Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (853)

golfista 

všechny recenze uživatele

Vynikající výkon předvedl Don Cheadle (Kdyby nebylo Raye, tak nevím nevím kdo by získal Oscara) .... Film samotný má svou sílu především ve své skutečné předloze - genocidě ve Rwandě. Na příběhu Paula Rusesabaginy jako hotelového manažera sledujeme hrůzy, které se v roce 1994 odehrávaly v Africe a nad kterými "civilizovaný" svět zavřel oči....... Jak to vše koresponduje s dneškem, kdy se celý svět spojil, aby pomohl státům zasaženým přílivovou vlnou a kde přišlo o život 130 tisíc lidí. Před deseti lety bylo vyvražděno milion (MILION !) lidí ve Rwandě a v podstatě byl klid ........ Kanadský plukovník to hoteliérovi vysvětluje poměrně přesně - "jste špína, jste bezcenní, nejste ani negři - jste jen Afričani. Všechny supervelmoci se na vás vykašlali ...... Smutné. O to víc stojí za to tenhle film vidět. To je bez debat. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tvorcovia nemali gule viac tlačiť na pílu. Viem si predstaviť, ako by ten film fungoval a ako by dvíhal z kresla, keby ho natočil napr. Fernando Meirelles. Ten by nás vrhol do skutočného pekla mnohomiliónovej genocídy. V tomto podaní je to len akože angažovaná, ale v podstate pohodová hollywoodska limonáda, vedľa ktorej je aj Krvavý diamant drásavé svedectvo o skutočnej krutosti Afriky. Umiestnenie v prvej stovke najlepších filmov tu na čsfd? C´mon!!! ()

Reklama

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Ako to vyzerá keď sa veci začnú srať (poriadne) a všetci tí, ktorým ste celé tie roky liezli do prdele na Vás zabúdajú, odmietajú, majú zviazané ruky, alebo sa tak iba tvária. A k tomu navôkol genocída, peklo. Nič pre ľahké žalúdky, aj keď vo väčšej časti filmu ostáva pri náznakoch a žiadne sílené šokujúce orgie sa nekonajú, film a mňa dosť zapôsobil. Podporené naozaj vynikajúcou hudbou, je umná réžia Terryho Georgea vynikajúcim filmovým zážitkom. Film má u mňa ešte tajnú hviezdu za jednu naozaj silnú scénku. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

.... „Neměj strach“ tak tahle uklidňující slova jsou vyřčena někde na začátku ..... téhle hrůzy. A potom už je jenom ten STRACH! Strach obyčejných lidí. Strach stojící proti revolučnímu nadšení, strach proti fanatismu, proti lhostejnosti světa, proti vraždění, rabování, nenávisti. Strach a beznaděj.. a člověk, který dokázal zachovat zdání normálnosti v šíleném světě pro víc než tisícovku lidí. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočené, téměř dokumentární drama o největším masakru několika posledních desetiletí.Člověk se diví, jak se mohlo něco takového stát v civilizovaném světě konce 20. století za lhostejného přihlížení zbytku světa. Film je velice působivý a nechává za sebou i Schindlerův seznam, ke kterému je (neprávem, jde o úplně něco jiného) často přirovnáván. Štvavá "hlášení rwandského rozhlasu" by za jiných okolností byla docela legrační, kdybyste si neuvědomovali, že nejspíše skutečně takto vypadala. Herecké obsazení vesměs neznámé, což je jen dobře, protože se tím umocňuje pocit autenticity. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (26)

  • OSN až v roce 1997 potvrdila, že byla předem upozorněna na chystaný masakr. Kofi Annan, v roce 1994 zastávající funkci náměstka generálního tajemníka OSN pro mírové operace přiznal, že OSN mohla genocidě zabránit. Annan, v roce 1997 zvolený jako sedmý generální tajemník OSN rovněž uvedl, že cítí za genocidu odpovědnost. Selhání přiznal i bývalý prezident Spojených států Bill Clinton. (Duoscop)
  • Časť zisku z filmu putovala pre Rwandský fond pre tých, ktorí prežili. (Duky69)
  • Podle odhadů bylo zabito asi 20 % obyvatel země a bezmála 70 % rwandských Tutsiů. Rychlost zabíjení byla omračující: podle vlády každý den zahynulo na 10 tisíc lidí, 400 za hodinu a sedm za minutu - podle francouzského historika Gérarda Pruniera to bylo pětkrát horší masakrování lidí než při nacistickém holokaustu. (Duoscop)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama