Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Politický thriller, který nahlíží do dravého a zkorumpovaného prostředí světového ropného průmyslu, se několika souběžnými dějovými liniemi snaží poukázat na důsledky honby za bohatstvím a mocí. Dostaneme se v něm jak do pracoven washingtonských makléřů, tak mezi muže, kteří dřou na ropných polích v Perském zálivu. Zápletka filmu se rozvíjí na pozadí snahy mladého, charismatického a reformního prince Nasira, představitele nejmenované země v Zálivu, který se snaží vyvázat z dlouhodobě nevýhodných smluv s americkými firmami a vládou, jež sledují jen své zájmy. Nasir, který se má stát dědicem trůnu, přiřkl práva na další těžbu zemního plynu, jež byla dosud v držení texaského energetického gigantu Connex, větší a výhodnější nabídce ze strany Číny. Tento krok je pro Connex a americké obchodní zájmy v této oblasti bolestivou ránou pod pás... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (307)

castor 

všechny recenze uživatele

Ropa špiní, ropa smrdí.. Syriana v mých očích spadá do filmové skupiny takových těch těžkých, zbytečně komplikovaných filmů, u kterých minuta nemá šedesát vteřin, nýbrž dvakrát tolik. Řadu vynikajících momentů sráží až příliš užvaněné sekvence v několika liniích, které se začínají trochu zajídat, jsou bez emocí, bez života a ani pozorný divák velmi často netuší, kde se vlastně nachází. Herci jsou fajn, někteří dokonce moc fajn, ale oni diváka z té složité orientace a nepřehlednosti nedokáží vyvést. Chyba je jinde – u těch, kteří vlastně absolutně kašlou na diváka!! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

V závažnosti sdělení a ve své struktuře (přímo či nepřímo prolínající se dějové linie) Syriana hodně připomíná TRAFFIC, akorát že režisér Stephen Gaghan (právě scenárista Trafficu a teď i Syriany) vyměnil drogy za strategické suroviny, kolem kterých se točí celý svět - ropu a olej. Nepopírám, že jsem se při prvním shlédnutí v příběhu fúze společností Connex a Killen, v té změti jmen a faktů, ztrácel, osudy Clooneyho agenta CIA, prince Násira a těch dvou arabských chlapců však zaujaly hodně a v závěru i dokázaly strhnout. Gaghan si nebere servítky, nešetří CIA, zahraniční politiku své země ("Když má země 5% světové populace, ale vynakládá 50% ze světových prostředků na armádu, znamená to, že její přesvědčovací schopnost upadá."), poukazuje na korupci, dotýká se problému islámského fundamentlismu, problémem ale je, že jeho vyprávění působí poněkud chladným a odtažitým dojmem, což může některé diváky odradit. Já jsem ale filmu, který má myšlenku, ambici něco důležitého sdělit a navíc je z něj cítit poctivá filmařina (kamera a výprava se sugestivními arabskými reáliemi), schopen hodně prominout. PS: Clooney už dávno není tím, co - slovy Stevena Spielberga - škube hlavou jako holub, svým uměřeným civilním projevem příjemně překvapil, stává se z něho velký herec. ()

Reklama

Tyler 

všechny recenze uživatele

Tříšť jednotlivých obrazů a epizod… Tak nějak by se daly popsat dvě hodiny „Syriany“. Ale i přes vysoké nároky na divákovu pozornost, zoufání si, že se ve všech těch jménech a postavách, o kterých se často jen mluví, minimálně v první polovině filmu ztrácím, i přes chvílemi pomalé tempo a celkovou odtažitost, je tenhle film skutečně zajímavý. Načrtnuté charaktery dostávají hloubku jen v několika málo případech (Bob Barnes, Bryan Woodman, princ Nasir, mladík), zbytek osob vypadá jako by se do film propadnul přímo z aktuálního zpravodajství CNN. Atmosféra se z odtaženého „sledování zpráv a zákulisních intrik“ mění ve skutečné osobní a až fyzické vcucnutí přímo do děje opět jen v několika scénách, přesto zůstává vyváženě neutrální a tímto svým postojem zvláštně podmanivá. „Syriana“ se netočí kolem zjednodušeného konfliktu dvou stran, černé a bílé, naopak představuje sestavu mnoha pěšáků a vládců s různými motivacemi a prostředky. Nestraní ani jednomu z protagonistů, skoro až dokumentárním stylem pouze konstatuje, že takhle nějak to ve světě chodí - nedává odpovědi, pouze klade otázky. Je už pouze na nás, jestli na její hru přistoupíme a necháme se vyprovokovat k provětrání mozkových drah nebo zůstaneme pasivními konzumenty… Já sám se těším, až „Syrianu“ uvidím podruhé, jsem si totiž jistý, že jsem nepochytil veškeré souvislosti. Ale možná právě v tom je kouzlo „Syriany“. Však kdo, a to i z lidí hluboko zasvěcených, ví všechno? ()

