Reklama

Reklama

Darryl Revok má nevídanou moc a neukojitelnou touhu po kontrole. Jako vůdce podzemní aliance vede válku s "normálními lidmi", aby ovládl svět pomocí telekineze, pasivně agresivní zbraně toho nejnebezpečnějšího a nejsmrtelnějšího druhu. Samozvaný "empatik" Cameron Vale je na pokraji šílenství a bojuje se silami, které určují jeho existenci. Vale je naverbován doktorem Paulem Ruthem a pověřen úkolem vypátrat Revoka dříve, než stihne napáchat další škody. Revok, který má neuvěřitelnou schopnost číst myšlenky a blokovat lidský nervový systém, se však rozhodne dokázat, že je mocným tvorem... (Cinemax)

(více)

Recenze (182)

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Scanners představují jakýsi zlom ve filmografii kanadského režiséra a jeho tvorbu tak můžeme (ale nemusíme) dělit na filmy před a po tomto filmu. Samozřejmě těch zlomových okamžiků by se dalo nalézt více, protože filmový vývoj Davida Cronenberga je obdivuhodný. Scanners v sobě skrývají znaky filmů starších, tj. silný pocit odcizení z důvodu odlišnosti ať už fyzické nebo psychické (jako v tomto případě), ale není to podáno tak šokující formou a film je neobvykle umírněný. Na kvalitě mu to však neubírá, spíše naopak. Jeho zdánlivá mírnost dává skvěle vyniknout grandióznímu konci, který jsem sledoval s pusou dokořán. Vynikající efekty a masky jsou již jakýmsi nepsaným pravidlem Davidových filmů a ani tady tomu není jinak. Navíc perfektně zahraný záporák Michaela Ironsidea je pomyslnou třešničkou na dortu. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Ak by som videl v správnom veku a hlavne v správnej dobe, tak by som dal určite 4*. Z dnešného pohľadu treba uznať, že film má stále čo ponúknuť, ale nie je toho zasa až tak veľa. Scanners sú spojení predovšetkým s vybuchujúcimi hlavami. No, vybuchne tu jedna hlava, a tým celý ohňostroj končí. Inak ide skôr o tuctovú detektívku do ktorej niekto hodil telepatov, ktorí však svoje schopnosti (samozrejme z dôvodu technických limitov a hlavne skrz rozpočet) využívajú veľmi neakčne/minimálne. Veľkým plusom je Michael Ironside, ktorý disponuje veľmi výrazným potenciálom negatívneho charizmatu. ()

Baxt 

všechny recenze uživatele

Ačkoli Cronenbergova poetika metamorfózy lidského těla není tak zničující a osobitá, jako u pozdějšího a povedenějšího Videodromu, stojí Scanners za pozornost. Především jde o dobré vstupní dílo pro diváky nepolíbené režisérovou filmografií. Vize fikčního světa je nezvykle ustálená a centrální vypravěčská linie je skvěle rytmická a přehledná, nehledě na to, že není narušená žádnými fantaskními halucinacemi. Ohromně pomáhá hudba Howarda Shorea, díky níž je závěrečný "souboj v upřeném zírání" hodně napínavou záležitostí. ()

adamo_znk 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejkultovnější Cronenbergův majstrštych, spojující všechno pro něj typické v jeden komplexní celek. Zásadní sci-fi film, neprávem známý pouze jednou scénou vybuchující kebule. Geniální Michael Ironside v roli arcipadoucha Darylla Revoka. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Jste telepat, ale zatím si to ještě neuvědomujete....... Musel jsem si uvědomit z jakého je to roku a tak na to také nahlížet. Příběh je povedený, dramatizace dobrá a hudba velmi deprimující. Herecké obsazení není moc dobré, ale Michael Ironside to zachraňuje. CITÁT - Teď na sebe budeme telepaticky řvát!!!!....... Konec je velmi povedený a "finální" souboj byl fakt hnusný (jako krvavě). ()

