Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželé Jeff a Amy Talorovi jedou přes Nevadskou poušť do San Diega. U odlehlé benzínové pumpy si jejich luxusního džípu všimne řidič Earl, se kterým má Jeff drobný konflikt. Když mají o něco později poruchu na voze, nabídne jim pomoc řidič kamionu Red Barr, který slíbí, že Amy odveze k telefonu v blízkém motelu. Když pak zjistí, že závadu někdo způsobil úmyslně, spěchá za manželkou. Ta však zmizela. V motelu, odkud měla volat pomoc, ji nikdo neviděl. Jeff dohoní kamion, Barr však Jeffovi i zastavené policejní hlídce tvrdí, že jeho ani jeho ženu nezná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (219)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

"The West is the best", zpívá Jim Morrison. Ale v tomhle případě to neplatí. Nejenom na Jihu, ale i na Západě je totiž pro yankeejský měšťáky z East Coastu hodně horká půda a místní vidlačiska je v lepším případě nevidí ráda, a v horším jim jdou instinktivně rovnou po krku. Jinak Breakdown je samozřejmě žánrová klasika, pro někoho možná dokonce i kultovní pecka, kterou jsem viděl už několikrát, i když naposledy už hodně hodně dávno. Připomněl mi jí včera nový Last Seen Alive s Butlerem, a tak jsem na ni po x letech zase mrknul. No a nejenom že je to (aspoň pro mě) klasika, ale je to i klasika nadčasová, která ani po čtvrt století neztrácí schopnost zvýšit divákovi hladinu adrenalinu v krvi, ačkoliv třeba onen divák už předem ví, jak celá ta šaráda dopadne. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Začátek je fakt výborný. Beznaděj Russelovy postavy na vás přímo dýchá. Lidi, které prosí o pomoc v pátrání po své ženě, vypadají, že vědí víc než říkají. Člověka tedy do děje vtáhne i představa nějakého spiknutí. Po asi půl hodině ale začne být Únos průměrný, obyčejný thriller, což trvá až do jeho úplného (samozřejmě superakčního) konce. Škoda. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo chválí honičku autojeřábu z Terminátora 3, tak si může být jistý, že Mostow se už dříve v roce 1997, vytasil s rovněž s jednou hodně podařenou. Kurt Russell tady hraje takového podržtažku, že mu mám skoro problém závěrečnou vzpouru věřit, ale tady mu to jaksi prominu. Solidně napínavý thriller. 65% ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Může se to stát i vám. Jo, jo Kurt se ocitne v nezáviděníhodné situaci. Nejdřív hádka při který se vznáší bitka ve vzduchu uprostřed pustiny. Pak rozbitý auto uprostřed pustiny a ochotný příjemný řidič, který nabídne pomoc a odveze Kurtovu starou kamsi do neznáma. Čas letí, manželka v pytli, nikdo ji nezná, nikdo si jí nevšimnul a když hlavní hrdina dobrodince konečně vypátrá, ten mu z klidným hlasem před policajtem oznámí : Já jsem vás nikdy neviděl a vaši manželku jsem nikdy nevezl! Fakt blbá situace. Jenom škoda, že po hodně vydařený první půlce kdy k neustálý atmosféře paranoii přispívá i tradičně parádní Poledourisova hudba, se druhá půlka mění v průměrný thriller z očekávaným koncem. Nutno, ale uznat, že ta závěrečná honička je celkem povedená a efektně natočená. Russel je uvěřitelný a přirozený a J T. Walsh dokonale slizký. Lepší průměr.60% ()

oje 

všechny recenze uživatele

Konfrontace uhlazeneho měštáka a smradlavých vidlomužů je vděčné téma. Ve scénách, kdy se dostanou do křížku, a chudák Russel kdesi uprostřed pustiny neví, jestli mu neodbíjí poslední hodinka, by se napětí dalo krájet. Další průběh už je celkem jednoduchý a gradace mírně stagnuje, nadruhou stranu ale filmu pára vysloveně nedojde ani jednou. Skrze strach a bezmoc si to tak zdánlivě vyčerpané téma zručně odkroutí až do konce. Podobné nepříjemné výletní dobrodružství je ve filmu Záhadné zmizení. Alternativa: Vanishing. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (9)

  • Jeffové (Kurt Russell) červené auto má poznávaciu značku Massachusetts 365 QUH. (ČSFD)
  • Prvotný nápad pre napísanie scenára skrsol v hlave Jonathana Mostowa počas toho, ako so svojou manželkou cestoval autom do Las Vegas. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama