Reklama

Reklama

Videodrom

  • Kanada Videodrome (více)
Trailer

Ústřední postavou příběhu je Max Renn, bezskrupulózní ředitel kontroverzního televizního kanálu 83, který nabízí vše od lehké erotiky po brutální násilí. Při hledání nového námětu do vysílání Max narazí na pirátskou nahrávku, jejíž název zní Videodrom. Přímočará syrová násilnost pořadu Maxe fascinuje do té míry, že navzdory varováním začne pátrat po jeho původu a tvůrcích. Vydává se tak na cestu, která jej zavede do nejtemnějších zákoutí lidské psychiky a postupně se propadá do světa, v němž realitu nahrazují čím dál tím děsivější a divočejší vize... Torontský rodák David Cronenberg, který dnes patří k žijícím klasikům nejen žánrového filmu, na sebe poprvé výrazněji upozornil ve druhé polovině 70. let, kdy v rychlém sledu natočil snímky Shivers (1975), Rabid (1977), Brood (1979) a především Scanners (1981) s proslulou scénou explodující lidské hlavy. V těchto filmech ustanovil svůj charakteristický autorský rukopis a etabloval se jako tvůrce silně tělesných hororů, které se nevyhýbají šokujícím násilným výjevům, jejichž prostřednictvím se vyjadřují k údělu moderního člověka, potýkajícího se s prudkým vývojem technologií a přírodních či lékařských věd. Pomyslným vrcholem rané fáze Cronenbergovy tvorby je právě Videodrom, v němž už v roce 1983 dokázal předznamenat, jak se může virtuální realita prolnout se skutečností až do té míry, že člověka doslova pozře. Film je zajímavý také tím, že v jedné z hlavních rolí se zde objevuje Deborah Harryová, známější jako Debbie Harry, frontmanka novovlné kapely Blondie. (Česká televize)

(více)

Recenze (219)

MERKATtv 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý film. Celkový koncept ovládania ľudskej mysle pomocou halucinácií zo "zakázanej" kazety je zaujímavý a bláznivo prevedený Cronenbergovským štýlom. Som prekvapený, že som o tomto filme doteraz nepočul. Herci boli fajn a aj praktické efekty dosť dobré. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Cronenbergův film. O atraktivitě tělesných mutací , násilí a sexu. Hlavní hrdina si vystřelí mozek za zvolání :Ať žije nová forma hmoty ! ()

nooly 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce dle mě nedbale odvedená práce (obzvlášť mám výtky ke zvuku), po obsahové stránce roztomile úchylná záležitost. Pokud dovolíte, doporučím radši Cronenbergův Nahý oběd. ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Film, které svým zaměřením přesahuje svou dobu. Dobou, kdy divák už není jen pasivním akceptantem, ale přímým účastníkem. Max Renn je ztělesněním poskytovatele takové "zábavy". V okamžiku kdy se stane sám její obětí, už jen vidíme duševní rozklad, vyjádřeny ryze cronenbergovsky. David Cronenberg vlastně předběhl dobu asi tak o 20 let. Dnes už hranice mezi reálným a virtuálním životem jer velmi rozostřena, takže mnohdy lidé žijí spíš v imaginárním světě, aniž by byli schopni si to uvědomit. To z nich dělá jen tupé stádo krav,. které lze snadno naprogramovat k větší dojivosti. Lidský jedinec podléhá denně stovkám vlivů, selekce je čistě na něm. Bohužel rozhodování je něco, co člověku zřejmě nemělo být umožněno, tedy ne na bázi rozumu. Nezáleží na tom, zda je něco reálné nebo fiktivní, rozhodující je to, že to už neumíme rozlišit. Osedlejme svou omezenost. ()

WolfIssen 

všechny recenze uživatele

Někdo by mi třeba nacpal do břicha ruce až po lokty a potom nechal vybouchnout, ale můj názor na tento film to nezmění. Proč se natáčí takové nudné blbosti, které mají po více jak tisíci hodnoceních vcelku vysoké procento se asi stejně nikdy nedozvím, tak proč to řešit. Ještě že nečumím na televizi :-) ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Cronenberg mi sedne. Je fascinující, chladný, odtažitý a vizionářský. Dostala mne slova prof. O'Bliviona - tohle není mé rodné jméno, ale televizní jméno. Blízko je doba, kdy takové jméno bude mít každý. Píše se rok 2013 a voilá, je to tak. ()

F-red 

všechny recenze uživatele

Ťažký film. Musím priznať, že keď som sa na tento film díval pred desiatimi rokmi, díval som sa na úplne iný film. Bravo Cronenberg, bravo! Skutoční vizionár! ()

Olafsson 

všechny recenze uživatele

Skvělej počin, vizuálně perfektní na svou dobu, zajímavý námět a bizarní zápletka.. .Nenechá diváka se nudit ani na chvíli... Lepší než desítky současných CGI horor konin... ()

megajalec 

všechny recenze uživatele

Potenciál fajn, hlavná téma a problém naznačené, ale bohužiaľ, nedotiahnuté do konca. Obrovská škoda, lebo vravím, malo to niečo do seba, nápady tam boli (televízia je viac, ponorenie sa do TV, ovládanie človeka ňou...). Prvá polovica nezaujímavá, dej sa pomalinky rozbieha, keď príde k samotnému problému, ktorým sa chce film zaoberá a poukazuje na neho, je v podstate len naznačený a slabo dotiahnutý. Béčkovosť je vidieť ()

muti 

všechny recenze uživatele

hm a ja ze preco mi to pripomina moj oblubeny eXistenZ - oba reziroval David C. no malo to zaujimavy start ale inak nic extra. mozno na svoju dobu prelomove, ale na moj vkus prilis nerozvite. je to taka Elm Street bez Freddyho. pobadal som aj par efektov pouzitych v neskorchsi Elm St - pistolvrezana do ruky, vyduvajuca sa obrazovka, interakcia s TV, opustenie reality zmenou vedomia... koment: Pomo. spoiler alert: dufalsomzenakoncivpristavepridedotejarenykdesaodohravalitievidea ()

lisma 

všechny recenze uživatele

Cronenberg rozpoutal smyslové orgie. Naturalisticky organické, virtuální, úchylné ... netradiční podíváná, která se mě poměrně zamlouvá. ()

HubertCumber 

všechny recenze uživatele

Nádherný, silný, atmosférický ... jedny z mála prirovnaní ktoré attackovali moju myseľ. Na konci som už mal pocit, že ja som hlavna postava, ktorá sleduje VIDEODROME a začnem mať halucinácie. LONG LIVE THE NEW FLESH ! ()

maraek 

všechny recenze uživatele

videodrome je první díl cronenbergovi pomyslné tematické trilogie o tom, jak technologie mění uspořádání lidské společnosti tím, že mění vztah lidí k jejich tělům. úplně jsem nevěděl, co mám čekat, protože tohle byl můj první cronenberg. film bych popsal jako spektákl plný skvělých praktických speciálních efektů, které určitě předběhly svou dobu, s velkým sociálním přesahem. za sebe bych film rozhodně neoznačil jako perfektní, částmi byl dokonce i trochu unuděný, ale celkovým vizuálem a hlavně editem mě film celkem nadchnul do cronenbergovi zbylé tvorby. ()

Reklama

Reklama