Reklama

Reklama

Videodrom

  • Kanada Videodrome (více)
Trailer

Ústřední postavou příběhu je Max Renn, bezskrupulózní ředitel kontroverzního televizního kanálu 83, který nabízí vše od lehké erotiky po brutální násilí. Při hledání nového námětu do vysílání Max narazí na pirátskou nahrávku, jejíž název zní Videodrom. Přímočará syrová násilnost pořadu Maxe fascinuje do té míry, že navzdory varováním začne pátrat po jeho původu a tvůrcích. Vydává se tak na cestu, která jej zavede do nejtemnějších zákoutí lidské psychiky a postupně se propadá do světa, v němž realitu nahrazují čím dál tím děsivější a divočejší vize... Torontský rodák David Cronenberg, který dnes patří k žijícím klasikům nejen žánrového filmu, na sebe poprvé výrazněji upozornil ve druhé polovině 70. let, kdy v rychlém sledu natočil snímky Shivers (1975), Rabid (1977), Brood (1979) a především Scanners (1981) s proslulou scénou explodující lidské hlavy. V těchto filmech ustanovil svůj charakteristický autorský rukopis a etabloval se jako tvůrce silně tělesných hororů, které se nevyhýbají šokujícím násilným výjevům, jejichž prostřednictvím se vyjadřují k údělu moderního člověka, potýkajícího se s prudkým vývojem technologií a přírodních či lékařských věd. Pomyslným vrcholem rané fáze Cronenbergovy tvorby je právě Videodrom, v němž už v roce 1983 dokázal předznamenat, jak se může virtuální realita prolnout se skutečností až do té míry, že člověka doslova pozře. Film je zajímavý také tím, že v jedné z hlavních rolí se zde objevuje Deborah Harryová, známější jako Debbie Harry, frontmanka novovlné kapely Blondie. (Česká televize)

(více)

Recenze (219)

SniperG1 

všechny recenze uživatele

Tak mi zase PAN Cronenberg dokázal, jaké je to úchylné a zvrácené hovado!! Né, že by mi to vadilo ba naopak! Výborné herecké obsazení a kamera. Naprostá spokojenost...90% ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Nadčasové téma, nestárnoucí ikonické efekty a ponuře bizarní atmosféra. I po více než třech dekádách stále aktuální myšlenky jsou v laciném osmdesátkovém hávu jsou dnes možná ještě působivější než kdy dřív. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Cením si zbytečně nedovysvětlovávaného prolínání reality s halucinacemi a hlavně toho, jak Cronenberg (i) dřív než všichni ostatní vyhmátl téma náhradní reality generované technikou a jak (ii) reflektuje lidskou oblibu v pozorování násilí, aniž by ho v tomhle konkrétním filmu zas tak moc zálibně zobrazoval (a tím se dopouštěl zneužívání přesně té slabosti, na kterou poukazuje, jak se filmům na stejné téma zhusta stává). Neříká toho sice na brakovém půdorysu o lidech tolik a tak zajímavého jako v Mouše, ale taky ani zdaleka nepředvádí bezcílné nimrání v morbidních fyzických fantaziích jako v Příliš dokonalé podobě. 70 % ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

To co začíná jako zjevná reflexe vkusu diváka a hledání nových cest zábavy se postupem filmu mění v halucinogení, schizofrení zvrhlost, kde si z té vrstevnatosti příběhu každý může vzít co chce... Cronenberg nezůstává své pověsti nic dlužen a servíruje nám jednu nechutnost za druhou... Z dnešního hlediska už poněkud vyčpělé téma, když nás všechny ty internety stejně zničej, ale filmu nemůžete upřít solidní základ v podobě VHS technologie... Tak až nebute vědět, co se starejma kazetama, tak si šoupnětě třeba do ..... břicha... ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu už film (díky rozvoji technologií) velmi zestárnul, na druhou stranu mu toto stárnutí dodalo až magické kouzlo...... Jak bych jej vnímal, kdybych jej viděl už v osmdesátých letech, to se dá těžko odhanout. Určitě jinak, než nyní - 30 let po premiéře..... ()

