Reklama

Reklama

Destino

Krátkometrážní / Animovaný
Francie / USA, 2003, 7 min

Obsahy(1)

V roce 1946 se Salvádor Dalí a Walt Disney společně pustili do krátkého filmu s názvem Destino. Od projektu bylo nakonec upuštěno s méně než 20 vteřinami hotového filmu. Po šesti desetiletích současní Disneyho umělci dokončili film s použitím původních Dalího storyboardů. Vysledkem je jeden z nejpodivnějších filmů, který kdy opustil studia Disney. (Ruuzha)

(více)

Recenze (58)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Vážně docela zajímavá podívaná. Prvotní myšlenka spojení Salvádor Dalí a Walt Disney a finální dokončovačka po tolika letech – vizuální pastva pro oči. Pěkný hudební doprovod, byly z toho cítit i jisté emoce a já vcelku i litoval, že to skončilo tak brzo. Fantazii se meze nekladou a taky se tady pěkně vyřádili – což samozřejmě dokážu ocenit patřičným ohodnocením… ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Hm, takže říkáte, že jste chtěl dělat umění, pane Disney... a dali Vám na to něco? Dali, dali, ale mívám teď vize žen, jak se jim hlavy mění v odkvetlé pampelišky a vylétají z nich ptáci. Nu, tak to je vážné... Ale vážně - rozhodně je to působivé, a každý si v tom může najít něco. Vrcholný surrealismus v historicky hodnotném, časově (a tím i duševně) nenáročném balení animovaného kraťasu. Špičkové - ale na to, že je to rok 2003, a měl to být pomník legendární spolupráce, bych čekal grafickou stránku ještě o něco výš. Proto 80%. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Nádherný surreal. Animace má nádhernou poezii a její rozmanitost a rozsah se rozplývá přes obrazovku až k vám do obýváku. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Dalího jsem objevil někdy ve čtrnácti, doslova osudové setkání! A asi nejsilnějším - až mysteriozním zážitkem pro mě byl jeho "Christus Hypercubus" - Kristus vskutku nadpozemský se zbožněnou mistrovou můzou Galou. Neříkám, že Dalí vyloženě formoval můj pohled na výtvarné umění a >surrealitu< světa vůbec, ale ovlivnil mě hodně. Jako jeden ze základních kamenů... Asi i proto jsem nemohl být nikdy ten strojař, že... . . . A tenhle filmek - navíc v kombinaci s hudbou Armanda Domíngueze a Michaela Starobina - je prostě fascinující, čiročirá krása, umění - byť vlastně v neobyčejné popkulturní podobě... - - - P.S. Další animované hrátky na Dalíovská témata: http://www.youtube.com/watch?v=U2Ft3E4nWac&NR=1 a tak dál... - - - - - (Poprvé viděno 5.7.2009 na YouTube, komentář zde jako čtvrtý, 5.7.2009) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V prvom rade len zbežne zopakujem popis tohoto titulu, ktorý napísal uživateľ Ruuzha. V roku 1946 sa Salvádor Dalí a Walt Disney spoločne pustili do krátkeho filmu s názvom "Destino". Natočilo sa však len dvadsať sekúnd a projekt bol ukončený. Po šesdesiatich rokoch súčastní Disneyho tvorcovia dokončili film s použitím pôvodných Dalího storyboardov. Výsledkom je jeden najpodivnejších snímkov, ktorý bol vyprodukovaný spoločnosťou Walt Disney Studios. Tento môj komentár zhrniem slovami, ktoré vyjadril SOLOM. Fantázii sa hranice neurčujú a v tomto prípade sa Disneyho ľudia pekne vybláznili, čo samozrejme dokážem oceniť vysokým hodnotením. A celé to ukončím darkrobykovým konšatovaním, že sa jedná o úžasné spojenie dvoch umeleckých velikánov. **** ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Jak obrovský prostor skýtalo tohle znovuzrození jednoho pokusu Disneyho a Dalího, jenže to by ho musel dělat někdo, kdo by chtěl opravdu vytvořit dobrý film se vším, co by se k němu hodilo, v tomhle případě se třeba vykašlat na nechutnou cgi animaci (nebo na to, co tak alespoň vypadá) a místo toho se chopit papíru a kreslit do zmagoření. Dost nevhodně taky působí pokus o dobovej hudební doprovod, je sice klidně možné, že ho zvolili už před padesáti lety, ale 1) dost o tom pochybuju a za 2) je to úplně jedno, protože se to k tématu ani stylu animace nehodí. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Úžasné spojení dvou uměleckých velikánů! Surrealisty Dalího a mága klasických animovaných filmů (bez něhož by animovaný svět vypadal zcela jinak) Disney spojili tvůrci do snového příběhu plného fantazie. Dominují Dalího obrazy a jeho paranoicko-kritická metoda; nemůžou chybět Narcis, roztékající se hodinky, krajiny, oblohy, tekutá přání, mravenci a měsíc(Andaluský pes)...Disneyova kráska prochází celou fantazií, hledá, tančí a nalézá. Výborný hudební doprovod. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dokonale fungující spojení Dalího surrealismu s Disneyovskou pohádkovostí. Obrazy, které si s divákem hrají - nádhera! ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nikdy som netušil, že by sa dali disneyovské propriety (predovšetkým muzikálové a animačné rozprávkové motívy) tak účelovo zneužiť k vytvoreniu najčistejšieho surreálna. Zvukový a hudobný sprievod zo 40. rokov skvelý a záverečných 40 sekúnd, ktoré sa absolútne oslobodzujú a odpútavajú od akéhokoľvek logického uvažovania, sú niečo, čo sa dá nazvať jednoducho a alibisticky "úplný Dalí". Ale stráviteľný. Chvíľu som uvažoval o plnom počte. 85% ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Jsou tam oba, jeden v druhém. Ale bylo mi z toho nevolno, poprvé i podruhé. Takže Disney asi vede, ostatně má na své straně pohyblivost i hudbu. Anebo je Dalí v podstatě popík? ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Každý má svoji obsesi, Dalí ji měl na mravence lezoucí z dlaně, začal s nimi otravovat v Andaluském psovi a po sedmnácti letech zase. Animovaný Dalí je snesitelnější, než hraný. Obzvláště když je kreslený tak sympaticky. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá ale krásná 2D animace, množství krásných a nápaditých obrazů, podbarvených dokonale padnoucí hudbou. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nijak neobdivoval surrealistická umělecká díla, ale jelikož ze školy vím, o co jde, tak tenhle snímek obstál, co se zpracování týče. Hudba dokonale dokreslila ten zbytek. Ale už bych se na to podruhé nekoukl. ()

Reklama

Reklama