Reklama

Reklama

Darryl Revok má nevídanou moc a neukojitelnou touhu po kontrole. Jako vůdce podzemní aliance vede válku s "normálními lidmi", aby ovládl svět pomocí telekineze, pasivně agresivní zbraně toho nejnebezpečnějšího a nejsmrtelnějšího druhu. Samozvaný "empatik" Cameron Vale je na pokraji šílenství a bojuje se silami, které určují jeho existenci. Vale je naverbován doktorem Paulem Ruthem a pověřen úkolem vypátrat Revoka dříve, než stihne napáchat další škody. Revok, který má neuvěřitelnou schopnost číst myšlenky a blokovat lidský nervový systém, se však rozhodne dokázat, že je mocným tvorem... (Cinemax)

(více)

Recenze (182)

mickyreed 

všechny recenze uživatele

Cronenberg mi opět otevřel dveře do neznáma. Po hodině a 40 minutách se měly zavřít, ale přesto zůstaly pootevřený pro zvědavce jako jsem já. Při titulkách mi zbylo jen jedno obrovský "Kurva?". ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Cameron Vale (Stephen Lack) netuší o svých schopnostech, dokud nedojde v obchodním centru ke střetu s postarší dámou, a poté se Cameron probouzí ve výzkumném středisku. Doktor Ruth vysvětlí Cameronovi, že je jedním z mála těch, kteří vládnou telepatickou silou, a že je třeba jeho schopností, aby vypátral nebezpečného telepata Darryla Revoka (Michael Ironside)... Tomuto Cronenbergovu filmu, stejně jako jeho mnoha dalším, určitě nechybí originální námět a myšlenka. Jenže to je tak všechno, film mne ukrutně nebavil, a nejsem si jist, jestli jsem náhodou uprostřed nezadříml (ale nějak jsem to nepostřehl, takže asi děj nebyl natolik důležitý). Kromě několika zajímavých (a všude zmiňovaných) scén (vybuchující hlava) totiž film nijak moc víc nenabízí, Ještě mám někde další dvě pokračování, ale nevím jestli k nim najdu vůbec odvahu... ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(31/2019) / Škoda, že sa majster Cronenberg začal nejako krotiť. Scanners obsahujú všetko z jeho rukopisu. Bizarne beznádejné prostredie, odťažité neprístupné až umelé postavy a ktomu samozrejme nejaký úchylný námet. Tentokrát sa jedná o ľudí, tzv. scennerov, inými slovami telepatov. A síce tam všetko je, z filmu ide pocit ako keď si tretí krát vyluhuješ sáčok s čajom. V rámci tvorby to bude za tri. (6/10) ()

Danny F. 

všechny recenze uživatele

Masky ujdou, triky by taky nebyly k zahození, jen mi zde chybí více ''Scanners'' likvidací lidí a trocha té krve. Jinak docela dobrý film. 55% ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušný potenciál a skvelý námet s nechutnými efektami brzdí trocha nedotiahnutí a nie príliš záživný samotný dej filmu. Vyťažiť tak maximum z námetu a viac záživnosti v samotnom obsahu by bola z filmu pecka. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavé sci-fi béčko, které kromě Ironsida obsahuje pár Cronenbergových vychytávek jako je vybuchující hlava, nebo fakt vystouplý žíly. Ale žádný zázrak to také není, sliboval jsem si přes známost filmu trochu více. Na druhou stranu koukatelných filmů tohodle žánru bylo vždycky jako šafránu, takže člověk chybu neudělá. ()

NALBERTik 

všechny recenze uživatele

Ta konečná scéna opravdu povedená.... a celkovje celý film, na to ze kterého je roku... a mozná je taky tak dobrý, protože tam nevybuchlo příliš mnoho hlav... fsecko bylo tak akurat :) ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

Parádní začátek a konec, mezi tím však ohromný kýbl dialogové nudy, který podtrhuje zoufalý herecký výkon Stephena Lacka. Sakra, když ani herec nevěří jedinému slovu, co vypouští z úst, jak potom může věřit divák? Ironside je naopak bezvadný, zápletka obstojná, ale vyzdvihovaných gore záběru taky poskrovnu. Za mě takový solidní průměr (2,5*) zaokrouhlený nakonec na 3* jako uznání jistého kultovního statusu. Lehké zklamání. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Na jubilejní tisící komentář jsem si vybral start jedné kultovní série, kterou jsem sháněl dlouhá léta. Prvnímu dílu se dá vytknout ledacos - ukecanost, to že působí spíše jako ze začátku 70. let než z 80. let i některé nepochopitelné scény. Na druhou stranu - koncept telepatů je zde podán úžasně (neustálý strach z lidí, bolesti hlavy z hlasů). Stejně tak úžasné jsou i veškeré scény telepatického působení na které si režisér v pohodě vystačí s kvílivou hudbou a mimikou herců, přičemž hlavně Ironside je výborný už za mlada. A přes pomalé tempo obsahuje film celkem slušné efekty (vybuchující hlava na začátku, závěrečný souboj) i solidní akce a dokonce i slušný thrilerový příběh. V porovnání s horory té doby lepší nadprůměr. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

