Reklama

Reklama

Meč Židů

(TV film)
  • Československo Meč Gideonův (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Špionážní thriller vychází z události, která svého času otřásla světem. Na letních OH v roce 1972 vtrhli v Mnichově do objektu obývaného izraelskou výpravou palestinští teroristé ze skupiny Černé září a zastřelili 12 sportovců. Izraelská tajná služba Mosad sestavila speciální komando, které má zlikvidovat všechny, kdo se na útoku podíleli. Pachatelé jsou roztroušeni po světě, pátrání je však neúprosné a pomyslný meč mstitelů dopadá na jednu hlavu za druhou. K realizaci tohoto televizního filmu se spojila koprodukce šesti zemí. (woody)

(více)

Recenze (50)

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento film je dobrý hlavně proto, že čerpá ze silné předlohy. Ta diváka nenechá oddychnout a tak by film nebyl špatný snad ani kdyby ho točil Zdeněk Troška. Jinak za jedinou větší slabinu považuji Stevena Bauera, herce hlavní role. Ten jako by si nevěděl rady s emocemi, které by měl vyjadřovat a tak různě špulí rty, usímvá se a mrká a divák si musí všechno domyslet, protože ho všichni okolní herci přehrávají. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film o národní pomstě Židů za Mnichov 1972 na zúčastněných xenofobních lidech. Velkým záporem filmu je obrovská humanita hlavního hrdiny a velitele speciálního komanda Avnera (Steven Bauer), který má postupem času větší a větší pochybnosti o formě pomsty ve chvílích, kdy trpí nevinní příbuzní. S vrozenou židovskou výjimečností a propracovaným systémem vlastenectví by to snad ani nemohlo být možnéí. Nakonec se dostáváme do velkých sladkobolných situací a rebelii Avnera vůči nadřízeným, kteří po něm chtějí další a další práci. Dalšími členy komanda, které se stává zájmem dalších nájemných zabijáků, jsou Robert (Michael York), Hans (Robert Joy), Carl (Peter Dvorsky), a jediný přeživší, kromě Avnera, Jean (Laurent Malet). Napínavá místa nechybí, ale té dávky sentimentality je někdy až příliš. Další zajímavé postavy: koordinátor komanda Samuels (dobrý Rod Steiger), Avnerova nespokojená žena Šošana (půvabná Leslie Hope), Avnerův otec (John Hirsch), nájemná vražedkyně Jeanette Von Lesseps (Cynelle Clair) a majitel zajímavé nelegální organizace Papa (Lino Ventura). Propracovaná národní pomsta za pomoci špionážních organizací vždy slaví úspěch. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Na "pouhý" TV film (nebo vlastně TV dvojfilm) je Sword of Gideon velice zdařilý. A až do chvíle, než jsem viděl slavnější Špílbergův remake Munich (2005), jsem ani moc nedumal nad tím, že mohl být natočený ještě o hodně lépe. Ale i tak dávám aspoň čtyři - byl zkrátka první. A jeho vojensky chladnokrevný Avner (Steven Bauer) se mi zdál mnohem realističtější a uvěřitelnější, než Špílbergův agent-citlivka Eric Bana. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Film, který možná zbytečně moc sklouzává do formy dokumentu. Jako by se snažil máchat křídly, ale jen někdy se mu podaří opravdu vzlétnout. Nicméně i tak díky za něj. Zvláště pak za závěrečné úvahy o smyslu násilí jako obrany proti násilí. Je jiná obrana proti terorismu než násilí? Už se někdy někomu podařilo teroristy přesvědčit nastavením druhé tváře? ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Spielbergův Mnichov jsem bohužel neviděl, tenhle film jsem zkoukl naráz nemůžu říct že bych se nějak nudil ale občasné pasáže jsou děsně matoucí a děsně rozvleklý,Nedoporučuji v pozdních hodinách. Film samotný věrně napodobuje jakže a co se stalo, a herci se mi nezdály špatný. I když jak říkám občas děsně zdlouhavé, kdyby to mělo o pár minut méně dal bych i 5*. A už se těším na Speilbergův Mnichov. ()

Zajímavosti (5)

  • Pôvodne bol film uvedený v kanadskej sieti CTV a neskôr na HBO ako 4-hodinová miniséria. (Arsenal83)
  • Natáčení filmu probíhalo ve státech Kanada (Québec), Francie (Paříž), Itálie (Řím), Anglie (Londýn), USA (New York), Izrael a Jordánsko. (GASTON73)
  • Lino Ventura daboval sám seba pre francúzsku verziu tohto filmu, avšak v anglickej verzii je sám dabovaný. (Arsenal83)

Reklama

Reklama