Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Rushmore je příběhem nadaného a rebelantského teenagera Maxe Fischera (Jason Schwartzman), studenta desáté třídy elitní Rushmorské akademie. Redaktor školních novin, kapitán nebo prezident nespočetných klubů a spolků, je zároveň jedním z nejhorších studentů ve škole, nad nímž neustále visí hrozba vyhazovu. Jeho svět se otřese, když se Max zamiluje do učitelky prvního ročníku slečny Crossové (Olivia Williams) a chce na její počest postavit akvárium. O její přízeň však musí soupeřit se svým přítelem, ocelářským magnátem panem Blumem (Bill Murray), bohatým otcem jeho dvou spolužáků. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

Tygrys 

všechny recenze uživatele

Zcela jistě nepatřím k "WesAndersonfilům", ale na rozdíl od Royal Tenenbaums jsem se při Rushmore celkem bavil, i když takovým zvláštním způsobem.Určitě k tomu taky přispěl kvalitní soundtrack. Budu muset někdy znova zkouknout Bottle Rocket, je to už dávno co jsem to viděl v TV a na ty závěrečné scény provedení loupeže nelze zapomenout. 3,5* ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Občas mám pocit, že žánr mládežnické komedie je v posledních letech už poněkud mrtev, o to raději jsem viděl v tomto směru svěží a originální kousek zacílený na starší mládež, který se naštěstí zcela vymyká tradičním teenagerským komediím založeným na laciném či fekálním humoru, má v sobě spoustu inteligentního vtipu a společně se zajímavě napsanými i ztvárněnými postavy si jde svou cestou. Nápaditě zpracovaný příběh studenta s vtipně vážným pohledem, černými brýlemi inteligenta a duší malého rebela kráčejícího proti davu, vynikajícího výborným nadáním v jedné oblasti a na druhé straně zažívající nemalé potíže s klasickými školními předměty, mě hodně bavil... a kdo by se v jeho postavě nějakou náhodou vůbec nenašel, může si na oplátku užít neotřelou romantickou komedii dvou soků o jednu ruku krásné mladé slečny z učitelského sboru nebo alespoň vychutnat příjemnou atmosférou doprovázenou skvělou hudbou či svérázného Billa Murrayho, který mi osobně tentokrát oproti posledně viděnému Životu pod vodou překvapivě sedl. Nekonal se sice pro mě vyloženě takový filmový zážitek, po němž bych okamžitě sáhl po pětihvězdě, ale rozhodně Rushmore patří za mě k tomu (nej)lepšímu, co jsem dosud z tvorby Wese Andersona viděl a potěšením mi u něj bylo po celý čas. Jen mě trochu mrzí ten lacině znějící název, jaký zase zplodili čeští distributoři. Naštěstí jsem se nenechal odradit ani názvem, ani plakátem, na základě něhož jsem kdysi na první pohled očekával něco stylově zcela jiného. [80%] ()

Reklama

swed 

všechny recenze uživatele

Typický film Wese Andersona, plný nezaměnitelných postav a situací. Právě tenhle specifický styl vyprávění může být pro někoho kamenem úrazu. Anderson totiž vytváří světy, které mají své vlastní zákonitosti a realita se zde vyskytuje ve značně pozměněné podobě (jednoduše řečeno - je to úlet). K dobru musím přičíst výkon mého oblíbence Billa Murrayho a také dobře poskládaný písničkový soundtrack. 8/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Mám filmy Wese Andersona rád, ale tenhle prostě nepovažuji za to nejlepší, co natočil. Jeho poetika už je zde cítit, je to tak příjemně ujeté, ale ta hlavní postava je opravdu otřesná. Můžete ji snadno nesnášet. Navíc ani ten příběh vás tolik neuchvátí jako jiné Andersonovy věci. Herecky dobré, ale asi jsem čekal víc. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jedno vím zcela jistě. Že originální režijní rukopis Wese Andersona v Rushmore zcela jistě zakořenil a byl poznat už po pár minutách. Jeho dvě hlavní postavy Max Fisher a pan Blum jsou toho jasným důkazem. Max se svým komisním výrazem ve tváři a obrovskými, šerednými brýlemi, který byl schopen čehokoliv a kdykoliv, obzvlášť pak v situacích týkající se jeho náklonnosti ke slečně učitelce a Bill Murray svou rolí vysloveně žil. Jeho výstup ve výtahu nemá chybu. Možná neobvyklý snímek, ale plný vtipných nápadů, kde vytáhnu třeba ten s medailemi za docházku a nebo za dochvilnost, plus bezvadný soundtrack byl příjemným zpestřením v této žánrové mixáži. Já se po skončení šla už jen podívat, jak vypadá Jason Schwartzman v reálu. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (17)

  • Mŕtvy manžel pani Crossovej (Olivia Williams), ktorého obrázky má v spálni, je Owen Wilson. (m.a.t.o.)
  • Brian Cox bol do úlohy Dr. Guggenheima obsadený vďaka hereckému výkonu, ktorý predviedol v snímke Manhunter (1986). (m.a.t.o.)
  • Wes Anderson pôvodne zamýšľal, že hudobný doprovod k filmu by tvorili iba piesne skupiny The Kinks. (m.a.t.o.)

Související novinky

Bill Murray znovu u Wese Andersona

Bill Murray znovu u Wese Andersona

17.07.2021

Po předchozích spolupracích na filmech Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením omezeným, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc, Grandhotel Budapešť,… (více)

Reklama

Reklama