tron 

všechny recenze uživatele

Príliš zaujímavé (CIA, terorizmus, ropa, zákulisné machinácie) na to, aby sme to odpísali nemiestnou vetou „nudný politický triler“. Väčšina strhujúcich scén súvisí s Clooneym (hrozba Plummerovi, trhanie nechtov, kolóna áut), ale i Matt Damon má pár svetlých chvíľ – a všetky súvisia s jeho synom. Kino Považan NMnV 2006 ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že konečně někdo šel a natočil film o tom, proč Američané chtějí všem zemím na Blízkém a Středním východě přinést "mír a svobodu". Konečně Američané alespoň ve filmu naznačí, kde je pravda. Za to bych filmu dala 5*. Bohužel zpracování již není tak výtečné jako námět. Problém je v tom, že režie je dobrá, herecké výkony znamenité, scénář povedený, ale to všechno nějak nedrží pohromadě, chybí tomu větší emoce. Každý prvek filmu tak nedokáže dost dobře fungovat pro celek, byť samostatně mu nelze nic vytknout. Proto dávám velmi silné 3*. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (17)

  • Jedna z věcí, která Georgi Clooneymu (Bob Barnes) nejvíc vadila na tom, že byl při natáčení o cca čtrnáct kilo těžší, než obvykle, byla, že nemohl hrát svůj oblíbený basketbal. A jak tu váhu později shodil? "Nasadil jsem takovou novou, unikátní metodu, které se říká 'přestat žrát'." (NIRO)
  • Autor knižní předlohy Robert Bear si zahrál jednoho z bezpečnostních pracovníků v budově CIA. (imro)
  • Víc než v žebříčkách návštěvnosti se Syrianě dařilo získávat různá filmová ocenění. Ze Zlatých globů si sošku odnesl George Clooney a nominaci Alexandre Desplat za hudbu. Z dvou oscarových želízek proměnil opět tu svou hereckou Clooney a nominaci si odnesl Stephen Gaghan za scénář. (imro)

Související novinky

Clooneyho drogová střední

Clooneyho drogová střední

16.07.2014

Možná jste zaznamenali, že už má George Clooney dva Oscary. Prvního získal za vedlejší roli v Syrianě, druhého mu potom vynesla produkce Affleckova Arga. To původně čerpalo z populárního článku… (více)

Pitt a Washington v hvězdné superkriminálce?

Pitt a Washington v hvězdné superkriminálce?

25.08.2012

Mediální vody se začínají zahřívat, ba přímo vařit kolem nového filmu Stephena Gaghana (foto), tvůrce neprávem opomíjené Syriany. Kriminální thriller Candy Store, ke kterému si Gaghan napsal scénář a… (více)

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

12.11.2011

Znělo to zpočátku hodně nepravděpodobně, ale zdá se, že k tomu opravdu dojde: Will Smith a jeho potomek č. 1 si spolu zahrají v postapokalyptické sci-fi M. Night Shyamalana One Thousand A. E. Stopne… (více)

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

08.07.2009

Dvě postavy, které proslavil Harrison Ford (pravda, Jacka Ryana si ještě před ním zahrál Alec Baldwin, ale svou pravou tvář získal agent až s Fordem), se pravděpodobně vrátí na plátna kin. Klepy o… (více)

Reklama

Reklama