu jsme se dozvěděli tenkrát vlastně až tímto filmem... Hrůzné pomyšlení, co si ta děvčata, zvláště ta, kterou nedokázal fašistický režim zfanatizovat, prožít. Jako de fakto zajatkyně, poté kurtizány a matky, přece jen milujících nechtěné děti. Ovšemže pět hvězdiček. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem velmi mile překvapená filmem o kterém jsem nevěděla, ale který mně byl doporučený. Ano, o dokonalých dětech pro Třetí říši jsem už slyšela, takže Grétčin příjezd a důvod, proč jela do velkého domu s více pěknými děvčaty byl jasný od samého počátku. Já se přiznám zcela otevřeně, že můj zájem se ustálil na hereckém výkonu mně neznámé Moniky Hilmerové a tradičně dokonalé Vilmě Cibulkové v roli ne zrovna záviděníhodné, ale inteligentní doktorky s jasnou představou o říši a čisté rase. Trochu se to odehrávalo téměř v mysteriózním duchu, ale to mně nevadilo. Jednou vidět válečný film bez vražedných akcí (kromě jedné a to byla spíš trpící akce) je také umění. Za mě to byla velká spokojenost. Bála jsem se závěru, ale nebyl k tomu absolutně žádný důvod a toho si také cením. Díky ! ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Když už si člověk myslí, že o druhé světové válce bylo natočeno všechno, co může být jen trochu zajímavé, tak přijde film, který se věnuje problematice, o níž jsem zatím téměř neslyšel a vlastně jediný případ, kdy jsem něco málo o plánovaném tvoření árijské rasy zaregistroval, bylo ve filmu Obsluhoval jsem anglického krále, kde pokud se nemýlím hlavní hrdina pracoval v podobném zařízení, ve kterém se v tomto filmu ocitla i hlavní hrdinka. A musím říci, že tahle část z druhé světové války byla velice zajímavá a film na tuto látku rozhodně nahlíží velmi kvalitně a dá se říci skoro až strhujícím způsobem, ale bohužel zároveň také trochu s odstupem a velice chladně. A ten chladný náhled jakoby z odstupu, to je asi jediná věc, která mi na tomto filmu vadila, jinak se jedná o hodně zajímavý a kvalitní příběh, který určitě stálo za to vidět a který je hodně povedený. Jen by mě ještě docela zajímalo, jestli hlavní hrdinka to své dítě někdy našla, ale to je jen jakási malá nepodstatná osobní výtka. Pokud se podívám na herecké výkony, tak tam rozhodně musí směřovat má velká pochvala pro všechny zúčastněné, počínaje Monikou Hilmerovou v hlavní roli, přes Vilmu Cibulkovou, Bronislava Poloczka, Michala Sieczkowskiho, až např. po Martina Stránského v menší roli. Všichni se snažili, všichni hráli bravurně, a všichni se tak přičinili o kvalitní a na české poměry nevídaně povedený film. Nebýt toho chladného nazírání na celý příběh, které jsem z filmu cítil, tak to mohlo být i za pět hvězd, takhle jsou to "jen" čtyři hvězdy, ale hodně solidní a hodně kvalitní čtyři hvězdy. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Rodný dům hlavní hrdinky stojí v osadě Květná u Starého Města pod Sněžníkem, kostel s hřbitovem se natáčel v Nových Losinách u Jindřichova v okrese Šumperk a Zámek s rybníkem jsou Žinkovy, západně od Nepomuku. Natáčelo se také v přírodní rezervaci Slowiński Park Narodowy Leba a v bývalémkoncentračním táboře Stutthof ve Sztutowu. (ČSFD)
  • Filmaři mimo jiné natáčeli roku 1999 i v okolí malé vesničky Semošice v západních Čechách. (Lynette)
  • Hlavní postava Grétka, dívka z česko-německé rodiny pocházejících ze severovýchodních Sudet, měla totožné datum narození jako její představitelka Monika Hilmerová, a to 7. 10. (Lynette)

Reklama

Reklama