Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film, který je natočený polodokumentární formou a je založen na skutečných událostech, pojednává o dění v městečku Phenix City v americké Alabamě v roce 1954. Toto malé město ovládá zločinecký gang vedený Rhettem Tannerem (Edward Andrews), kterému se neodváží postavit místní občané, ale ani politici a policie. Právník John Patterson (Richard Kiley), který se vrací ze služby v armádě, se spolu se svým otcem Albertem (John McIntire), který kandiduje na pozici státního zástupce, pokusí vládu zločinu ve Phenix City ukončit. Jedná se ale o obtížný úkol, který si vyžaduje velké oběti. (ČSFD)

(více)

Recenze (14)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vypráví reálný incident, válku se zločineckou lobby a pokus o její vymýcení na maloměstě kdysi nechvalně známém jako "Sin City, U.S.A.". Obsazení není terno, snad jen John Larch jako gaunerský ksicht vyloženě potěší, jinak ale po všech stránkách poctivý a zajímavě dokumentárně laděný drama se slušnou řádkou vražd a akčních scén. Dobrý byl také úvodní newsreel - navnadí. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Nejlepší docu-noir a zároveň noir, ve kterém zemřelo snad nejvíc postav. Karlsona ještě musím prozkoumat. __ Ta barová zpěvačka mi přišla jako jasnej odkaz na Gildu: způsob, jakým koketovala s chlápkama, její černé šaty a dlouhé rukavičky (+ jejich sundávání) a způsob, jakým pohazovala vlasama.. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Na filmu je hodně vidět, že byl šitý horkou jehlou. Všechno od scénáře až po herecké výkony je v lepším případě šablonovité, v horším školácky prkenné. Zároveň je to načichlé typicky americkým druhem patriotismu a takovou tou aureolou úzkoprsého pánbíčkářství, až se mi ani nechce hlavním postavám fandit, ačkoliv bojují proti nepopiratelnému zlu. Také mám touhu ve spojení s tímto filmem použít slovo propaganda, ale nevím přesně, do které věty ho strčit. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Niekde v polovici sa s pomerne nezaujímavej gangsterky stáva jeden z vôbec najdrsnejších a najkrutejších zástupcov žánru. Môžete vyhrať bitku, ale vojna je oveľa dlhšia a jej koniec v nedohľadne. Film, v ktorom budete hlavných záporákov nenávidieť omnoho viac, ako v tých najslávnejších gangsterkách z neskoršej doby, do ktorých aktérov sa tak radi dnešní pseudodrsňáci štylizujú. Nech si každý, kto si myslí, že "world is yours" pozrie Phenix story a porozmýšľa nad tým, čo je to skutočné podsvetie. Film až dokonale antihollywoodsky napĺňa pojem záchrana v poslednej chvíli a deti (psi tu úlohu nehrajú) neumierajú, uvidíte sami. Nechcem ale spoilerovať a v týchto momentoch vo vás začne vrieť žlč a pocítite ešte väčšiu nenávisť a bezbrannosť voči gangstrom. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zdalo sa mi, že sledujem súčasnú situáciu vo svete a nie v malom americkom zapadákove. Tým je povedané jedno - nič sa odvtedy nezmenilo. Hajzli sú chránení a počestní ľudia hanobení. Akčná dráma plná silných postáv, plná silných scén, plná motivácie. To aby sa už konečne ľudia zobudili. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Dokumentární noiry příliš v lásce nemám, ale tento se doopravdy povedl. Nevím, zda je to tématem nebo hloubkou realističnosti anebo způsobem natočení filmu, ale bavilo mě to od začátku až do konce. Nevadil mi ani ten úvod, který sice snímek trochu zezačátku zbrzdil, ale na druhou stranu mu přidal na autentičnosti. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Pokud si o snímku dopředu nic nezjistíte, můžete být překvapeni (jestliže nečtete tento komentář), že se jedná o dokument. Snímek vypráví o městečku Phenix City a úvodní část filmu je jako dokument natočena. Je zde také voiceover, který vypráví další informace o městě, které skutečně mělo být řízeno zločinem, což vyvrcholilo smrtí nově zvoleného státního zástupce Alberta Pattersona. Jedná se tak vlastně o dokumentární dramatizaci toho, k čemu ve městě v roce 1954 došlo. Scéna s malou holčičkou je neskutečně děsivá, a to jsem Scorsesemu nevěřil, když o tom vyprávěl. Skutečně vás zamrazí, a to vlastně nějaké násilí ani neuvidíte. A není to jediná scéna. Finále je pořádně drsné a vy si uvědomíte, že už v roce 1955 tu byli tvůrci, kteří se nebáli ukazovat násilí tak, jak je. Ano, pořád omezeně, ale přesto vás tohle nenechá chladnými. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Slusny pozdni noir se zbytecnym dokumentarnim patnactiminutovym uvodem. To mohli vynechat a napsat, ze film je podle "skutecnych udalosti". Pisnicka Phenix City Blues zazpivana od Meg Myles je moc hezka, a na Gildu prdim... :) Je pravda, ze film je hodne nasilny, muzi, zeny, deti, starci...nikomu se nasili nevyhne. Na druhou stranu je prece jen tak nejak jasne ze dobro zvitezi, a tim film ztraci na napinavosti. Potesila serialova Jean Carson jako majitelka baru. 3+ ()

flu 

všechny recenze uživatele

Mám z tohohle filmu docela rozporuplné pocity. Na jednu stranu se dočkámě v Holywoodu poloviny padesátých let opravdu nevídané brutality (detailní záběry na krev, spousta mrtvol včetně žen a jedné dětské mrtvolky vyhozené z jedoucího auta). Tímhle se "Phenix City Story" vskutku vymyká dobovým standardům. Na druhou stranu nás čeká veskrze schématický scénář - hlavní "mirkodušínovská" postava právníka (který je pochopitelně veteránem/válečným hrdinou), odporní zlosyni (co spokojeně tyjí z gamblingu) a závěrečné vítězství práva a pořádku plné patosu a občanské angažovanosti, při kterém se dočkáme i docela důležitého vystoupení "ušlechtilého divocha" (je pravdou, že takhle dlouhá a významná role černošské postavy ve filmech té doby rovněž nebývala moc k vidění). Je však nutno uznat, že se jedná o poměrně věrnou dramatizaci skutečných událostí. Výsledkem je lehce nadprůměrná kriminálka s několika (v rámci žánru) revolučními momenty. U mně někde mezi 60% a 70%. ()

Atron 

všechny recenze uživatele

Já chápu pomalejší rozjezd filmu v padesátých letech, ale tohle jsem nerozdejchal. A zpěvačka co se snaží o napodobení Rity v Gildě je na rozhraní trapnosti a parodie. ()

Reklama

Reklama