Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezapomenutelní pistolníci vyrážejí do boje proti banditům... Obyvatelé malé mexické vesnice umějí zacházet s motykami, ale ne s kolty a puškami. Skoro všechno, co se jim podaří lopotně vypěstovat, musejí proto odevzdávat zločinnému banditovi Calverovi a jeho mužům. Jednoho dne však dojde trpělivost i jim. Tři z nich se proto vydají k americké hranici. Tam by totiž mohli najít někoho, kdo je naučí bojovat a pomůže jim postavit se Calverovi na odpor. Jako první přijme jejich skromnou nabídku sympatický holohlavý pistolník Chris. Ten se také ujme úkolu získat další muže. Do boje proti Calverově čtyřicetihlavé bandě nakonec vyjíždí sedm zkušených pistolníků: chladnokrevný Chris, bývalý kovboj Vin, mladíček Chico, ranař Bernardo, mlčenlivý samotář Britt, psanec Lee a spiklenecký Harry… Legendární western Johna Sturgese není třeba českým divákům představovat. Snímek z roku 1960 vznikl jako remake slavného japonského dramatu režiséra Akiry Kurosawy Sedm samurajů (1954). Jak japonský originál, tak i americká verze patří do zlatého fondu světové kinematografie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (947)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Chris, Vin, Bernardo O'Reilly, Lee, Britt, Harry Luck, Chico. X Calvera Naprosto excelentní western! Příběh jak se patří, herci jak mají být (skvělé výkony jak všech statečných, tak i bandity Calvery), dobré scény, napínavý děj = nezapomenutelná legendární podívaná se vším všudy..."Dvacet dolarů? To není vůbec málo." Western s omezením krvavosti (není na škodu - ani omylem). Filmové nedostatky (chyby): 1) Když Chico pronásleduje a stopuje šestici statečných vedenou Chrisem, loví ryby v potoce. Nedostatkem je, že uloví kapra lysce, který není v Americe doma, přičemž lysec je šlechtěná ryba. Nemá tedy v potoce v Mexiku, co dělat. 2) Cestou na hřbitov mají koně, kteří táhnou vůz, na hlavách smuteční ozdoby - chocholy. Jednomu však během jízdy zpět spadne. Při záběru, kdy vůz dojíždí na místo, odkud vyjel, však mají všichni ozdoby opět na hlavách. Na závěr pár hlášek: Chris: The graveyards are full of boys who were very young and very proud. ... Chris: Hey! What's your name? - Vin: Make it Vin. ... Calvera: Stejně se sem dostanu! - Chris: Ale nedostaneš se ven. ... Chris: Už mi za práci nabízeli hodně..ale nikdy ne všechno. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Takhle se trmácet vedrem a prachem... to je ale vůl! - Jo, my jsme chytřejší. Klasika klasik a věčná romantika. Nádherný, hvězdně obsazený western. Slavná titulní skladba (vždy, když ji slyším - vracím se časem do dětství, kdy jsem film poprvé viděl, ještě na černobílé televizi) a úžasné výkony výjimečných herců té doby dělají z filmu nezapomenutelný, řekl bych až pohádkový zážitek. Kdybych měl vyjmenovat hvězdy tohoto snímku, tak bych musel zmínit všech sedm herců, kteří ochraňují mexickou vesnici a ještě desperáta Eli Wallacha, protože ten byl také skvělý. Prostě skvost. Hrdinové a antihrdinové, dobro a zlo - to vše v plné své nahotě. Už jedna z úvodních scén, kdy Yul Brynner a Steve McQueen odvážejí na hřbitov mrtvého muže, patří mezi nezapomenutelné. A to je teprve chutný předkrm chodů následujících. Jedinečný film, jenž vstoupil do historie. ()

Reklama

ditrue 

všechny recenze uživatele

Klasika. Pro me jednoznacne nejlepsi western. Ani nevim proc, v podstate na tom není nic originalniho kdyz par neohrozenych chlapku brani vesnici...ale kdyz oni tam sou takovi dobri herci, krasne zapdajici hudba…a ty emoce! Když umirala moje oblibena postava (ten co umel tak dobře vrhat noze) mel sem nakrajicku…ale to uz bylo davno…asi si ten film pustim ted a uvidime co to se mnou udela ;o) 5* ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Bolo ich sedem a stali sa legendou. Jeden z najslávnejších a najlepších westernov všetkých čias je, podobne ako neskoršie Pre hrsť dolárov, remakom samurajskej klasiky Akiru Kurosawu. Sedem samurajov je úžasným dielom a postaviť sa s ním do priamej konfrontácie si žiadalo veľkú dávku odvahy. A podarilo sa. Neuveriteľne silný casting, perfektné tempo a geniálny hlavný motív z pera Elmera Bernsteina sú hlavnými dôvodmi úspechu. Máme tak vedľa seba dva úžasné filmy v inom žánri, no s rovnakým základom. Oba dokážu existovať vedľa seba a vyvolávať debaty, ktorý z nich je lepší. Ja osobne mám rád oba, no westerny mi boli stále bližšie než samurajské filmy. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Sedm statečných, sedm hvězd a jasných pět hvězdiček. Za to, že snímek byl desítky let nejoblíbenějším filmem mého táty, který mne naučil dívat se na westerny s láskou. Za Bernsteinovu hudbu: http://www.youtube.com/watch?v=45KAjt7v4t4. Za klidnou odvahu Chrise, když se rozhodl jet s kočárem na pohřební vršek pohřbít indiána. Za Chicův vztek i mladistvé nadšení, za to, že přivolal vesničany a učil je úctě k pistolníkům. Za Bernarda, že chránil děti a prozíravě je naučil psát své jméno. Za Leeho a jeho strach a deprese, že bojoval s bandity, i když už chytnul do dlaně jen jednu mouchu, zatímco kdysi by býval chytnul všechny tři... Za Britta, že dokázal svým posledním hodem nožem vyjádřit více, než ostatní tesají na pomníky. Za Vinův černý humor i v obklíčení Calverovými pistolníky. Za Harryho, který i přes udivené reakce ostatních nepřestával pátrat po ukrytém bohatství. No a za charizmatického padoucha Calveru...Buenos dias. Adios. Vaya con dios. (Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=HWIlGnJDRzw ) ()

Galerie (74)

Zajímavosti (69)

  • Ve finální bitvě ve scéně, kdy Chico (Horst Buchholz) shazuje z koně jednoho z Calverových (Eli Wallach) mužů, vyskakuje Sotero (Rico Alaniz) se stoličkou v ruce, v následujícím záběru však vyskakuje ze stejného místa znovu. (Domin1359)
  • Natáčení provázela napjatá atmosféra a neustálá soutěživost, jelikož každý ze sedmi představitelů chtěl vyniknout a dožadoval se u režiséra co největšího času na plátně. (Mirokukii)

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

03.11.2021

Režisér Zack Snyder (Watchmen, Muž z oceli) zdá se našel představitelku hlavní role pro svůj příští snímek. V jeho obří sci-fi Rebel Moon, kterou Snyder točí pro Netflix, a která původně vznikla jako… (více)

Reklama

Reklama