Javad 

všechny recenze uživatele

Ďalší z radu : „Filmy ktoré ma úplne vyvedú z miery, znechutia mi deň a vymývajú mozog “ . Nie je to o násilí, mučení a sexe, toto je VIDEODROM. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Moc zajímavý příběh, který by mohl být ale ještě určitým způsobem víc chytlavý. Něco mi tam nesedlo. Nejspíše se jednalo o to, že až moc lákal na stanici, kde se budou dít ty nejhorší násilnosti, které kdy existují a bude to něco, co svět ještě nezažil. A přitom z této části tam byla jen taková chvilka, která ještě podle mého názoru nebyla nějak zajímavá. Neříkám tím, že tam mělo být víc násilí, ale spíše, že než o samotnou násilnost, krev a mrtvá těla se jednalo spíše o psychologický příběh muže, který podlehl určitému produktu. Efekty byly perfektní, sexuální náruživost Deborah Harry byla velmi přesvědčivá a pocity šílenství, které James Woods znázornil byly také na jedničku. ()

mickyreed 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s Cronenbergem (pokud nepočítám pár záběrů z Mouchy, který jsem viděl jako prcek) a musím říct ... Wow ! ... spousta napětí, myšlenek a nechutností ... skvělá hudba a perfektní atmosféra :) někdy trochu moc ujetý, ale líbí se mi to ... dávám 4* a nemůžu se dočkat na další kousek od Davida ... ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Programový ředitel Kanálu 83 Max Renn (James Woods) stále hledá nové náměty pro svoje vysílání - čím kontroverznější, tím větší sledovanost, větší zisk a tak dále. Jednoho dne s technikem narazí na tajemné vysílání, kde jsou vysílány filmy toho nejhrubšího zrna - mučení, snuff. Max ucítí příležitost jak opět šokovat. Začne pirátské vysílání sám sledovat, aniž by si uvědomil, jak jej toto sledování mění. Halucinace a ztráta smyslu pro realitu jsou tím nejmenším problémem ... Davida Cronenberga považuji za filmaře s možná největší fantazií vůbec. Jenže někdy jsou jeho filmy až za hranicí divákova (mého) chápání - jako třeba Videodrome. Při závěrečných titulcích jsem hluboce přemýšlel, o čem ten film vlastně byl, co mi jím chtěl David Cronenberg sdělit (kromě toho, že už v roce 1983 uměl hezky modelovat z plastelíny jakékoliv tělesné otvory - třebas obří díru do břicha hlavního hrdiny - to jen pro vysvětlenou, abyste si nemysleli že jsem nějakej perverzák :) ). Jenže to, ani Woodsův herecký výkon nezachrání chaotičnost příběhu. I když .. jedno vysvětlení Cronenbergova počínání mě přece jen napadá - možná chtěl snížit sledovanost svých filmů, a tak natočil film o škodlivosti televize :) ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(3/2017) / Ťažko uveriť, ale Videodrome je na Cronenberga málo úchylný film. Námet je pritom zaujímavý a James Woods bol snáď najlepší možný casting. Opäť tu máme tému metamorfózy, ale trebalo pritlačiť trochu viac na vizuále. (5/10) ()

YumiOkami 

všechny recenze uživatele

film, ktery vas donuti premyslet. snuff spojene se sci-fi jsem jeste nikde nevidela. originalni napad, cool provedeni (miluju estetiku VHS kazet) a myslenka (kterou jsem mozna pochopila spatne, kdo vi). — hlavni hrdina byl tak trochu uchyl, takze bych se ani nedivila, kdyby si to vsechno jen vymyslel. 𝘁𝗲𝗹𝗲𝘃𝗶𝘀𝗶𝗼𝗻 𝗶𝘀 𝗿𝗲𝗮𝗹𝗶𝘁𝘆, 𝗮𝗻𝗱 𝗿𝗲𝗮𝗹𝗶𝘁𝘆 𝗶𝘀 𝗹𝗲𝘀𝘀 𝘁𝗵𝗮𝗻 𝘁𝗲𝗹𝗲𝘃𝗶𝘀𝗶𝗼𝗻. ()

creeper 

všechny recenze uživatele

vytecny bodyhorror, ktery mam moc rad. cronos si hovi ve svych tematech a s gracii vyuziva dannych zanrovych atributu. jako obvykle. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Idea filmu bola viacmenej slušná a Cronenbergovo nesranie sa s hnusnými scénami tiež oceňujem ale až taký dojem to mňa nespravilo lebo som to už od neho očakával. Celkový dojem bol však veľmi zlý, až moc to kričalo béčkovosťou a nudil som sa. ()

Angelic-77 

všechny recenze uživatele

Filmy, které nám chtějí něco sdělit, na něco poukázat, se většinou nepodaří natočit natolik atraktivním způsobem, aby oslovily širší publikum a proto mě vždy nesmírně potěší, když se někomu něco takového povede. Proto tleskám Davidu Cronenbergovi, na jehož filmy se nejen dobře kouká, ale zároveň v sobě nesou i poselství. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Jak naivní. Jak explicitní. Jak pravdivé a jistým způsobem nadčasové. Image Accumulator = Vex & Siolence ;). (3,5*) ()

Reklama

Reklama