tibenskym 

všechny recenze uživatele

Príbeh filmu točiaci sa okolo (nie tak čisto) telepatických schopností má veľký potenciál, ale natočené to bolo dosť divne a tie hnusné zvuky tiahnúce sa celým filmom ani nehovorím :D. Vedel by som si predstaviť novodobý remake s lepšími efektmi, záživnejšou akciou a s hlbším zameraním sa na morálnu a sociálnu stránku problematiky čítania myšlienok. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Horor o telepatech, kteří jsou schopni svými psychickými schopnostmi i člověka zabít, viz vlastně hned v úvodu je krásně vybuchující hlava! Lepšího maniaka než Michaela Ironsidea do role hlavního záporáka nemohl maestro Cronenberg vybrat. Trochu mi zjevem a vražedným kukučem připomínal Jacka Nicholsona, takže za něj a výkon obrovské plus. Na hlavním hrdinovi v podání Stephena Lacka se mi obzvlášť líbila postupná transformace z ušmudlaného bezdomovce na ostříleného telepata, který tomu v závěru nasadí pořádnou korunu, ale o tom nehodlám spoilerovat. Scanners řadící se ke klasice Davida Cronenberga asi většinu lidí neposadí na zadek, ale nabídne velmi lahodnou atmosféru ve smyslu, že nebezpečí kompliců nevyzpytatelného Darryla Revoka (Michael Ironside) číhá všude a nevíte, kdo z lidí je telepat či nikoliv. A v tom je jeho síla. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Na režisérove pomery, nezvyčajne akčný snímok. Násilie a akcia sa tu striedajú s tichými a pomalými pasážami, Cronenberg to však vyvážil rovnakými dávkami a tak film nemá tendenciu niekoho či už príliš nudiť, alebo príliš šokovať. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Od Cronenberga toho nemám veľa napozeraného a aj čo mam okrem muchy v mojich očiach dobre nedopadli a aj tento je len priemer. Príbeh je neopozeraný, ale dosť prehnaný, gore efektnosť je tu vysoká, atmosferické momenty sú tu tiež. Postavy tu ani niesu až tak dôležité, lebo viaceré ako sa objavia aj zomrú. Film má silnú ponurosť, čiastočne to robí hudba, čiastočne priestory, kde sa film odohrával. Telepatia je prenos nejakých informácii, ktoré sú umožnené mimozmyslovými schopnosťami, možno niečo podobné je aj v reále, ale v tomto filme sú telepati niečo ako nadľudia, nechávajú vybuchovať hlavy, rozbíjať pracovne, manipulovať z ludmi, zapaľovať ohne a veľa ďalšieho, tak sa dá povedať, že film zabŕda aj do žánru fantasy. Ale vadilo mi, že v pár scénach logika ustúpila scenáru, a to nemám rád. Keby to bolo točené aspoň trocha v realistickej forme, tak dávam vyššie hodnotenie a takto len silné 3*. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

čekal jsem možná víc vybuchujících hlav....ale to,že je film usazen ve více povídavé,inteligentní a dějové rovině ,,je asi jenom dobře....Opět je to v podání Cronenberga takové vypjaté psychologické drama s drobnými momenty velkých byzardností. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Cronenbergova klasika, která se bohužel až přehnaně drží jakýchsi nevidětelných mantinelů nezajímavosti, jež místy až hraničí s nudou. Jinak ale námětově velice silný koncept s několi pro Cronenberga typickými nechutnými scénami. Škoda, že to nedopalo zajímavěji. ()

fcreading 

všechny recenze uživatele

Fascinujúci príbeh od Davida Cronenberga, ktorý sa po predošlých skúsenostiach z réžiou trochu ponaučil a prišiel s niečim novým, čo tu ešte nebolo. Samozrejme boli aj taký, ktorý chceli zarobiť ešte peniaze navyše a tak sa priživili na účet Cronenberga a odkopírovali jeho príbeh a názov vybrali Scanner Cop. Nič by natom nebolo zlé, keby sa to nehralo na B-éčko, ale to už je chyba režiséra a tvorcov 80 percent. ()

