Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(13)

Když byl v roce 1969 natočen historicky první český dětský televizní seriál, zachycující současné děti a jejich starosti, okamžitě vzbudil u diváků ohlas. Ukazoval obyčejné dětské kamarádství, vztahy mezi dětmi i dospělými, zachytil atmosféru pražské Malé Strany (natáčel se v okolí Jánského vršku i pražských barokních zahrad v podhradí) a „nastartoval“ například i hereckou kariéru Marka Ebena v roli Válečka. (Česká televize)

(více)

Recenze (98)

vinducha 

všechny recenze uživatele

Člověk si to tak nějak pamatuje , hlavně tu znělku ,  a vlastně narozdíl od dnešních děťátek , když něco vyvedli , vždycky to bylo spíš k pousmání , jsem už opravdu starej , protože musím říct , jo časy se mění  . Pak už mi jen vyvstane ten mezník , jak paní režiserka vykopla z pokračování Ferdu a to byl dle mého ten nejsprávnější raubíř. ()

Smileface 

všechny recenze uživatele

Režisérka v první sérii stvořika krásné dilo o čtyřech dětech z malé strany, aby ho následně v druhé sérii totálně zničila ostranění jené z postav (Údajně proto, že se s ní rozešel hercův bratr), přesunem děje na Pionýrský tábor a přidáním postavy extrémě otravného a úlisného táborového vedoucího v podáni Petra Štěpánka. Takto promarněný potenciál na pokračování jsem snad ještě neviděl. ()

Reklama

Prochazka19 

všechny recenze uživatele

Seriál by byl vynikající, i když celkový dojem poněkud kazí Marek Eben, který se sice poctivě snaží hrát, ale oproti dalším dětským účinkujícím působí příliš strojeně, až bych řekl toporně. Svoji roli odříkává jako básničku před tabulí a moc často se dívá přímo do kamery. Inu, byla to jeho první role. To takový Michal Michálek a samozřejmě Tonda Navrátil už měli své první filmové role za sebou. Přidanou hodnotu seriálu představují – dnes již historické – záběry nejen Malé Strany, ale i části Pražského hradu a Hradčan. Některé scény už by se dnes natočit nedaly, leda v ateliéru. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tři a půl bodu. Je škoda, že konce jednotlivých dílů nejsou většinou dotažené, zejména ve druhé sérii by si díla zasloužila větší vypointování. Herecké výkony solidní, jen Lenka Pletková se snaží natolik, že to zavání přehráváním. Marek Eben vypadal zejména v první sérii opravdu "hustě", ovšem v druhé sérii nejen, že zhubl, ale ukázal nám, že už tehdy to byl malý umělec (hra hned na několik hudebních nástrojů). Dnes patří mezi naši moderátorskou špičku. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ja som vyrastal na Rychlích šípoch...Zbieral som kreslené príbehy a pod. Tento seriál si veľmi dobre pamätám. Marek Eben bol ako metráček , ale zlatý... Teraz sa mi vybavuje aj hudba, ktorá sa nedá zabudnúť a ešte to, že stále strašne behali, a behali. No je to televízny kultový seriál pre deti......70%. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (19)

  • V seriálu si zahrál i známý bernardýn z mikrokomedie Bohouš (1968). (M.B)
  • Hororový dům s mrtvou ženou objevili kamarádi na adrese U páté baterie 896/50, Praha 6 – Břevnov. Vila patřila významnému architektovi Ottu Rothmayerovi (1892–1966). Dům je ve vlastnictví Muzea města Prahy. Vila ukrývá stálou expozici „Příběh jednoho domu a jedné rodiny“. (sator)
  • Dům, ve kterém bydlí Ferda a Váleček, se nalézá Malé Straně ve Šporkově ulici čp.10. Jedná se o památkově chráněný činžovní dům z 18. století se jménem „U Nejsvětější Trojice, U Kameníků“. (sator)

Reklama

Reklama