"...no fireworks." Telepatie, exploze hlav, krev. Vše velmi grafické... aneb gore náměty, co vznikaly jen minulé století. Užíval jsem si tu oldschoolovou oddanost béčkovému tématu v syrovém provedení. Tohle Cronenbergovi sedí nejvíc. A mě se podobné záležitosti moc líbí. Jen mohlo být víc battlů mezi telepaty a míň toho pátrání. Dlouho jsem se na tenhle kult těšil a v pravdě předčil očekávání. Už je to nějaký čas, co jsem viděl něco démoničtějšího, než Ironside a jeho finální ksicht skrz plameny. Líbí se mi, že to není jen telepat co se podívá a oběť okamžitě podlehne, ale musí pro svoje efekty vynaložit značné úsilí, což je právě onen prvek, který spolu se zvukovými efekty dopomohl Scanners k tomu, aby na diváky fungovaly tak, jak tvůrce zamýšlel. A parádní plakát! ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Ve filmech se to s těmi „telepatickými“ schopnostmi hodně přehání, aby bylo na co koukat. Když se to napasuje na pěkný příběh (viz třeba Kingův román Žhářka, též zfilmovaný), tak může být výsledek i velmi dobrý. Tohle se však moc nepovedlo a navíc ten film měl naprosto příšerný hudební doprovod, tedy spíše zvukový, protože o hudbě v pravém slova smyslu zde nelze mluvit. Asi nejsem tím správným divákem pro tento film. ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Oproti predošlým Cronenbergovým filmom má tento celkom prostú, údernú zápletku. Dobrý telepat je vyslaný aby zastavil zlého teroristického psychotelepata, jasné ako telekinetický buchnát do gulí. Síce sa to celé trochu skomplikuje a dôjde na nejaké tie "nečakané" odhalenia, ale nič čo by dvíhalo rapavé zadky z gaučov a otváralo huby dokorán ako okná do vesmíru. Taktiež je tu dosť veľa strielania, krvy, slávna vybuchujúca plešatá gebuľa a nie tak slávna vybuchujúca telefónna búdka. Hlavného hrdinu tu však v pohode preští hlavný záporák, šialený Michael Ironside s vyvŕtanou dierou na čele je jednoducho neprehliadnuteľný. Na Cronenberga mi to prišlo ako taká oddychovka s jasnými, vcelku jednoduchými pravidlami. A teraz vypadnite z mojej hlavy, šmejdi! ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Režisér v ďalšom slávnom horore vsádza na intenzívny bolehlav, ktorý spôsobujú Telepati. Tí nevieme odkiaľ prišli, kam smerujú, len tušíme, že sú spoločnosti nebezpeční. Čítajú myšlienky, majú dar presviedčania a keď sa na Vás dlhšie ksichtia môže Vám z toho explodovať hlava (tiež som si musel kultovú scénku pretočil viackrát). Ako v Mláďatách aj tu nejde než pochváliť výber hercov, vďaka ktorým nevyznejú početné šklebenia sa smiešne. Samozrejme opäť ukážkovo slizký záporák, len mohol dostať viac priestoru. Nesúhlasím s tunajším tvrdením, že sa Cronenberg držal pri explicitných scénach na uzde, práve naopak, doprial im krvavú predohru akú v kľúčovom momente umne stopol, aby ponechal priestor fantázii diváka. Áno, hovorím o finále, kde môže začať diskusia, kto že to a v akom tele nakoniec skončil. Musím ale varovať pred príšernou hudbou pri dabovanej verzii. V porovnaní s originálnym znením je to 100 a jedno. ()

Pafl 

všechny recenze uživatele

Tajný vládní výzkum, podzemní spiknutí telepatů, zabijáci ovládaní cizí vůlí ... co lepšího si přát? No, našlo by se: Cronenbergův velký souputník David Lynch ve svých filmech jednu dobu stavěl proti ďábelským a geniálním padouchům naivní a lehce natvrdlé správňáky, jejichž part často připadl Kyle McLachlanovi (v Twin Peaks, Modrém sametu i v Duně). Cronenberg se pokusil o totéž a je to hrozné. Stephen Lack je ve své misi "vedoucí skautského tábora jde bojovat proti všemu zlu na světě" otřesný a nejlepší vlastností, kterou jeho postava má, je že toho naštěstí tak moc nenamluví. ()

Cong 

všechny recenze uživatele

Začátek a závěrečných cca dvacet minut - nářez ( na svoji dobu i dneska ). Mezi tím ale docela nuda, David Cronenberg je mistr atmosféry, podivností a nechutně zábavnejch efektů, ale s tím si v tomto případě nevystačí po celou stopáž filmu. Neznámý Stephen Lack v hlavní roli ty "poklidnější" pasáže zkrátka neutáhne a démonický záporák Michael Ironside má až trestuhodně málo prostoru. Mimochodem, Cronenbergův Videodrome ze stejné doby se potýká s podobnými problémy, ale na rozdíl od Scanners si to kompenzuje hutnější atmosférou i větší myšlenkovou hloubkou. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Velice dobré napínavé a originální sci-fi, potvrzující, že i s menším rozpočtem se dá natočit velice kvalitní podívaná, postavená na dobré myšlence i scénáři. Cronenberg potvrzuje svou vyjímečnost, zatímco na diváka dopadá temná atmosféra filmu. ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nečekal, že film o válce telepatů od Cronenberga bude takhle nudnej. Hlavními problémy je víceméně neexistující charakterizace postav a víceméně neexistující herecký výkon Stephen Lacka v hlavní roli. V druhé půlce už jsem musel přetáčet. 4/10 ()

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Scanners dostanou seriálovou verzi od HBO

Scanners dostanou seriálovou verzi od HBO

23.09.2022

Přichází dobré zprávy pro fanoušky temných vizí legendárního režiséra Davida Cronenberga (Zločiny budoucnosti, Moucha), jeho raný hororový sci-fi snímek Scanners se totiž podle nejnovějších informací… (více)

Reklama

Reklama