Zayl 

všechny recenze uživatele

Scanners je přesně tím smutným případem, kdy může operovat s perfektním námětem, ale jakoby se sám sebe ptal, co si může a nemůže dovolit. Poměrně jasnou vizi má vtisknutá myšlenka, avšak klacky pod nohy si hází v podobně předlouhých dialogů. Samozřejmě je tu několik geniálních okamžiků a zajímavý závěr, ale z objektivního hodnocení mi nevzejde nic jiného, než že z velké části to byla dost nuda. Na můj vkus příliš přeceňovaný film se zvěstmi o vybuchujících hlavách, přičemž nedokázal ani z půlky využít svůj potenciál. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem to viděl jako malé mrně, takže jsem si při opětovném zhlédnutí po dvaceti letech užil příjemnou spršku prazážitků. Nejsem tedy schopen hodnotit objektivně - každopádně je to dobrá stylovka s lehkou příchutí 70tých let, některé prvky scénáře jsou sice trochu přemrštěné, ale celkově to šlape. Klasika žánru. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekl, myslím si, že „Scanners“ je jedním z nejslabších filmů, jaké Cronenberg natočil. Jsou zde všechny prvky, kterými se jeho filmografie může pyšnit, ale tyto pro něj specifické prvky jsou nasazeny na klišovitou kostru, která není schopna čímkoli překvapit. I když jsou zde prvky, které jsou pořád silné, postavy, které vás mohou zaujmout, a finální pointa, která přece jen zasáhne, není to film, který by až tolik vyrazil dech. Cronenberg se zde trochu stáhl a nevystupuje tolik na povrch. Dávat přednost opakovaným principům není úplně ono. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Tento "brokovnicový" film Davida Cronenberga se stejně jako jeho další filmy dost výrazně liší od tehdejších obvyklých snímků. Příběh o telepatických schopnostech je hodně zajímavé a málo používané téma a Cronenberg s tímto naložil velmi dobře, avšak film trochu nudí celou první hodinu a pořádně se to rozjede až tu finální půlhodinu. Je to takový nízkorozpočtový inteligentní horor, který je velmi dobře zvládnutý a zajímavý, ale nedosahuje kvalit Mouchy nebo Mrtvé zony. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Exploze hlavy. Scéna, která mi utkvěla v hlavě, když jsem film viděl poprvé někdy v polovině devadesátých let. Za tu dobu se nic nezměnilo, ta scéna je dokonalá a žádný počítačový trik nikdy nenahradí poctivou maskérskou práci! Scanners jsou jedním z těch "normálnějších" Cronenbergových počinů, ve kterém místo mutací dostávají prostor telepatické schopnosti. Nezapomenutelný je démonický Michael Ironside v roli vůdce zlých scannerů Darryla Revoka. Taktéž mě absolutně usadila hudba Howarda Shore, která míchá orchestrální části s elektronickými prvky, jenž dohromady souzní v jednou celistvém fantastickém celku. Nejednou mě připomněla pozdější Cronenbergův mistrovský kousek The Fly, ke kterému Shore hudbu dělal také. Oko lačnící po ženské kráse jistě potěší Jennifer O´Neil, hrající telepatku Kim. Další z pokračováních scannerů laťku kvality původního dílu již nikdy nezdolalo. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

V podstate sa tomu nedá nič vytknúť. Geniálny scenár, perfektne zahráte(démonický Ironside a krásna Jennifer O'Neill!), natočené, premyslené od prvej do poslednej minúty, s perfektným záverom. Niektoré efekty sú stále až nechutné, kam sa hrabe CGI. Je to temné, tmavé, psychologicky prepracované, násilné,  mestské, zimné a depresívnym spôsobom veľmi pôsobivé. Niet čo dodať. ()

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Scanners dostanou seriálovou verzi od HBO

Scanners dostanou seriálovou verzi od HBO

23.09.2022

Přichází dobré zprávy pro fanoušky temných vizí legendárního režiséra Davida Cronenberga (Zločiny budoucnosti, Moucha), jeho raný hororový sci-fi snímek Scanners se totiž podle nejnovějších informací… (více)

Reklama

Reklama